Sig først ja ...
... til et nyt job efter lønforhandling, da det er i forbindelse med et jobskifte, at du har de bedste muligheder for at stige i løn. Få råd om lønforhandling og tjek DSR's Lønstatistik for sygeplejersker.
Sådan kan du selv påvirke din løn
Vi ved, at det er i forbindelse med et jobskifte, at man har de bedste muligheder for at stige i løn. Alligevel siger hver anden sygeplejerske det gamle job op, inden lønnen i det nye er på plads. Derfor har vi fokus på budskabet: SIG FØRST JA til et nyt job efter lønforhandling.
Sygeplejerskers løn bliver fastlagt på flere niveauer – både ved de centrale lønforhandlinger, når der indgås lokale aftaler og ved forhandling om den enkelte sygeplejerskes ansættelseskontrakt.
Vi giver dig 4 gode råd, når du vil forhandle en ny ansættelseskontrakt.
4 gode råd til lønforhandlingen
Læs vores 4 råd til lønforhandlingen, inden du siger ja til et nyt job.
Din lokale DSR-kreds kan fortælle, hvem der er tillidsrepræsentant på det, som måske bliver din kommende arbejdsplads.
Kredsen eller tillidsrepræsentanten kan fortælle, hvad andre sygeplejersker får i løn i stillinger, der ligner den, du søger.
Tag kontakt til din TR eller kreds, inden du går til første jobsamtale.
Få en snak om lønniveauet for lignende stillinger, men allervigtigst: Få en snak om, hvilke krav du har til lønnen.
Du er en attraktiv arbejdskraft. Stil derfor krav om at få løn for dine kompetencer.
Sammen med tillidsrepræsentant eller kreds kan I vurdere, hvad du kan tilbyde:
• Har du flere relevante uddannelser?
• Er du nyuddannet, midt i karrieren, eller kommer du med mange års relevant erfaring?
• Har du nogle særlige kompetencer, som gør dig til en ekstra interessant kandidat til stillingen?
• Hvad er din forhandlingsposition? Har du et godt job nu? Har du måske endda flere jobtilbud på hånden?
Det er Dansk Sygeplejeråd, der forhandler din løn. Men derfor kan du og din kommende leder godt drøfte dine forventninger til lønnen under jobsamtalen. Du kan dog også vente med at fortælle om dine forventninger til lønnen, til du får tilbudt stillingen. Når det sker, går de egentlige lønforhandlinger i gang.
Din TR / kreds involverer dig selvfølgelig undervejs. Når der foreligger en endelig lønaftale, kan du sige dit eksisterende job op.
Udlever aldrig din lønseddel til arbejdsgiver, for det stiller dig ringere i lønforhandlingerne. Oplysningerne er desuden private, og arbejdsgiver har ikke krav på disse oplysninger.
Spørg dig selv, hvad der skal stå på din nye lønseddel, før du vil sige ja til den nye stilling? Du kan hente inspiration i DSR's Lønstatistik for sygeplejersker.
Selvom du meget gerne vil have jobbet, så vent med at sige dit nuværende job op, til DSR har forhandlet din løn.
Hvis lønnen ikke er på plads, så vent en måned med at sige dit nuværende job op.
Al erfaring viser, at det er ved jobskifte, der er bedst mulighed for at stige i løn.
Hvad er der at forhandle om?
Alle regionalt- og kommunalt ansatte sygeplejerskers løn er sammensat af forskellige elementer.
Størstedelen af lønnen er fastsat i din overenskomst, som forhandles af DSR med arbejdsgiverne, men en del af lønnen kan forhandles lokalt, fx når du skal ansættes i en ny stilling.
Nedenstående er et eksempel på, hvordan lønnen kan være sammensat.
Sædvanligvis er det den orange del, der kan forhandles om lokalt.
Ud over mulighederne for at forhandle lokale løntillæg kan der forhandles om højere pension, flere fridage, efter- og videreuddannelse m.v.
Tag kontakt til din TR eller kreds, så du er sikker på, at din løn bliver højest mulig.
Lønforhandling ved nyt job: Spørgsmål og svar
Hvad skal du have i løn? Er det dig selv eller DSR, der forhandler lønnen? Find svar på ofte stillede spørgsmål om lønforhandling ved jobskifte her.
Det afhænger af din erfaring, om du har en specialuddannelse godkendt af Sundhedsstyrelsen, dine kompetencer, de funktioner du skal varetage i det nye job m.v.
Kig fx på siden "Hvad tjener en sygeplejerske", hvor du kan se gennemsnitsløn og lønspredning. Her kan du også tjekke din egen løn i lønstatistikken for sygeplejersker.
Det er Dansk Sygeplejeråd i form af enten arbejdspladsens tillidsrepræsentant eller din kreds, der skal forhandle din løn.
Du må gerne tale løn med din leder, men den endelige lønaftale indgås mellem DSR og din arbejdsplads.
Husk at forventningsafstemme med DSR - arbejdspladsens tillidsrepræsentant eller din kreds - i forhold til det, du har talt med din leder om.
Det er Dansk Sygeplejeråd, der forhandler løn for sygeplejersker og skriver under på aftaler, men den enkelte sygeplejerske må gerne drøfte løn med sin leder og fortælle om sine forventninger til lønnen og hvordan den skal udvikle sig.
Husk at forventningsafstemme med DSR - arbejdspladsens tillidsrepræsentant eller din kreds - i forhold til det, du har talt med lederen om.
Spørg under jobsamtalen eller kontakt til din DSR-kreds.
Ja, den risiko er der altid. Men når du er nået så langt, at de tilbyder dig stillingen, så er det fordi, du er den bedst kvalificerede. Det skal du udnytte.
Nej, kun hvis det er en lignende stilling hos samme arbejdsgiver.
Hvis du fx skifter fra en regional til en kommunal arbejdsplads, følger dine lokale tillæg ikke automatisk med.
Vær derfor opmærksom på, at der sker en lønforhandling når du skifter job, så du sikrer dig at du får det samme eller mere i løn end i din tidligere stilling.
Du kan argumentere for, at dine nuværende tillæg er udtryk for nogle kompetencer, som du medbringer i den nye stilling.
Hovedparten af sygeplejerskers løn er fastsat i overenskomsten, men der er en mindre del, som er knyttet til dine individuelle kompetencer og de konkrete funktioner, som du skal varetage og som skal forhandles med den nye arbejdsgiver.
Det er en dårlig idé at sige dit nuværende job op, før lønforhandlingen i det nye job er på plads.
Det er inden du siger sin nuværende stilling op, og inden du takker endeligt ja til den nye stilling, at du har størst mulighed for at presse arbejdsgiveren til at give en højere løn.
Hold fast i, at du har ret til at få din lønforhold afklaret, før du siger ja og tiltræder en ny stilling.
Du kan godt vente en måned med at sige op og tiltræde det nye job, hvis der er brug for mere tid til forhandling.
Nej, det er inden du siger sin nuværende stilling op, og inden du takker endeligt ja til den nye stilling, at du har størst mulighed for at presse arbejdsgiveren til at give en højere løn.
Få TR’s vurdering af det lønniveau, du får tilbudt. Matcher tilbuddet de tillæg, der er lokalt aftalt og danner niveau på arbejdspladsen, eller er du blevet tilbudt noget, der ikke ligger på niveau?
Gør dig din smertegrænse klar på forhånd, så er det også lettere at sige nej tak til et løntilbud, der er for lavt.
Du kan eventuelt lave en aftale om, at din løn skal drøftes efter en periode på f.eks. et halvt år. – Men vær opmærksom på, at det ikke er en garanti for, at der så vil blive aftalt en lønstigning.
Så prøver du alligevel, sammen med din tillidsrepræsentant, at rejse et krav om løntillæg. Der er typisk altid lidt at forhandle om, og hvis du ikke rejser kravet, er der andre der løber med pengene.
Spørg tillidsrepræsentanten, om der var tilknyttet tillæg til stillingen/personen, før du blev ansat – i så fald bør der være nogle midler, der er frigivet.
Du kan kontakte DSR - din tillidsrepræsentant eller kreds.
Det er dog typisk vanskeligt at ændre lønnen, når du er startet og kun har været kort tid i stillingen.
Ved den næste lønforhandling på din arbejdsplads kan TR forsøge at forhandle et tillæg hjem til dig, men det bedste er, hvis du bruger et jobskifte som løftestang for en bedre løn.
Hvad tjener en sygeplejerske?
Tjek DSR's Lønstatistik for sygeplejersker og se gennemsnitslønnen for en sygeplejerske på tværs af arbejdsgiverområde, stilling, løntrin, anciennitet og ugentligt timeantal.
Du kan også bruge Lønberegneren for at se, hvad du skal tjene ifølge din overenskomst.
https://dsr.dk/loen-og-arbejdsvilkaar/raad-og-svar/nyt-job/sig-foerst-ja