Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Lokale løsninger, dialog og frivillighed i ny aftale om vagtarbejde

I maj måned stod alle medarbejderrepræsentanter sammen om at afvise regionens oprindelige forslag til ”Sammen om vagtarbejde”. Nu i december har vi nikket til et nyt forslag, som bygger på lokale løsninger, dialog og motivation.

Publiceret: 

21. december 2023

Senest opdateret: 

8. januar 2024

Kredsformand i Kreds Hovedstaden, Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.

Foto:

Vibeke Hvas

I maj måned stod alle medarbejderrepræsentanter sammen om at afvise regionens oprindelige forslag til ”Sammen om vagtarbejde”.

Nu i december har vi nikket til et nyt forslag, hvor det fremgår, at ”Vagterne skal fordeles bedre ad frivillighedens vej. Dialog og involvering er vejen frem. Målet er, at flere får lyst til at tage del i vagtarbejdet, så andre bliver aflastet. I dialogen skal ledelsen lytte til, hvad der vil give størst ro og tryghed på en vagt, så vagterne bliver mere attraktive (…) Kun lokalt kan ledelse og medarbejdere vurdere, hvordan man fordeler vagterne bedst muligt.”

Med aftalen er der heller ikke længere et regionalt krav om, at den enkelte nyansatte skal tage et bestemt antal vagter. Man skal som udgangspunkt tage del i vagtarbejdet, men omfanget er nu en lokal beslutning. Den skal tage afsæt i, at medarbejdere, som i dag har mange vagter, skal have mulighed for bedre work/life-balance end i dag.

Forhåbning: Attraktivt at tage vagter
For medarbejderrepræsentanterne har lokale løsninger og involvering været helt afgørende. Det har vi fået med i principperne for aftalen, som nu skal konkretiseres. Den enkelte hospitalsdirektion er forpligtet til at sætte rammen sammen med afdelingsledelserne, og ledere og medarbejdere på alle afdelinger skal efter dialog afprøve og arbejde sammen om en anden fordeling af vagtarbejdet.

Det er mit håb og forventning, at den nye aftale sammenholdt med resultatet fra trepartsaftalen vil gøre det mere attraktivt for endnu flere sygeplejersker at tage del i vagterne til gavn for arbejdsmiljø og patientsikkerhed.  

Hvad så nu?
Næste skridt er, at region og hospitalsledelser træffer endelig beslutning om aftalen og tager hul på at planlægge en anden fordeling af vagtarbejdet senest 1. april 2024. Regionen vil løbende følge op på aftalens effekt, både i forhold til trepartens målsætning om, at 85% af medarbejderne skal tage del i vagtarbejdet og ved at monitorere medarbejdertilfredshed og omfanget af jobskifte.

Vi vil følge udviklingen og det videre forløb tæt, både lokalt i kredsen og i RMU, hvor også Rigshospitalets fællestillidsrepræsentant Charlotte Kistrup Vallys sidder med.    

Kristina Robins

Kredsforkvinde og næstformand i RMU

Læs indstillingen til RMU-drøftelsen 21.12 om "Sammen om vagtarbejde".