Sygeplejen er kompleks og mangfoldig
Sygeplejerskers arbejde er utrolig komplekst, mangfoldigt og varieret. Det viser vi i en serie videoer fra forskellige arbejdspladser og funktioner i anledning af Dansk Sygeplejeråds 125-års jubilæum.
En sygeplejerske er ikke "bare" en sygeplejerske - og den ene kan ikke uden videre erstatte den anden. Eller erstattes af en anden faggruppe.
Vi kan hjælpe hinanden og supplere hinanden på kryds og tværs. Men ofte kræver god sygepleje erfaring, uddannelse og specialviden.
Det vi vi gerne vise befolkningen og de politikere, der skal sætte rammerne for både sundhedstilbud og behandling - og de tilhørende normeringer, uddannelsestilbud og aflønning.
Vi har derfor fra Dansk Sygplejeråd, Kreds Nordjylland produceret en række videoer med vidt forskellige sygeplejersker og deres mangfoldige funktioner i et komplekst sundhedsvæsen.
Den første video er offentliggjort i forbindelse med Sygeplejens Dag den 12. maj 2024. I en periode vil vi bestræbe os på at få en ny video lagt på cirka en gang om ugen.
Del videoerne
Del endelig videoerne med dine venner, familie og kolleger, så vi sammen kan vise omverdenen, hvad vores fantastiske og spændende fag indeholder.
Du kan dele videoerne ved at dele siden her - eller endnu bedre fra vores profil på Facebook. Du finder profilens videoer her.
Undervisende sygeplejersker
Sygeplejersker udbreder viden og etik.
En af de mangfoldige muligheder, en uddannelse som sygeplejerske giver, er at undervise i sit fag.
Det er den karrierevej, både Christine Tybjerg Mølgaard og Britta Kaufmann Nielsen har valgt.
- Jeg bruger min sygepleje hver eneste dag. Hvis ikke jeg var uddannet sygeplejerske, så kunne jeg ikke være her. Så kunne jeg ikke undervise i det, jeg underviser i, siger Christine Tybjerg Mølgaard, underviser, SOSU Nord, Aalborg.
Hun har efterfølgende taget en erhvervspædagogisk diplomuddannelse i pædagogik.
- I mange år - og desværre stadig blandt nogle - var det sådan, at kan man ikke blive andet, så kan man blive SOSU. Jeg er bare nødt til at sige: Det er ikke korrekt. Så er det fordi, man ikke ved, hvad uddannelsen indeholder. De har faktisk et højt fagligt niveau, siger Christine Tybjerg Mølgaard.
Hun mener, at det i forhold til opgaverne og arbejdsglidningen i praksis er det vigtigt, at vi får nogle social- og sundhedsassistenter og -hjælpere til også at varetage de her opgaver. Og at det er vigtigt, at de er klædt på til og dygtige til de opgaver.
I Hjørring underviser Britta Kaufmann Nielsen de sygeplejestuderende på UCN.
- Det er spændende at få lov at formidle ens faglige interesseområder til de kommende sygeplejersker. At prøve at danne og uddanne dem ind i sygeplejeprofessionen. Det er jeg meget tændt af - det er rigtig spændende og givende, siger Britta Kaufmann Nielsen, lektor, UCN Hjørring.
De sygeplejestuderende skal ikke udelukkende lære professionen – de skal også uddannes i det, Britta kalder det akademiske ben, så de studerende kan gå direkte ind på en videreuddannelse.
- Det er ikke specielt let. Det betyder, at vi som undervisere dels skal have professionserfaring, dels akademisk erfaring, som vi kan sætte i spil.
For hendes vedkommende er det en master i klinisk sygepleje, og deltagelse i flere forskningsprojekter om diabetes.
- Jeg synes stadig, jeg er rigtig, rigtig meget sygeplejerske. Det er jeg helt ind i hjertet. Og hvis jeg skulle vælge om, ville jeg vælge det samme, Britta Kaufmann Nielsen.
På SOSU Nord kan Christine Tybjerg Mølgaard godt genkende, at omverdenen ikke altid forstå, hvorfor hun er blevet underviser.
- Ork ja, den bliver man tit mødt af: Det er jo ikke et rigtigt sygeplejerskearbejde. Nej, men det er jo det, der er så fantastisk ved at tage en uddannelse som sygeplejerske. Det er, at den er så mangfoldig. At den kan gå så mange veje og på så mange ben.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Undervisning
Psykiatrisk sygepleje
Sygeplejersker som detektiver.
Nordjyllands mest syge ældre demente indlægges på den lukkede afdeling N4 på Psykiatrisk Sygehus i Brønderslev.
En af sygeplejerskernes vigtigste opgaver er at få bragt ro til patienterne, deeskalere situationen og få dem stabiliseret, så de kan komme tilbage i vante omgivelser og for manges vedkommende kendt personale på bosteder og ældrecentre i hele Nordjylland – eller hjem til familien i eget hjem.
Samtidig skal det afklares, om patienterne også har somatiske lidelser, der kan spille ind i deres psykiske sygdom og kognitive evner.
- Vi laver detektiv-sygepleje, som en af dem fortæller i dette afsnit af vores serie om sygeplejerskers mangfoldige og komplekse arbejde.
Patienterne kan reagere på alt det ukendte med ”flygt eller kæmp”. Vælger de kæmp, kan det godt blive farligt – men så har sygeplejerskerne heldigvis deres erfaring, deres uddannelse, deres alarmknap og ikke mindst en masse gode kolleger, der kommer til hjælp på få sekunder.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Psykiatrisk demensafsnit
AMK Vagtcentral
For rigtig mange patienter - og i øvrigt også læger og andre aktører i sundhedsvæsenet - er AMK Vagtcentral indgangen til et i øvrigt komplekst sundhedsvæsen.
Her styres ikke bare ambulancer og helikoptere - det er også her, patienterne fordeles til relevante afdelinger og sygehuse. Og det er herfra, der udsendes patienttransporter og visiteres til skadestue.
Det kræver en stor indsigt i sygdomsbilleder og symptomer - og en stor kommunikationsevne.
Derfor er det selvfølgelig helt oplagt, at det er sygeplejersker, der tager telefonerne og sørger for den rette hjælp til rette tid.
AMK Vagtcentral
Hjemmesygepleje
Hjemmesygeplejersker er en vigtig og uundværlig del af det danske sundhedsvæsen. De udfører mange og komplekse opgaver, der kræver mangfoldig og kompleks viden.
Vi har fulgt to af "blæksprutterne" på arbejde. Vi kan langt fra nå omkring alle de opgaver, de og kollegerne udfører i dagligdagen. Men vi håber vi at vise lidt af den kompleksitet, der er i de mange opgaver, som hjemmesygeplejerskerne ofte står alene med i hjem og på klinikker.
Del meget gerne, så vi kan vis verden, hvorfor det er stærkt påkrævet, at der kommer mere fokus på hjemmesygeplejersker:-)
Hjemmesygeplejersker
Kvindesygdomme
- Det gør det virkelig spændende, at vi kan præge retningen og være fortaler for, hvorfor det er så vigtigt, at der bliver forsket i gynækologi og obstetrik.
Sådan siger Oanh Nguyen om sit arbejde på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.
Som navnet antyder, har afdelingen patienter i stort set alle livet faser – fra tidlig pubertet til overgangsalderen og de kvindespecifikke sygdomme, der kan støde til i en høj alder. Og som noget helt specielt er alle patienter kvinder – men afdelingen yder også en stor indsats for forældre, medforældre og andre pårørende.
- Det, der gør en sygeplejerske rigtig god her i kvindeafsnittet, handler meget om at møde patienten, hvor hun er, i det vi laver rigtig mange undersøgelser, der sådan er lidt blufærdige, fortæller Oanh Nguyen.
Afdelingen rummer både ambulatorium, operationsgang, sengeafsnit og fødegang. Så der er virkelig tale om mangfoldig – og ofte kompleks – sygepleje.
Du kan finde videoen på Facebook og dele den fra dette link.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel
Sundhedspleje
- Det fedeste job, jeg nogensinde har haft.
Sådan beskriver Jane Ejlskov Schoeneburg sit arbejde som sundhedsplejerske i Mariagerfjord Kommune.
- Jeg elsker det, og primært af den grund, at jeg møder alle mulige forskellige mennesker. Og kommer hjem på deres egen banehalvdel.
Arbejdet kræver, at hun er meget omstillingsparat. For det, der ser rigtig fint og godt ud i dag, kan være svært om en uge. Og så kræver det mange forskellige kompetencer
Fx er amning et meget stort og specielt fagområde, som kræver meget viden om anatomi og fysiologi og de sygdomme, en mor kan have, som påvirker amningen. Viden om psykiatri er helt nødvendig – og i det hele taget er sundhedsplejersker uddannet til at se og tage sig af mennesker i alle livets faser.
Det gælder også i skole-sundhedsplejen.
- Noget er det mest fantastiske i skole-sundhedsplejen er, at jeg kan tale med eleverne. Det er bare så givende og livsbekræftende. Også når det er svært altså den tillid de kan vise mig som en forholdsvis fremmed voksen. At de kan være åbne og ærlige, det, synes jeg, er superfedt, siger Tine Helene Lund, der også arbejder i Mariagerfjord Kommune.
Man kan ikke arbejde med et barn eller en problematik uden at kigge på hele omgivelserne omkring barnet - så det er både hjemmet, skolen og fritiden. Det stiller store krav til, hvordan man kan arbejde tværprofessionelt.
- Det er enormt givende at kunne hjælpe der, hvor det måske bøvler lidt, siger Tine Helene Lund.
Du kan finde videoen på Facebook og dele den derfra via dette link.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Sundhedspleje
Stroke
Mange dansker rammes af hjerneblødning eller blodpropper – heldigvis står kompetente sygeplejersker klar på Afsnit for Stroke. Sammen med de mange kompetencer i de tværfaglige teams udfører de det komplekse arbejde med at få udredt, behandlet og rehabiliteret patienterne.
Arbejdet stiller store krav til de ansatte – og afsnittet modtager en del akutte patienter. Det kræver stor viden om hjernen, blodpropper, kroppens reaktioner og meget andet – og gode samarbejdsevner. Derfor kan der til tider være travlt – måske også for travlt. Men alligevel elsker sygeplejerske Anne Rytter Jensen sit arbejde:
- Jeg kan godt lide at der sker noget, og at man skal være skarp og dygtig til sit arbejde, fortæller Anne i denne tredje video i vores serie om kompleks og mangfoldig sygepleje.
Du kan finde videoen på Facebook og dele den via dette link.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Stroke
Neonatal
Arbejdet med de for tidligt fødte børn og deres familier kræver mange specifikke kompetencer. Børnene har behov for meget speciel behandling og stiller store krav til evnen til at kommunikere uden ord. Det samme gør samarbejdet med de forældre, der ofte frygter for deres nyfødtes liv.
Alligevel oplever Malene Horskjær sit arbejde som en gave, der giver utroligt meget mening. Og heldigvis er det meget sjældent, at et barn dør på de neonatale afdelinger.
Del videoen på Facebook herfra.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Neonatal
Intensiv
Marie Louise kalder sig selv en nørd - for det kræver ikke bare mange kompetencer, men også en speciel interesse for den instrumentelle del af sygeplejen at arbejde på intensiv, hvor der er apparater, skærme og værdier overalt.
Samtidig er omsorgen for de ofte bevidstløse patienter, der ikke selv kan fortælle om deres behov, en stor del af arbejdet. Derfor taler Marie Louise og kollegerne hele tiden til patienterne - for man ved jo aldrig, hvad de forstår.
Del videoen på Facebook herfra.
Kompleks og mangfoldig sygepleje - Intensiv