Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Kampklar bog med mod og hjerte

bogsexisme

Ledelsesbøger og podcasts anmeldes af journalist og tidligere chefredaktør Tom Ekeroth

Denne måneds bog:
Jo Krøjer, Sara Louise Muhr, Mie Plotnikof, Eva Sophia Myers, Anna Franciska Einersen, Sorcha MacLeod, Ana Maria Munar og Lea Skewes:
Sexisme på arbejde – Genkend, forebyg og håndtér.
250 sider. 219 kr. Djøf Forlag. 

Af Tom Ekeroth 

Der er noget kampklart over undertitlen ”genkend, forebyg og håndtér”. Og selv om ordet ”bekæmpe” ikke bliver brugt, så er det formålet med ”Sexisme på arbejde”. En bog med mod og hjerte.

Efter den fremragende retlige analyse ”Seksuel chikane på arbejdspladsen” af juristen Maria Reimer Rasmussen fra slutningen af 2023, kommer Djøf Forlag med en virkelig brugbar og kontant bog om sexisme. Den optræder i mange afskygninger fra fysisk vold til subtile verbale overgreb og noget, som man i en anden tid ville have ment var humor.

Bogen er tilegnet de modige, som turde råbe op i fællesskab mod sexisme på deres arbejde. Og den tager afsæt i over 800 vidnesbyrd, som er indsamlet blandt akademikere i 2020, da #meToo-bølgen skyllede ind over os. Men hov – 800 stemmer fra den akademiske verden, kan vi bruge dem bredt? Ja, for sexismen kender ikke faggrænser, og det foregår lige så dumgrimt på fakultetet som i skurvognen. Lad os lige tage sagen Lise. Hun er ph.d.-studerende og præsenterer en ny forskningsidé for sin forskningsgruppe. Hun ved godt, at hendes idé er lidt af et langskud, men hun vil gerne overbevise sin gruppe om ideens værdi. Da hun er færdige siger en af professorerne: ”Nå da, den præsentation var, hvad man kunne have forventet fra en tilfældig stripper på Istedgade”.

Man kan sagtens forestille sig, hvordan Lise har det bagefter. Og professoren burde have været sparket ud på knæ og albuer. Sexismen skaber dårlige arbejdsmiljøer, den smadrer i nogle tilfælde mennesker, forhindrer deres karrierer, driver rundt på en arbejdsplads som gift.

Hvad du kan bruge bogen til:
Den viser hvor skadelig også hverdagssexismen er, og den giver redskaber til at skabe et arbejdsklima præget af tryghed og respekt for alle ansatte uanset køn, alder og position.

bogsexisme

Kønsstereotyper

Bogen opfordrer os også til at se kritisk på os selv.
For selv når vi opfatter os selv som fordomsfri, sniger stereotyper som disse sig ind på os.

Og de påvirker vores adfærd, selv om vi ikke er bevidste om det:

Kvinder er emotionelle
Mænd er selvsikre
Kvinder er omsorgsfulde af natur
Mænd er bedre til at løbe risici af natur
Kvinder, der har børn, er ikke lige så dedikerede til deres arbejde.
Mænd, der er emotionelle, er umandige og sikkert homoseksuelle.

Mere om bogen:

SEXISME PÅ ARBEJDE er skrevet til ansatte og ledere på danske arbejdspladser, der ønsker at være en del af løsningen, men som samtidig er i tvivl om, hvordan vi kommer sexisme til livs.

Bogen tager afsæt i over 800 vidnesbyrd, som er indsamlet, da metoo-bølgen skyllede ind over det danske arbejdsmarked i 2020.

Forfattere til bogen bruger en del af bogen til at udforske de forskellige måder, hvorpå sexisme udfoldes i arbejdslivet.

De 800 vidneudsagn danner baggrund for 28 såkaldte vignetter, som er inspireret ud fra de mange vidnesbyrd.

Hver vignet består af en fortælling efterfulgt af refleksionsspørgsmål, som kan bruges individuelt eller som udgangspunkt for en fælles drøftelse i en gruppe.

Her er et eksempel på en sådan vignet:

Subtil sexisme

"Hvad med, at vi to lærer hinanden bedre at kende?"

Clara sidder på sit kontor en sen aften, da hun modtager en e-mail fra en kollega. E-mailen er fra Tim, der skriver: "Hvis du altid er så effektiv og rbejder sent, hvad så med, at vi to sætter os sammen næste gang, så vi kan lære hinanden bedre at kende?"

Clara ved ikke rigtig, hvordan hun skal reagere. Hun er alene på kontoret, og hun begynder at føle sig ubehageligt til mode. Hun kan godt lide Tim, og hun vil gerne arbejde sammen med ham.

Men der er bare noget i hans mail, der føles lidt mærkeligt eller forkert. Hun oplever det, som om han har overskredet en grænse i deres professionelle relation ved at foreslå, at de skal "lære hinanden at kende".

Clara svarer ikke på hans mail og beslutter sig for at tage hjem.

Den næste dag til frokost kommer Tim hen og spørger, om hun har lyst til at sidde sammen med ham. De sætter sig ned, og Tim spørger: "Hvordan går det med dit ægteskab?"

Refleksionsspørgsmål:

  • Clara oplever det, som om der er noget, der er lidt mærkeligt eller forkert. Har du nogensinde haft den samme fornemmelse?
  • Hvilken grænse mellem det private og det professionelle er på spil her, og hvad gør man med sådanne gråzoner?
  • Hvordan kan kolleger hjælpe hinanden med at afklare, sætte og fornemme grænser, så ingen føler sig berettiget til at stille den slags private spørgsmål?
  • Hvordan kan ledelsen understøtte den type samtaler og grænsesætning?

(red:...fra bogen Sexisme på Arbejde - side 110-111)