Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Ældrelov: Sundhed er fundamentet for et godt ældreliv

Dansk Sygeplejeråd efterlyser fokus på det sundhedsfaglige i forbindelse med, at statsministeren løfter sløret for dele af SVM-regeringens udspil til en samlet ældrelov, der ifølge statsministeren er på trapperne.

Publiceret: 

16. januar 2024

Senest opdateret: 

23. februar 2024

Af:

Caroline Schønberg

cas@dsr.dk
56516681

Foto:

Søren Svendsen

Regeringen foreslår i nyt udspil, at ældre i højere grad selv skal have lov til at bestemme, hvad de vil have hjælp til. Desuden lægger regeringen op til, at tilsyn i ældreplejen erstattes af ét årligt tilsyn.

1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, Harun Demirtas, siger:

”Det er godt at se, at der sker noget. Jeg håber, at der kommer et større fokus på det sundhedsfaglige, når den samlede ældrereform præsenteres. Vi kan ikke lave gode løsninger på ældreområdet, hvis vi ikke tænker sundhed ind som noget helt centralt."

Hver anden over 80 år får hjælp af både kommunen og sygehuset i løbet af et år, viser tal fra KL. Derfor mener Harun Demirtas, at sundhed er fundamentet for et godt ældreliv:

”Hvis man er syg, påvirker det i høj grad livskvaliteten. Analysen fra KL viser, at der i 2030 vil være 150.000 flere danskere over 80 år, hvilket i den grad vidner om, at behovet for sygepleje og behandling kun bliver større i fremtiden.”

Dansk Sygeplejeråd peger derfor på, at serviceloven og sundhedsloven er uadskillelige i en ny kommende ældrelov.

Tilsyn skal gøre hjælpen bedre

Regeringens ønsker om at reducere tilsyn til en gang årligt, er Harun Demirtas positiv over for. Hvis medarbejderne skal bruge tid på skiftende og hyppige tilsyn, og hvis de ovenikøbet ikke har blik for den lokale kontekst, kan der gå dyrebar tid fra borgerne, som kunne bruges bedre med borgeren.

”Vi skal væk fra kontrol og hen til læring, men vi skal ikke gå på kompromis med de sundhedsfaglige tilsyn," siger Harun Demirtas og uddyber:

"Ideen om ét årligt, samlet tilsyn kan være god, men vi skal sikre, at det reaktive sundhedsfaglige tilsyn, der er i dag, bliver bevaret. Det vil sige et sundhedsfagligt tilsyn, som kan bruges, hvis der er alarmklokker, der ringer med hensyn til patientsikkerheden og kvaliteten."