Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Debat: Hedeture må ikke tvinge sygeplejersker ud af sygehusene

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag vil Dansk Sygeplejeråd sætte overgangsalderen på dagsordenen. For mange sygeplejersker betyder overgangsalderen nemlig en markant forringelse af deres velbefindende, men alligevel er der en udbredt tavshed om emnet.

Publiceret: 

10. marts 2025

Senest opdateret: 

10. marts 2025

Af:

Dansk Sygeplejeråd

Dsr@dsr.dk

Debatindlægget er af Kristina Robins 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd. Indlægget er bragt i Sundhedsmonitor d. 10/3-25. https://sundhedsmonitor.dk/debat/art10320825/Debat-Hedeture-m%C3%A5-ikke-tvinge-sygeplejersker-ud-af-sygehusene 

Hedeture, søvnproblemer, nedtrykthed og muskelsmerter. For mange kvinder i sundhedsvæsenet er disse symptomer en del af hverdagen, når de når overgangsalderen. Alligevel er der en markant mangel på viden, redskaber og arbejdsmiljøtiltag, der kan understøtte de mange kvinder, der oplever betydelige gener.

At overgangsalderen har indflydelse på trivslen og evnen til at udføre sit arbejde, er veldokumenteret. Tal fra Sygeplejerskekohorten 2024 viser, at 60 procent af sygeplejerskerne i overgangsalderen oplever moderate til svære hedeture, mens 51 procent kæmper med søvnproblemer.

Når nattevagter, skiftende arbejdstider og høj fysisk belastning er en del af jobbet, bliver udfordringerne kun større.

For mange sygeplejersker betyder overgangsalderen en markant forringelse af deres velbefindende, men alligevel er der en udbredt tavshed om emnet.

Det kan syne paradoksalt, når netop sundhedssektoren er en af de brancher, hvor flest kvinder arbejder, og hvor vi generelt er gode til at tale om sygdom, trivsel og arbejdsmiljø. Der findes retningslinjer for alt fra graviditet til skånejob, men når det kommer til overgangsalderen, mangler der fortsat en systematisk tilgang.

En besværet arbejdsdag
Når kvinder rammes af søvnproblemer og koncentrationsbesvær som følge af hormonelle forandringer, kan det gøre arbejdsdagen unødigt hård. For en sygeplejerske, der skal træffe hurtige beslutninger og yde omsorg under pressede forhold, kan det føre til en følelse af utilstrækkelighed.

Mange vælger at bide tænderne sammen, men hvis arbejdspladserne ikke aktivt anerkender overgangsalderen som en legitim arbejdsmiljøfaktor, risikerer vi at miste erfarne medarbejdere, der ellers ville have fortsat i faget.

Vi skriver 8. marts. Kvindernes Internationale Kampdag. En dag, hvor vi sætter fokus på ligestilling, kvinders rettigheder, og de udfordringer, der stadig skal overvindes. Overgangsalderen er et oplagt sted at starte for sundhedspersonalet.

Kig mod vores britiske kollegaer
I Storbritannien har man for længst anerkendt overgangsalderen som en arbejdsmiljømæssig faktor. Her tilbyder sundhedsvæsenet blandt andet tyndere uniformer og menopause-mentorer, der kan støtte kvinder i denne livsfase.

Flere virksomheder har desuden indført fleksible arbejdstider og mulighed for ekstra pauser for medarbejdere, der oplever svære symptomer. I Danmark er vi stadig kun i begyndelsen af samtalen, men vi har mulighed for at tage ved lære af de erfaringer, der allerede findes.

Det er nødvendigt, at vi ser på, hvordan den nuværende lovgivning og de eksisterende overenskomster kan suppleres, så der bliver taget bedre hensyn til de gener, der er relateret til overgangsalderen.

Arbejdspladserne skal samtidig have den nødvendige viden til at kunne tilrettelægge arbejdet, så kvinder med symptomer får de bedst mulige forudsætninger for at trives.

Mere fleksible vagtplaner, hvor kvinder i en periode kan undgå nattevagter, vil kunne gøre en stor forskel. På samme måde bør der være mulighed for at tage pauser i løbet af en vagt, så hedeture eller svimmelhed ikke forringer arbejdsevnen.

Kulturændring er nødvendig
Grundlæggende handler det om at skabe en kultur, hvor det er accepteret at tale åbent om overgangsalderen uden frygt for at blive mødt med uforstående blikke eller fordomme. Sundhedsvæsenet skal være en arbejdsplads, hvor kvinder i alle aldre kan udføre deres job under gode og bæredygtige forhold.

Overgangsalderen er ikke en individuel udfordring, der skal løses af den enkelte, men et kollektivt arbejdsmiljøproblem, som kræver strukturelle løsninger. Det bør være en selvfølge, at kvinder kan forvente de samme arbejdsmiljøhensyn i overgangsalderen, som når de er gravide eller har andre helbredsmæssige behov.

Vi har en mulighed for at gå forrest og vise, at sundhedsvæsenet tager kvinders arbejdsliv alvorligt.

Ved at anerkende overgangsalderen som en del af debatten om det gode arbejdsmiljø og implementere konkrete tiltag, kan vi sikre, at sygeplejersker i alle aldre kan arbejde under gode og bæredygtige forhold.

Lad os få overgangsalderen på dagsordenen – for et sundere og mere inkluderende sundhedsvæsen. Hvad er mere passende end at begynde på det i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag?