Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forkant

Julen varer længe

Irene Hesselbergs leder kigger denne gang tilbage på året 2019 og frem på ...hvad du kan sætte som dit personlige mål for 2020.

Forkant 2019 nr. 4, s. 4

Af:

Irene Hesselberg, Formand

_17a4360r

Det er en sød og dejlig tid, vi er midt i. Nok er december mørk og med korte dage … men der er så mange gode ting også. Vi får pludselig øje for hinanden. Der er julefrokoster, jul med familien, nissegaver og alt dét, der følger med, når det hele skal gå op i en højere enhed med børn, børnebørn, bonusfamilier, venner og traditioner. Og nå ja, så er der også den ekstra gave for dig som leder. For du skal formentlig også sikre, at der hygges om medarbejderne og at beboere, borgere og patienter også mærker, det er jul.

Hvad 2019 har bragt

December er mere end jul. Det er også et godt tidspunkt at se tilbage på året og reflektere lidt over det kommende år. Det gør vi også i Lederforeningen. Her har året set således ud:

Vi er lige nu næsten 4300 medlemmer – hvilket er nogenlunde status quo. Omkring 2600 af os har fået hjælp i forbindelse med afskedigelse, omplacering, løn, nyansættelse, sparring ved sygdom mm. Dertil kommer en række fælles arrangementer til inspiration og styrkelse af vores netværk som ledere, medlemsmøder i forbindelse med lønforhandlinger osv.

Jeg tør også godt konstatere, at der er stor bevægelse i alle kroge af sundhedsvæsenet.
Mange steder går det nu så stærkt – og er så barskt for den enkelte – at der er noget, der gerne skal ændres i løbet af det kommende år. Der er tilsyneladende mellem 10-31 % færre ledere i sundhedsvæsenet i år sammenlignet med sidste år, alt efter hvilken kommune eller region der zoomes ind på.

Èt af de mere positive tal fra året, som vi er på vej til at slutte, er de
knapt 20 millioner kroner, som er forhandlet hjem i lokallønsmidler til vores kolleger over hele landet og i alle sektorer. Det er enten sket ved individuelle forhandlinger, hvor lederen har forhandlet selv med sparring fra Lederforeningen – eller hvor Lederforeningen direkte har forhandlet på vegne af medlemmer.

Men på trods af det flotte milliontal er der nok en hel del af os, der alligevel ender med at tælle pengene en ekstra gang sidst på denne måned. Julen ender næsten altid præcis som i julesangen – med at koste mange penge.

Urimelig løn

Der er desværre stadig et stykke arbejde, før end der er lige løn for lige ledelsesarbejde i Danmark. Gabet mellem overlægens løn og oversygeplejerskens løn er for stort. Det er ikke rimeligt, at vi på dén måde holdes nede, blot fordi vi startede vores erhvervsliv som sygeplejersker. Det er i øvrigt også helt urimeligt, at lønbånd i kommunerne skal trykke ledende sygeplejerskers løn, fordi der ofte er flere ledelsesniveauer i sundheds- og omsorgsområdet. En leder af medarbejdere på en skole er derfor typisk placeret på et højere ledelsesniveau end lederen af medarbejdere i hjemmesygeplejen. Det vil vi arbejde hårdt på at ændre i det nye år. Sammen!

Der er derfor også god grund til at give din egen løn en ekstra tanke i år. Selvom det ikke umiddelbart føles som en let opgave, så vil jeg alligevel gerne opfordre dig til at gøre din løn til dit personlige nytårsforsæt.

Bed om lønforhandling Lønnen ændrer sig ikke af sig selv. Desværre er vi endda selv medvirkende til, at det ikke sker. Det starter faktisk allerede inden, vi får vores
ønskejob. Vi siger oftest ja tak til jobbet uden at forhandle vores løn. Det er et godt udtryk for, at vi glæder os. Men tillad mig at tilføje, at det er en dårlig strategi, hvis vi vil sikre os en god løn. Den uhensigtsmæssige måde at tackle vores personlige løn fortsætter. Alt for få har gjort det til en vane at bede om en årlig lønforhandling. Det har vi ellers ret til, og alle undersøgelser viser også, at det betaler sig. De 20.000.000 kr. kom jo ikke af selv. Måske får du ikke ændret lønnen første gang. Men så har du taget afsæt for, at det sker til den anden forhandling. Så det er vigtigt, at vi selv tør italesætte, at vi som engagerede ledere i sundhedsvæsenet også bør honoreres ordentligt med blik på vores samlede indsats og vores samlede viden og uddannelse.

I Lederforeningen er vi allerede i fuld gang med at forberede os til forhandlingerne om nye overenskomster i 2021. Men du kan som sagt selv tage det første skridt: Sig ikke ja til dit nye lederjob uden først at have forhandlet din løn. Vi har lavet et lille nyttigt redskab, der kan hjælpe dig … en logbog til din forberedelse. Vi har også lavet et særligt barometer, Lønbarometret, som hjælper dig til at se, hvad andre i lignende stillinger har forhandlet sig frem til.

Giv dig selv et ekstra nytårsforsæt i julegave: At du i det kommende år vil bede om et møde med din egen nærmeste leder, hvor I gennemgår din løn og snakker om dine arbejdsopgaver. Måske kan det blive den bedste julegave!

Du ønskes glædelig jul og godt nytår!

Irene Hesselberg