Nedsat arbejdsevne
Fleksjob, senioraftale eller §56-aftale. Sygdom betyder ikke nødvendigvis et farvel til arbejdslivet. Mange arbejdspladser ønsker at fastholde og hjælpe medarbejdere med at blive på arbejdsmarkedet trods nedsat arbejdsevne.
Muligheder for dig med nedsat arbejdsevne
Hvis du ønsker at komme i fleksjob, er der forskellige kriterier, du skal opfylde:
- Du skal være under folkepensionsalderen
- Du må ikke være førtidspensionist
- Du skal have så varige og væsentlige begrænsninger i arbejdsevnen, at du ikke kan arbejde på normale vilkår
- Andre muligheder for omplacering, genoptræning og opkvalificering skal være udtømte
Det er din kommune, der afgør, om du har ret til et fleksjob ved at vurdere din effektive arbejdsindsats, altså hvor mange arbejdstimer du reelt kan arbejde.
Du kan tildeles et fleksjob, selvom du kun kan arbejde 2-4 timer om ugen. Hvis der er tale om funktionsnedsættelse i forhold til at varetage jobbet, er det muligt at kompensere ved særlig indretning af arbejdspladsen eller via tilknytning af fx en personlig assistent.
Et fleksjob hos samme arbejdsgiver, som du har arbejdet for hidtil, kaldes et fastholdelsesfleksjob i lovgivningen. Du kan først blive ansat i et fleksjob på din hidtidige arbejdsplads, når du har været ansat på arbejdspladsen i mindst 12 måneder under overenskomstens sociale kapitel eller på særlige vilkår.
Det betyder, at du i samarbejde med din arbejdsplads skal have forsøgt fx omplacering, nedsat arbejdstid, ændrede arbejdsfunktioner m.m. for at bevare din nuværende ansættelse. Der skal foreligge en skriftlig aftale mellem dig og din arbejdsgiver om de særlige vilkår for ansættelsen, du arbejder under, indtil du kan blive bevilget et fleksjob.
DSR anbefaler derfor, at du tager fat i din tillidsrepræsentant eller lokale kreds, så aftalen lever op til kravene efter reglerne i overenskomstens sociale kapitel. Dermed sikrer du, at aftalen senere kan bruges til visitering af et fleksjob.
Kravet om de 12 måneders ansættelse gælder ikke, hvis det er åbenlyst formålsløst. Det kan fx være fordi, du har været udsat for en alvorlig arbejdsskade eller pludselig bliver ramt af alvorlig sygdom.
Hvis du lider af en langvarig eller kronisk sygdom, kan du få en del fravær fra dit arbejde. Med en § 56- aftale nedsættes din arbejdsgivers udgifter i forbindelse med dit fravær.
Aftalen skal indgås mellem din arbejdsgiver, din bopælskommune og dig for en periode på to år, og vedrører kun fravær pga. den konkrete lidelse. Betingelsen for at få en § 56-aftale er, at du mindst har 10 dages sygefravær på et år, og at der er væsentligt forøget sygdomsrisiko på grund af langvarig eller kronisk lidelse.
Din arbejdsgiver får mulighed for at få refusion fra din første sygefraværsdag - normalt er det først efter 30 dages fravær.
Ordningen kan betyde, at du er berettiget til at få nedsat dit kontingent til fagforeningen.
Du er også velkommen til at kontakte DSR's medlemsservice på 3315 1555 for at høre mere.
Du og din arbejdsgiver kan aftale lempeligere arbejdsvilkår, fx nedsættelse af arbejdstid, andre arbejdsopgaver mv. efter overenskomstens rammeaftale om det sociale kapitel. Det er en betingelse, at DSR og arbejdsgiver kan blive enige om vilkårene, før aftalen kan indgås.
Kontakte din tillidsrepræsentant eller kreds, så DSR kan bistå dig med at lave en aftale om lempeligere arbejdsvilkår.
Formålet med rammeaftalen om seniorpolitik er at forsøge at fastholde ældre medarbejdere. Der kan laves senioraftaler for medarbejdere på 60 år og derover, der har til hensigt at gå på pension.
Fastholdelse i en seniorstilling kan for alle typer af medarbejdere ske ved nedsættelse af arbejdstiden, ændrede arbejdsopgaver eller funktioner eller ved en kombination heraf.
Ved en senioraftale bevarer du dine hidtidige pensionsrettigheder uanset beskæftigelsesgrad.
Du skal kontakte din tillidsrepræsentant eller kreds, sådan at DSR kan bistå dig med at lave en senioraftale.
Betingelserne for at opnå seniorpension er bl.a., at:
- du på ansøgningstidspunktet har en aktuel og langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet, som hovedregel mindst 25 års fuldtidsansættelse.
- din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat.
- din aktuelle arbejdsevne højest må være 15 timer om ugen i forhold til seneste job. Dit seneste job kan ligge flere år tilbage.
Intet krav om ressourceforløb og arbejdsprøvning
Hvis du er på sygedagpenge, ressourceforløbsydelse eller anden offentlig forsørgerydelse, når du søger seniorpension, vil det blive accepteret som aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet.
Forskellen på seniorpension og førtidspension er, at kommunen ikke skal arbejde på at udvikle din arbejdsevne fx via praktik og ressourceforløb.
Du kan tidligst blive tildelt seniorpension seks år før din folkepensionsalder.
Ansøgning og afgørelse
Læs mere og søger om seniorpension hos borger.dk
Hvis du ønsker at gå på pension, før du når folkepensionsalderen, kan tidlig pension være relevant for dig. Ordningen giver dig mulighed for at gå på pension op til tre år tidligere, hvis du opfylder betingelserne for, hvor mange år du har været tilknyttet arbejdsmarkedet (anciennitet).
Læs mere om tidlig pension hos borger.dk
Disse ordninger er for dig, som pga. helbredsmæssige årsager ikke kan varetage et arbejde på ordinære vilkår:
- Virksomhedspraktik
- Revalidering
- Ansættelse med løntilskud.
Kontakt DSA for hjælp og rådgivning.
Læs også
Hvis du rammes af sygdom
Hvad er dine rettigheder og pligter, når du bliver syg? Hvilken dokumentation har du pligt til at give din arbejdsgiver? Og hvad er dine mul...
Værd at vide om fleksjob
Hvis du ønsker at komme i fleksjob er der en række kriterier du skal oplyse. Her finder du væsentlige oplysninger og muligheder, som du skal...
Sygedagpenge og jobafklaringsforløb
I forbindelse med at du modtager sygedagpenge eller er i jobafklaringsforløb, giver Dansk Sygeplejeråd dig vigtige informationer, der kan væ...