Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Ændring af ansættelsesvilkår for privatansatte

Få gode råd til, hvad du kan gøre, hvis din arbejdsgiver ønsker at ændre dine arbejdsvilkår ved fx at bede dig gå ned i løn eller tid mod din vilje. Hvilke ændringer har du pligt til at acceptere, og hvilke kan du sige nej til? Læs mere her.

Skal du acceptere ændringer af ansættelsesvilkår?

I krisetider oplever en del privatansatte sygeplejersker, at de bliver bedt om gå ned i arbejdstid og/eller løn. Den slags ændringer bliver, uanset omfanget, altid betragtet som væsentlige stillingsændringer, og arbejdsgiveren skal derfor varsle dem med den ansattes individuelle opsigelsesvarsel.

Arbejdsgiveren ønsker dog ofte, at ændringen skal træde i kraft med øjeblikkelig virkning og forsøger derfor at presse sygeplejersken til at indgå en aftale. Du kan fx blive stillet overfor valget mellem at indgå aftale om at gå 10-20 pct. ned i arbejdstid og løn eller at blive opsagt. Det er sjældent, at arbejdsgiveren lægger op til en forhandling af vilkårsændringerne.

Dansk Sygeplejeråd fraråder sygeplejersker at indgå aftaler om forringelse af ansættelsesvilkårene. Hvis aftalen ikke er lavet ordentligt, kan det blive en dyr omgang for dig at tage imod den, og den slags aftaler indeholder jo ikke en garanti mod at blive opsagt. Du bør derfor altid kontakte Dansk Sygeplejeråd, før du siger ja.

Hvis du alligevel bliver opsagt efter en periode med nedsat tid og løn, kunne det, set i bakspejlet, måske have været mere fordelagtigt at have indgået en attraktiv fratrædelsesaftale og finde et nyt job.

Funktionærlovens opsigelsesvarsel

Ansættelsestid Opsigelsesvarsel
Fra 0 til 5 mdr. 1 mdr.
Fra 6 mdr. til under 2 år og 9 mdr. 3 mdr.
Fra 2 år og 9 mdr. til under 5 år og 8 mdr. 4 mdr.
Fra 5 år og 8 mdr. til under 8 år og 7 mdr. 5 mdr.
Over 8 år og 7 mdr. 6 mdr.


Vær opmærksom på, at

  • aftaler om nedgang i arbejdstid og løn altid bør gælde en midlertidig periode. Du bør aftale med din arbejdsgiver, at du igen arbejder på oprindelige vilkår, hvis du bliver opsagt i den periode, hvor aftalen om nedgang gælder.

  • nedsat arbejdstid/løn har negativ betydning for alle dine løndele. Det gælder også din løn under ferie, ferietillæg/særlig feriegodtgørelse og pensionsindbetaling.

  • hvis du er ansat på overenskomst, kan din løn eller andre ansættelsesvilkår ikke fastsættes under det niveau, der er angivet i overenskomsten.

  • hvis virksomheden går konkurs, vil Lønmodtagernes Garantifond yde dækning på baggrund af den aktuelle løn.

  • eventuelle lønsikringsordninger og godtgørelser i forbindelse med fratrædelse vil blive beregnet på baggrund af den reducerede løn, medmindre andet er aftalt.
58194497

Foto:

Søren Svendsen

Hvis du ikke ønsker at acceptere

Du har ikke pligt til at acceptere de nye vilkår.

Hvis du ikke ønsker at acceptere de nye vilkår, skal du straks give din arbejdsgiver besked om det. I den forbindelse er det vigtigt, at du får afklaret, om din arbejdsgiver ønsker, at du fortsætter på uændrede vilkår, eller om du skal fratræde din stilling til udgangen af den måned, hvor din arbejdsgiver kunne have opsagt dig til fratræden.

Mindre ændringer

Der kan også være tale om mindre ændringer som

  • at virksomheden skifter navn, får ny ejerkreds eller fusionerer med en anden virksomhed
  • du får nyt ansvarsområde
  • mindre ændring af arbejdstid
  • interne omlægninger
  • ændringer inden for stillingens indhold


Den slags mindre væsentlige ændringer har du pligt til at acceptere. I nogle tilfælde vil mindre ændringer dog skulle varsles med et passende/kortere varsel.

Spørg altid a-kassen
Du bør altid kontakte din a-kasse, hvis dine nye vilkår medfører en nedsættelse af din arbejdstid og løn, da det ofte vil få konsekvenser i forhold til din dagpengeret og din ret til efterløn.