Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forflytning

Forkerte løft kan give arbejdsskader, derfor er det vigtigt at bruge de rigtige arbejdsstillinger og bevægelser, når du udfører sygepleje. På denne side kan du finde redskaber og inspiration til den gode forflytning.

Den gode forflytning

Forkerte løft kan føre til muskel- og skeletsygdom. Derfor er det vigtigt at kende til god forflytningsteknik. 

Dansk Sygeplejeråd har i regi af BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø (BFA) for Velfærd og Offentlig administration medvirket til et E-læringsmodul, der giver viden om:

  • Hvorfor det er vigtigt med god forflytningsteknik
  • Hvad man skal være særligt opmærksom på ved forflytninger
  • Hvordan god forflytningsteknik kan hjælpe både borgeren og den ansatte

Der sættes fokus på forflytninger i hospital, hjemmepleje, plejehjem og døgninstitution.

Læs mere om forflytning

Find rådgivning og værktøjer på BFA's hjemmeside

Forebyggelseskultur

En god forebyggelseskultur spiller en væsentlig rolle i forhold til at forebygge muskel-og skeletbesvær.

Materialet "Tag snakken - bryd vanerne" kan være en god inspirationskilde til at komme i gang med at styrke og forankre jeres forebyggelseskultur på arbejdspladsen.

Se "Tag snakken - bryd vanerne" hos BFA

Film og podcast om forflytning

Forflytning (podcasts)

"Forflyt med omtanke" er en podcastserie med fokus på forebyggelse af akut fysisk overbelastning på social- og sundhedsområdet. Serien er baseret på hverdagsbeskrivelser af oplevelser med akut fysiske overbelastning og besøger bl.a. kommuner og hospitaler. Hør de ansattes historier og eksperternes bud på, hvorfor krop- og rygskaderne opstår, og hvad der skal til, for at vi kan undgå dem.

Lyt til podcast om forflytning
Forflytningsteknik (film)

Forflytningsfilm til brug i undervisning, dialog og refleksion om forflytning og forflytningsopgaver i medarbejdergrupper, med elever og studerende, sammen med forflytningsvejleder, underviser eller anden ressourceperson. Filmene viser fx forflytning af borger højere op i seng, ben op i seng og lejring.

Se film om korrekt forflytning
Risici ved forflytninger (film)

Fem korte film om nogle af de situationer, hvor der er risiko for uheld i forbindelse med forflytninger. Det gælder fx, når borgeren rejser sig med støtte, sidder med støtte og tripper rundt.

Se film om risici ved forflytning