Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Advarsel: Er du leder og syg af stress, risikerer du fyring

Sundhedssystemet har fået en kort lunte, hvis en leder rammes af længerevarende sygdom. For eksempel rammes af stress. Ledende sygeplejersker bliver alt for ofte sat overfor valget at vende tilbage på arbejde eller risikere hurtig afskedigelse af deres arbejdsgiver. Det er en urimelig måde at presse folk på, lyder det fra de ledende sygeplejerskers faglige organisation, Lederforeningen.

Selv midt i ferieperioder oplever Lederforeningen eksempler på, at ledende sygeplejersker hurtigt bliver indkaldt til samtale med deres arbejdsgiver, hvis de sygemelder sig.

Der tegner sig et billede af, at arbejdsgivernes lunte tilsyneladende er blevet kortere, når ledere bliver syge.
I Lederforeningen er man uforstående overfor arbejdsgivernes måde at tackle det faktum, at også ledere kan blive ramt af presset i sundhedsvæsnet.

Lederforeningens næstforkvinde kalder det for en temmelig umenneskelig behandling:

”Der er nærmest tale om en mistænkeliggørelse fra arbejdsgivernes side, synes jeg. Som om, at lederne overreagerer, når de er tvunget til at sygemelde sig” siger Marie Rosbjerg, der er næstforkvinde i Lederforeningen med fokus på blandt andet arbejdsmiljø og arbejdsvilkår - og hun tilføjer:

”Når ledere i sundhedsvæsenet ender med at sygemelde sig, er det ikke for sjov. Vores ledere ved i forvejen godt, at det er svært at lægge ansvaret. Så når det sker, er det fordi, at man virkelig er syg. Men i stedet for at anerkende lederens indsats og give mulighed for, at man så kommer ovenpå igen, så mødes lederne i stedet ikke sjældent med yderligere krav og måske endda med truslen om afskedigelse. Det virker faktisk umenneskeligt,” siger Marie Rosbjerg.

Udmeldingen kommer blandt andet på baggrund af en sag fra Lederforeningen, hvor en ledende sygeplejerske først blev afskediget. Efterfølgende, efter at Lederforeningen gik ind i sagen, måtte arbejdsgiveren til sidst acceptere, at der var tale om en urimelig afskedigelse og derfor udbetale økonomisk godtgørelse. Læs historien her!

Stress førte til afskedigelse

Det er for eksempel ledende sygeplejersker med symptomer på stress, der i flere tilfælde har oplevet en hård linje fra arbejdsgiverne.

”Det er en forkert udvikling, som ikke er med til at bringe sundhedsvæsenet tilbage på ret spor. Præcis som for det øvrige sundhedspersonale, er opgaven som leder også under pres i øjeblikket.
Mange ledende sygeplejersker presses jo også lige nu af den konstante mangel på personale og patienter på venteliste til behandling. Men mens lederen forventes at tage hånd om sine medarbejdere, hvis de bukker under – så er der slet ikke den samme forståelse for lederen selv,” siger Marie Rosbjerg.

Stress ikke ukendt

At lederne kan blive presset og opleve stress, viser også undersøgelser blandt de ledende sygeplejersker.

Fire ud af ti ledende sygeplejersker, der har personalemangel og mangel på sygeplejersker, ender med selv at opleve stigende arbejdspres. Næsten hver tredje ledende sygeplejerske oplever stress ofte eller næsten hele tiden, svarede de i en undersøgelse sidste år (juli 2022).

Marie Rosbjerg (1)

"I stedet for at anerkende lederens indsats og give mulighed for, at man så kommer ovenpå igen, så mødes lederne i stedet ikke sjældent med yderligere krav og måske endda med truslen om afskedigelse. Det virker faktisk umenneskeligt!" mener Marie Rosbjerg. Foto: Linda Hansen.