Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Ny sygeplejerskeuddannelse på fuld løn

Den 3. september startede UCL i Vejle en ny sygeplejerskeuddannelse, der giver social- og sundhedsassistenter en unik mulighed for at videreuddanne sig til sygeplejersker - uden at miste deres løn. I samarbejde med psykiatrien i Region Syddanmark tilbyder UCL nu den 4,5-årige uddannelse, hvor formålet er at fastholde og opkvalificere sundhedspersonale i psykiatrien, hvor der er mangel på sygeplejersker.

Publiceret: 

5. september 2024

Senest opdateret: 

5. september 2024

Af:

Josephine Stær

Jst@dsr.dk
64699790

Foto:

Michael Drost-Hansen

En solrig tirsdag morgen træder 31 social- og sundhedsassistenter ind på UCL i Vejle til deres første dag på en ny sygeplejerskeuddannelse. De bliver budt velkommen med rød løber og flagallé, som sætter en festlig ramme for starten på deres nye uddannelse.

Ti af de nye sygeplejerskestuderende har samlet sig i en gruppe for enden af flagalléen i den store, lyse foyer. Flere af dem kender nemlig allerede hinanden. Fælles for langt de fleste er, at de er ansat i psykiatrien i Region Syddanmark. Nogle af dem har derfor mødt hinanden i forbindelse med arbejde.

Underviser Christina Schleidt kommer gående mod dem, hilser på, og følger dem op i lokalet på anden sal, hvor dagens skoledag finder sted.

Uddannelsens struktur

Uddannelsen er nøje tilrettelagt, så den imødekommer de særlige behov, der opstår, når studerende samtidig skal balancere arbejdsliv og studieliv. Hver uge vil de tilbringe to dage på UCL i Vejle og resten af tiden på deres arbejdsplads i psykiatrien. Dette særlige setup gør det muligt for de studerende at beholde deres løn gennem hele uddannelsen.

Uddannelsens opbygning

31 studerende er startet på uddannelsen

Uddannelsen tager 4,5 år

Uddannelsen er en kombination mellem studie og arbejde. De studerende er på UCL i Vejle to dage om ugen i 17 uger pr. semester. Resten af tiden er de på deres arbejde i psykiatrien i Region Syddanmark.

Behovet for sygeplejersker

Partnerskabet mellem UCL og psykiatrien i Region Syddanmark blev etableret i 2022 med det formål at sikre, at regionen fremover kan fastholde og videreuddanne sygeplejersker. Begge parter –psykiatrien i Region Syddanmark og UCL – er både tilfredse og glade for samarbejdet omkring den nye uddannelse.

Anne Mette Vind, der er sygeplejefaglig direktør i psykiatrien i Region Syddanmark, forklarer, at hendes erfaring som tidligere direktør på en social- og sundhedsskole har givet hende indsigt i, at mange elever på social- og sundhedsskoler drømmer om at videreuddanne sig til sygeplejersker. Dog kan det økonomisk være svært for dem at vende tilbage til en SU-baseret uddannelse, når de først er etableret i livet.

Uddannelseschef for sygeplejerskeuddannelsen på UCL i Vejle og Svendborg, Britta Bang, fortæller, at der har været stor interesse i uddannelsen, og at der på første intromøde deltog mere end 100 interesserede social- og sundhedsassistenter.

To af dem er Tanja Juul Rasmussen og Sabrina Juliane Lillie.

Tanja Juul Rasmussen er 30 år gammel og har været uddannet social- og sundhedsassistent i fire år. Når hun ikke har undervisning på UCL, arbejder hun på psykiatrisk afdeling i Odense.

Grunden til, at hun læste til social og sundhedsassistent i sin tid, var, at hun gerne ville læse videre til sygeplejerske en dag. Hun fortæller dog, at livet med mand, børn, hus og bil ikke ville kunne løbe rundt, hvis hun skulle tilbage på SU.

”Det giver helt vildt god mening med den her mulighed, hvor jeg kan få fuld løn samtidig med, at jeg er under uddannelse og fortsat arbejder på afdelingen. Det er en meget god deal, fordi afdelingen kan beholde mig, mens jeg læser,” siger hun.

64699772

Tanja Juul Rasmussen glæder sig over muligheden for at blive sygeplejerske på fuld løn.

Foto:

Michael Drost-Hansen

Sabrina Juliane Lillie deler samme holdning. Hun er 41 år gammel, og arbejder til dagligt på psykiatrisk afdeling i Vejle.

Hun fortæller, at hun ikke havde videreuddannet sig til sygeplejerske, hvis det ikke havde været for denne mulighed.

”Mange af os er jo halvgamle og har familier, så derfor kan det rent økonomisk ikke hænge sammen at skulle på SU. Så egentlig har tanken om at blive sygeplejerske været der i mange år, men det har bare ikke kunnet lade sig gøre,” siger hun.

Styr på det praktiske

Stemningen i lokalet på anden sal er god. Der er masser af småsnak blandt de studerende.

Som det ofte er på en første skoledag, fylder praktiske informationer meget, og måske særligt på denne uddannelse, som er helt ny, og hvor alt skal gå op i en højere enhed med både arbejde og studie.

Dagens program byder både på IT-hjælp, rundvisning på skolen, og der er afsat tid til, at de studerende kan dele refleksioner over, hvad det vil sige at starte på studie igen.

Flere af dem deler deres bekymringer om at skulle jonglere mellem arbejds- og studieliv, mens andre nævner udfordringerne ved at skulle sætte sig ind i nye IT-systemer.

"Det bliver en omvæltning at sidde stille en hel dag, når man er vant til at være på benene hele tiden på afdelingen," siger en af de studerende.

Det anerkender Christina Schleidt og forklarer, at de vil gøre, hvad de kan for at variere dagene, så de ikke kun skal sidde stille.

64699795

I løbet af dagen fik de studerende en rundvisning på skolen. Her er de i et af skolens simulationslokaler - CareLab.

Foto:

Michael Drost-Hansen

Et fælles sprog

Både Tanja Juul Rasmussen og Sabrina Juliane Lillie ser frem til den nye hverdag og en ny titel om 4,5 år. De tror begge, at det er en fordel, at de allerede har en erfaring som social-og sundhedsassistenter.

”Jeg tror, at det kommer til at betyde, at vi allerede nu har et fælles sprog og arbejder på samme måde indenfor den samme lovgivning og systemer. Vi har en fælles forståelse for mange af tingene,” siger Sabrina Juliane Lillie.

Tanja Juul Rasmussen er enig:

”Vi er jo ikke grønne på området, og jeg tror, at det er en fordel, at vi har prøvet at stå i en masse forskellige situationer. Jeg siger ikke, at vi er oppe i alderen. Men vi er da nogle lidt mere modne kvinder, der er her. Jeg tror kun, at det er et plus, at vi har erfaring,” siger hun.

Fælles for dem begge er, at de glæder sig til at bygge endnu mere faglig viden på den viden, de allerede har.

64699780

Sabrina Juliane Lillie fortæller, at hun ikke havde videreuddannet sig til sygeplejerske, hvis det ikke havde været for denne mulighed.

Foto:

Michael Drost-Hansen