Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Så lyt dog!

Ledelsesbøger og podcasts anmeldes af journalist og tidligere chefredaktør Tom Ekeroth. Denne måneds bog - Den opmærksomme lytter – bliv bedre til at høre hvad andre siger - er skrevet af forfatter Anders Stahlschmidt.

Af Tom Ekeroth

Anders Stahlschmidt har skrevet en øreåbnende bog om at lytte, at blive bedre til det. Og det er der er brug for, for midt i en evig plapren om mig selv, mit eget og mig igen, skriger tiden på gode lyttere.  Stahlschmidt kalder det lige frem lyttesult.

Han er jo selv en rutineret taler.  Vant til som coach, ledertræner, ordstyrer at  kunne tale stolpe op og stolpe ned om alle sine kvaliteter. Lige til den dag en god ven sagde til ham, at han havde fået nok: ”Han syntes, at jeg hele tiden talte om mig selv og at jeg aldrig interesserede mig for hvad han lavede, og det gad han ikke mere”.

Forfatteren reagerede (fornuftigt) på det, han indså, at han måtte stille flere spørgsmål og lytte mere. Så han beholdt vennen, betragtede kritikken som et vendepunkt og har skrevet en rigtig hjælpsom bog om at blive den gode lytter. Han har defineret otte lyttepositioner og så introducerer han et godt redskab med ”lyttekompasset”, som kan øge din bevidsthed om, hvordan du lytter opmærksomt fra de forskellige positioner. Enkelt og pædagogisk.

Og selv om talerne fylder meget, skal vi ikke have ondt at den gode lytter. Det er alle dem, der ikke lytter, der snyder sig selv.

Det kan du bruge bogen til:

Lær at lytte bedre, så bliver du en bedre chef, men også medarbejder. Og en bedre ven. Og nå ja, Stahlschmidt hævder også, at man får mere sex af at lytte opmærksomt.

bog-juli