Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Rimeligt rå og altid klog

MÅNEDENS BOGANMELDELSE: Bliv provokeret, når Majgaard går til stålet, og klogere når han fortæller hvorfor det trods alt er værd at være leder. Læs denne måneds boganmeldelse af ny ledelsesbog. Og mød så forfatteren i Lederforeningen!

LEDELSESMAGASINET FORKANT - BOGANMELDELSE

Ledelsesbøger og podcasts om ledelse anmeldes af journalist og tidligere chefredaktør Tom Ekeroth.

Denne gang om bogen "Ledelse er at skabe en beboelig verden" – 20 læsestykker om ledelse, værdiskabelse og dømmekraft. Skrevet af Klaus Majgaard. 146 sider. 268 kr. Forlaget Dafolo.

sep-bog1

Ledere har ofte en højt udviklet evne til selvbebrejdelse. Det kan være ret plagsomt. Men kan man lære at rumme følelser af skyld og skam, kan det være en vej til at skabe kreativitet og taknemmelighed i forholdet til andre og sig selv

Klaus Majgaard om lederskam

Af journalist Tom Ekeroth.

Klaus Majgaard skriver godt og elegant. Han er ind imellem rimeligt rå og stryger ikke ledere med håret, men han er altid klogt og ret godt selskab. Og han kender vilkårene og konflikterne i den offentlige sektor. Han har selv været der som chef for forskellige forvaltninger og som kommunaldirektør.

De 20 ”læsestykker”, som han selv kalder dem, er skrevet på forskellige tidspunkter og bragt i forskellige sammenhænge, men de er bundet godt sammen af tre pointer:

Man skal som leder kunne udholde og accepteremodsætninger og dilemmaer.

Selvindsigt og psykologisk modenhed er forudsætninger for at kunne overskue organisationer og dermed for god ledelse.

God offentlig ledelse er centralt for demokratiets evne til at fungere, og sammenbinding af politiske beslutninger og drift er en hovedhjørnesten og en kæmperolle for lederne.

Tilsammen en meget anderledes ledelsesbog uanset om Majgaard skriver om ”kunsten at hykle” eller lader os nærstudere ledermødernes anatomi, så jeg kan se, hvad der egentlig skete i marathonmøder genoplevet i erindringen.

Bogen holder hele vejen igennem, men jeg er særligt begejstret for del fire, der handler om ”dansen mellem person og rolle”, en vanvittigt krævende balance. Lederrollen er genstand for både idealiseringer og dæmoniseringer, og at forvalte dette hører med til det at være leder.

Det kan du bruge bogen til: Bliv provokeret, når Majgaard går til stålet, og klogere når han fortæller hvorfor det trods alt er værd at være leder.

bog-sep