Malene gør en forskel i verdens brændpunkter
I forbindelse med ebola-indsatsen erfarede Malene, at det som sygeplejerske i Forsvaret var muligt at gøre en forskel i verdens brændpunkter, samtidig med at Forsvaret passede på hende.
Malene, der er ledende sygeplejerske i Forsvarets Sanitetskommando, har en imponerende bred erfaring som udsendt.
Hun har været udsendt til et amerikansk felthospital i Afghanistan. Hun har været udsendt med Flyvevåbnet til Mali. Hun har været ansat af NATO til at validere andre felthospitaler i NATO. Hun har arbejdet for Røde Kors i Uganda. Hun har for nylig evakueret danskere ud af Mellemøsten.
Og første gang, hun var udsendt som sygeplejerske for Forsvaret, var i 2015 i forbindelse med ebola-epidemien i Sierra Leone.
I forbindelse med ebola-indsatsen erfarede Malene, at det som sygeplejerske i Forsvaret var muligt at gøre en forskel i verdens brændpunkter, samtidig med at Forsvaret passede på hende:
”Generelt har jeg altid haft en nysgerrighed på andre kulturer og har derfor boet og arbejdet i Afrika. Det har altid været en drivkraft for mig at hjælpe, hvor mennesker ikke har mange ressourcer,” fortæller Malene og tilføjer:
”Det er tilfredsstillende at gøre en forskel, og når det så er sagt, er det også vigtigt for mig, at jeg føler, der er styr på min egen sikkerhed. Og det oplever jeg i høj grad der er, når jer er udsendt for Forsvaret, der har musklerne og erfaring med at håndtere, hvis en krise eller krigssituation eskalerer.”
Fysisk krævende at beskytte sig mod ebola
Forsvaret var udpeget til at formidle og stå for ebola-indsatsen. Regionerne blev bedt om sundhedsfagligt personel, og Malene var en af dem, der meldte sig.
Før hun blev udsendt til Sierra Leone, deltog hun i et læringsprogram, som Forsvaret havde skruet sammen. En socialrådgiver briefede om blandt andet stresshåndtering, og Malene lærte at anvende beskyttelsesudstyret korrekt. Sikkerhedsudstyret var meget omfattende med alt fra gummistøvler og en heldragt til to sæt handsker, skibriller og en maske udover.
”Vi var dækket til fra top til tå, og når man fik dragten på, var der en, der stod og sikrede sig, at alt var, som det skulle være, Det blev kontrolleret, at der ikke var huller i dragten. Og når man skulle have dragten af, blev den taget af i step, mens man blev sprayet med klor, og man rensede hænderne i klor, hver gang man havde rørt ved forurenet materiale”.
Med andre ord oplevede Malene en stor professionalisme i Forsvaret omkring indsatsen.
”Ellers var det da en fysisk krævende omgang, fordi vi bar det her beskyttelsesudstyr i meget varme omgivelser. Vi kunne kun arbejde en lille time ad gangen, så svedte vi så meget, at det var vigtigt at komme ud af dragten, idet åndedrætsværnet ellers lukkede til. ”
”Hvad kunne vi gøre for patienterne? Det var primært at give medicin og væske, og så handlede det for mig også om at behandle de her syge mennesker med mest mulig værdighed i det begrænsede tidsrum, vi kunne være hos dem ad gangen. Vi oplevede at mange ebolapatienter var så afkræftede at de lå passive i deres senge, herunder forældre der ikke kunne give omsorg til deres egne børn. Her hjalp vi med at give børnene mad og væske og så tog vi dem op til os, så de fik noget nærhed.”
Det var en helt særlig dag, når en person blev erklæret fri for Ebola og dermed kunne udskrives fra behandlingsfaciliteten. Det blev fejret med både skønsang og trommer.
Malene var udsendt et par måneder, og udsendelsen blev både fuldt op af debriefing og psykologsamtale ved Forsvaret.
Træt da jeg kom hjem til rugbrøds-Danmark
”Jeg var helt vildt træt, og så kom jeg hjem til rugbrøds-Danmark og skulle lige have tid til at lande. Men vi var gode til at snakke sammen om vores oplevelser, og Forsvaret var allerede dengang meget opmærksomme på efterforløbet.”
Som udsendt for Forsvaret oplevede Malene at være en del af noget større, og erfaringen med ebola-indsatsen blev startskuddet for hendes karrierevej i Forsvaret, der har foldet sig ud de seneste ni år.
”Forsvaret har givet mig en mulighed for løbende at styrke min selvindsigt og kontinuerligt udvikle mine og andres kompetencer,” slår den ledende sygeplejerske fast.
Læs også:
Ledende sygeplejerske i militæruniform - Læs her!