Nyhed
Flere vil være sygeplejerske
Antallet af ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen er steget på landsplan. ”Selvom det er en lille stigning, er det værd at bemærke” siger DSR’s forkvinde.
Publiceret:
15. marts 2024
Senest opdateret:
15. marts 2024
Fremgang på fire procent. Ansøgerantallet til landets sygeplejerskeuddannelser ser i år en lille stigning sammenlignet med sidste år. Det viser tallene for ansøgere under kvote 2, som uddannelses- og forskningsministeriet har offentliggjort efter ansøgningsfristens udløb fredag d. 15. marts.
Dansk Sygeplejeråds forkvinde, Dorthe Boe Danbjørg siger:
"Jeg er rigtig glad for at se, at flere unge søger uddannelsen. Faget er spændende, der er karriereveje og gode efter- og videreuddannelsesmuligheder, og en undersøgelse fra EVA viste sidste år, at mange unge godt kan se, at sygeplejerskeuddannelsen er et godt valg, Men undersøgelsen viste også, at når nogen fravalgte uddannelsen, var det på grund af løn og arbejdsvilkår for de færdiguddannede. Selvom det er en lille stigning, ser jeg stigningen i ansøgerantallet som udtryk for, at de unge har bemærket at der bliver gjort noget ved løn og arbejdsvilkår. Det giver håb for, at det har betydning, at regeringen rent faktisk anerkender og gør noget for at løse problemerne i sundhedsvæsenet.”
Dorthe Boe Danbjørg henviser til den trepartsaftale, regeringen og arbejdsmarkedets parter nåede frem til sidste efterår, som hæver lønnen til blandt andet sygeplejersker.
”Der er stadig mange udfordringer i sundhedsvæsenet, og vi mangler stadig at se virkningen af treparten og de positive takter i OK24. Men jeg tror, de unge mærker, at man politisk anerkender faget og vigtigheden af sygeplejerskernes vigtige rolle i sundhedsvæsen. Det er et vigtigt signal, som man skal fastholde, og prioritere at skabe gode rammer og arbejdsvilkår”, siger forkvinden.
Uddannelsesreform skal styrke fagligheden, praktikken og koblingen til arbejdslivet
Dansk Sygeplejeråd peger på, at regeringen gør klogt i at fortsætte med at lytte til de unge i forbindelse med den uddannelsesreform for velfærdsuddannelserne, som uddannelses- og forskningsministeren meldte ud fredag:
”Vi har godt kunne høre, hvad de unge har peget på de senere år som årsager til frafald. Det handler om det, der kommer efter uddannelsen: arbejdslivet og løn og vilkår. Derfor skal man også lytte til dem, når de siger, at man skal styrke uddannelsens faglige kvalitet, praktikken og skabe bedre kobling til arbejdslivet for de nyuddannede” siger Dorthe Boe Danbjørg.