Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Opråb: Prioriter vejledning, løn og vilkår i kommunerne

Den politiske ledelse har i juni afsendt kredsens anbefalinger til prioriteringer i næste års budget til alle 29 kommuner i vores region. Fokus er som sidste år på at tiltrække nye og holde på allerede ansatte medarbejdere. Og indsatsen nytter.

Publiceret: 

13. juni 2023

Senest opdateret: 

19. juni 2023

Af:

Anne Greve Poulsen

hovedstaden@dsr.dk

Demografien taler sit ubønhørlige og tydelige sprog: Fra 2020 til 2030 stiger antallet af ældre over 80 år i Danmark med 59%. Det betyder, at der om ca. 7 år vil være 433.000 ældre over 80, hvoraf mange har flere behandlingskrævende sygdomme. Indlæggelsestiden falder på hospitalerne, og der bliver født flere børn. Udviklingen kalder på, at kommunerne investerer i forebyggelse og fagligt velfunderet syge- og sundhedspleje. 

Fire anbefalinger
Det er i arbejdet med at tilrettelægge næste års budget, at politiske prioriteringer bliver tydelige, og at vejen bliver banet for både nedskæringer og for tilførsel af penge - også til syge- og sundhedsplejerskers arbejdsfelt. 

En af kredsens vigtige politiske opgaver handler derfor om at søge indflydelse og helst få sat kontante fingeraftryk på budgetarbejdet lokalt i kommunerne. Ikke mindst i denne tid, hvor økonomien i kommunerne er udfordret, og der er udsigt til stramme budgetter i de kommende år. 

I år har kredsen efter dialog med især de kommunale fællestillidsrepræsentanter sendt fire budgetanbefalinger direkte til medlemmer af sundhedsudvalgene i alle 29 kommuner i vores region. De retter sig alle direkte mod at tiltrække nye og holde på allerede ansatte og erfarne syge- og sundhedsplejersker: 

  • Praktikker former fremtidens kolleger – prioriter klinisk vejledning
  • Invester i oplæringsforløb for nyuddannede og nyansatte sygeplejersker, der har arbejdet i et helt andet felt,  så flere kvalificerede medarbejdere bliver i kommunen
  • Øvelse gør mester – hold på de erfarne (løn, arbejdsvilkår og kompetenceudvikling til gavn for behandlings- og plejekrævende borgere)
  • Styrk børn og unges trivsel – uddan flere sundhedsplejersker

Et langt sejt træk, som nytter
I landets største kommune, København, har tre forvaltninger (Sundhed og Omsorg, Børn og Unge samt Socialforvaltningen) syge- og sundhedsplejersker ansat. Kredsnæstformand Nicklas Vagner Forsman siger:

-Vi har i flere år haft et stærkt politisk fokus på København som landets største kommune, både som en faglig frontløber og arbejdsgiver for mange sygeplejersker.  Og det er tydeligt, at målrettet politisk benarbejde og tæt dialog med lokale tillidsvalgte kan bidrage til både at skabe og beholde politisk og faglig opmærksomhed på vores områder i Borgerrepræsentationen, siger Nicklas og fortsætter: 

-Det er for eksempel sket i forbindelse med tidligere besluttede besparelser på skolesundhedsplejen under Børne- og Ungeforvaltningen BUF.  Her har sundhedsplejerskernes fællestillidsrepræsentant Katja Schrøder Münster med en stærk og velargumenteret indsats arbejdet  vedholdende for at få rullet besparelserne tilbage, fordi de har konsekvenser for børns trivsel i skolen. Meget tyder nu på, at indsatsen vil bære frugt i budgetåret 2025 med opbakning fra andre partier i Borgerrepræsentationen.
Det vil være godt nyt både for børnene og for sundhedsplejerskerne, der løfter en væsentlig forebyggelsesopgave også for de større børn, slutter Nicklas Vagner Forsman.

Effekten af  et vedvarende politisk pres har også for nylig udmøntet sig i flere senioraftaler, som kredsen for nyligt har indgået med Sundhedsforvaltningen i Københavns kommune. 

Opfølgning forude
Forberedelserne til budget 2024 i kommunerne er i fuld gang, og det er nu planen, at kredsens politiske ledelse i dialog med lokale tillidsvalgte følger op på kredsens henvendelse.
Det sker efter sommerferien, hvor budgetaftalerne forhandles og skal været vedtaget senest i oktober. 

Hvis du som kommunalt ansat syge- eller sundhedsplejerske har undringer i forbindelse med budgetprocessen eller beslutninger ift. din kommunes budgetter, så gå i første omgang til din TR eller FTR. Du kan også kontakte kredsens politiske ledelse eller politisk konsulent Lea Friedberg lfr@dsr.dk, tlf. 7021 1662, med din undren eller input til budgetindsatsen i kommunerne. Kredsen har naturligvis også opmærksomheden rettet mod næste års budget i Region Hovedstaden.