Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Så skal konsultationssygeplejerskerne stemme

For første gang skal overenskomstresultatet mellem DSR og PLA til vejledende urafstemning blandt medlemmerne. Afstemningen blev skudt i gang mandag aften på et digitalt medlemsmøde, hvor omkring 100 spørgelystne konsultationssygeplejersker deltog.

Publiceret: 

14. januar 2025

Senest opdateret: 

14. januar 2025

Af:

Christina Sommer

cso@dsr.dk
Kristina Robins medlemsmøde

Hvem kan være mest tilfredse med overenskomstresultatet – Dansk Sygeplejeråd eller Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (PLA)? Og hvornår skal jeg egentlig være klar til at tage imod patienter eller telefonopkald? Kl. 8, hvor min arbejdstid begynder eller lidt efter, så jeg kan nå at tænde pc’en og gøre evt. instrumenter klar?

Det var bare nogle af de spørgsmål, der blev stillet, da Dansk Sygeplejeråd med 2. næstforkvinde i Kristina Robins i spidsen, havde inviteret til digitalt medlemsmøde mandag. Mødet handlede om DSR’s overenskomstforlig med PLA, der blev indgået lige før jul, og som netop er blevet sendt til vejledende urafstemning blandt de omkring 1.800 medlemmer, der arbejder i privat lægepraksis eller efter Regulativet.

Selvom DSR ikke fik alle sine krav igennem, mener Kristina Robins, at DSR kan være mest tilfreds med forhandlingsresultatet. Især fordi den toårige aftale med en samlet økonomisk ramme på 8,40 pct., hvoraf lønstigningerne er på 8,38 pct., sikrer sygeplejerskerne en reallønsstigning på godt 5 pct., da inflationen forventes at lande på omk. 3 pct. i overenskomstperioden.

Den største lønstigning falder med tilbagevirkende kraft fra den 1. december 2024, og både den faste løn og evt. personlige tillæg stiger, hvilket også vil kunne mærkes på pensionsbidraget. 

Desværre ikke mere uddannelse

Som DSR’s forhandler lagde Kristina Robins ikke skjul på, at forhandlingerne havde været hårde. Især kravet om forbedring af sygeplejerskernes mulighed for efteruddannelse og kompetenceudvikling blev afvist gang på gang af PLA.

Men Kristina Robins understregede, at DSR fortsætter kampen uden for forhandlingslokalet, især set i lyset af den kommende sundhedsreform.

”Her er vi meget uenige, især fordi sundhedsreformen lægger op til, at lægerne skal overtage flere opgaver bl.a. i forbindelse med de såkaldte kronikerpakker. Her forudser vi, at I får en afgørende rolle, hvilket kræver både højere løn og mere kompetenceudvikling, så det er et område, vi vil følge nøje.”

Tvivl om ”aftalt tidspunkt” 

Et andet krav, der blev diskuteret på medlemsmødet, var arbejdsgivers krav om, at der i overenskomstens §5, stk. 1 skulle præciseres, at ”medarbejderen skal være klar til at påbegynde arbejdet på det aftalte tidspunkt.”

Et krav, DSR imødekom ud fra en fælles forståelse med PLA om, at det ikke ændrer ved allerede gældende regler, hvor arbejdsgiver kan kræve, at medarbejderne skal være omklædte på det aftalte tidspunkt - ikke mere.

Skal pc startes op, eller remedier gøres klar til patientbesøg, skal der være afsat tid til det efter det aftalte tidspunkt. Men på mødet fortalte flere sygeplejersker, at sådan fungerer det ikke hos dem.

”Under forhandlingerne talte vi med arbejdergiveside om netop dette punkt flere gange. Og vi er af klar overbevisning om, at PLA har samme forståelse som os. Er virkeligheden en anden, hører vi meget gerne fra jer,” sagde Kristina Robins.

Forhøjelse af ferietillæg

Endelig bortfalder udbetaling af løntillæg vedr. St. Bededag, men samtidig forhøjes det overenskomstfastsatte ferietillæg på 1,95 pct. med 0,54 pct., så det samlede ferietillæg for månedslønnede fremover udgør 2,49 pct. af lønnen.

”Det er en klar forbedring især for sygeplejersker, der holder fast fri om fredagen og derfor ikke var berettigede til bededagstillægget,” sagde Kristina Robins.

Sådan stemmer du

Stemmeberettigede medlemmer kan læse mere om hele forliget og logge på for at stemme her 

Den vejledende urafstemning slutter tirsdag den 21. januar kl. 8, hvorefter resultatet skal drøftes i Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse, som også har den endelig afgørelse i forhold til, om forliget godkendes eller ej.