Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Så de nye frø i din lederkarriere

På årets lederkonference, INSPIRATOR 24, fik deltagerne indspark til den gode, frugtbare karriere, da karrierekonsulenter Annette Bonke og Irene Ottesen bød indenfor til en karriereworkshop.

karriere1

LEDELSESMAGASIN FORKANT - Reportage
Tekst: journalist Trine Wiese, forkant@dsr.dk
Fotos: Mads Lending

 

Hvilke kompetencer har jeg at byde ind med? Er der nogle af dem, jeg overser?
Hvor er jeg i livet, og hvor vil jeg egentlig gerne hen? Hvad kunne være en retning for mig?
Hvordan kan jeg sætte mig selv i spil i nye sammenhænge?
Hvordan spiller min karriere sammen med min livssituation?

Sådanne spørgsmål hjælper karrierekonsulenterne Annette Bonke og Irene Ottesen i DSA - Din Sundhedsfaglige A-kasse - på ugentlig basis medlemmer med at finde gode svar på.

Rådgivningen foregår både til medlemmer i job og til jobsøgende.

På årets INSPIRATOR blev deltagerne inviteret til en workshop med relevante karriereindspark fra de to konsulenter.

”Spørg jer selv: Hvilke karrierefrø skal jeg så i år? Har jeg nogle, der skal forspire, så de bliver klar til at blive plantet ud?  Hvordan får de gode vækstbetingelser? Jo mere I får frøene spredt, og jo bedre betingelser I giver dem, jo større mulighed er der for, at de spirer og vokser,” sagde Annette Bonke og forklarede videre, at man som leder ofte har det med at fokusere rigtig meget på medarbejdernes karriereønsker, mens man helt kan glemme at prioritere at overveje sin egen karrierevej:

”Karriereovervejelserne er naturligvis for jeres egen skyld, fordi I skal være personligt og fagligt godt rustet til de udfordringer og muligheder, I møder undervejs. Men de handler også om, at I er rollemodeller, der skal gå foran og skabe og etablere en god læringskultur i jeres afdeling. I skal vise, at det også i en travl hverdag er vigtigt at bruge tid på uddannelse og udvikling.”

Efter workshoppen blev der uddelt poser med blomsterfrø, for lige at minde deltagerne om også fremadrettet at bruge tid på at finde nogle ad de nye karrierefrø, de hver især skal huske at sprede.

Karriere-2

Der blev arbejdet intenst med karrierebegrebet og den personlige situation som ledere, da INSPIRATOR inviterede til karriere-workshop.

En karrierevej går ikke kun opad

De to karrierekonsulenter pegede også på, at en lederkarriere både kan være vertikal og horisontal.

”Karrierebegrebet er bredere og mere nuanceret end at avancere opad i et hierarki, og karriereovervejelser kan dermed være mangeartede. Måske ønsker du at få mere ledelsesansvar og avancere opad, eller måske er det langt bedre for dig at komme videre med nye faglige udfordringer tæt på kerneopgaven, hvor du er lige nu, eller søge at få mere fleksibilitet og selvstændighed i din ledelse.”

DSA2

Også hvis du er på en arbejdsplads og i en arbejdssituation, hvor du har overskud og er glad for at være, kan det være fornuftigt at bruge sin karriere et eftersyn, lød anbefalingen.

”Er du glad for at være, hvor du er, kan det være godt lige at stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det ved den her arbejdssituation og arbejdsplads, der gør, at jeg er glad for at være her? Er her mulighed for, at jeg kan udvikle mig lidt mere i den her retning, jeg godt kunne tænke mig? Fyringsrunder og omorganiseringer er desværre en del af vores virkelighed, og det er altid godt at forberede sig på, at det indimellem og hurtigt kan opstå en anden karrieresituation.”

karriere-3

Styrk din karriere med de 3 R’er

1
REFLEKSION

Overvej spørgsmål som: Hvorfor har jeg det godt med netop de her ledelsesopgaver? Hvilke opgaver kan jeg lide at løse? Hvilke opgaver ønsker jeg færre af? Hvordan passer min private situation til mit arbejdsliv? Kilde: Annette Bonke og Irene Ottesen/DSA

2
RESEARCH

Undersøg, hvordan det, du kunne tænke dig, kunne være blive en mulighed. Hvad hedder det job eller den jobopgave? Hvad er det for arbejdsområder, jeg ønsker? Hvis man for eksempel gerne vil lidt højere op i hierarkiet, så kig for eksempel på dem, der er over dig: Hvad er det for opgaver, de varetager? Hvordan positionerer jeg mig? Hvor har jeg mangler? Hvad kan bringe mig videre herfra? Er jeg nødt til at finde en anden arbejdsplads for at kunne matche mine ønsker? Kilde: Annette Bonke og Irene Ottesen/DSA

3
RELATIONER

Hvem kan hjælpe mig videre i min karriere? Hvem kan jeg fortælle, at jeg går med de her tanker? Er det noget, jeg kan afklare til en LUS-samtale? Hvem vil kunne hjælpe mig til at få det her til at lykkes? Hvilke kontakter og relationer kan bane vejen? Kilde: Annette Bonke og Irene Ottesen/DSA