Forflytning
Forkerte løft kan give arbejdsskader, derfor er det vigtigt at bruge de rigtige arbejdsstillinger og bevægelser, når du udfører sygepleje. På denne side kan du finde redskaber og inspiration til den gode forflytning.
Inspiration til den gode forflytning
Forkerte løft kan føre til muskel- og skeletsygdom. Derfor er det vigtigt at kende til god forflytningsteknik.
Dansk Sygeplejeråd har i regi af BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø (BFA) for Velfærd og Offentlig administration medvirket til et E-læringsmodulet, der giver viden om:
- Hvorfor det er vigtigt med god forflytningsteknik?
- Hvad man skal være særligt opmærksom på ved forflytninger?
- Hvordan god forflytningsteknik kan hjælpe både borgeren og den ansatte?
- Der sættes fokus på forflytninger i hospital, hjemmepleje, plejehjem og døgninstitution?
Læs mere information om E-læring om forflytning
Få mere rådgivning og flere værktøjer på BFA´s hjemmeside
Forebyggelseskultur
En god forebyggelseskultur spiller en væsentlig rolle i forhold til at forebygge muskel-og skeletbesvær.
Materialet 'Tag snakken - bryd vanerne' kan være en god inspirationskilde til at komme igang med at styrke og forankre jeres forebyggelseskultur på arbejdspladsen.
Film og podcast om forflytning
Forflytningsfilm til brug i undervisning, dialog og refleksion om forflytning og forflytningsopgaver i medarbejdergrupper, med elever og studerende, sammen med forflytningsvejleder, underviser eller anden ressourceperson. Filmene viser fx forflytning af borger højere op i seng, ben op i seng og lejring. Se film om korrekt forflytning her
Undervisningsfilm om forflytningsteknikFem andre korte film, som viser nogle af de situationer, hvor der er risiko for, at det går galt i forbindelse med forflytninger. Det gælder fx, når borgeren rejser sig med støtte, sidder med støtte og tripper rundt.
Risiko ved forflytninger"Forflyt med omtanke" er en podcastserie på otte episoder, der har fokus på forebyggelse af akut fysisk overbelastning på social- og sundhedsområdet. Podcastserien er baseret på hverdagsbeskrivelser af oplevelser med akut fysiske overbelastning. Podcastserien har blandt andet været på besøg på Neurologisk afdeling på Regionshospitalet i Viborg og på besøg i Horsens Kommune. Hør i otte episoder de ansattes historier og eksperternes bud på, hvorfor krop- og rygskaderne opstår, og hvad der skal til, for at vi kan undgå dem.
Lyt til podcast om forflytning