Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Sundhedsreform giver ikke flere sygeplejersker

Trods flere gode initiativer løser regeringens bud på en sundhedsreform ikke personaleudfordringerne i sundhedsvæsenet

Publiceret: 

18. september 2024

Senest opdateret: 

24. september 2024

Af:

Jacob Mouritsen

jam@dsr.dk
Dorthe

Onsdag formiddag har regeringen præsenteret sit udspil til en sundhedsreform, ”Sundhed tæt på dig”.

Reformen byder bl.a. på en sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland til en megaregion med over 2,7 mio. borgere, der fremover skal hedde Region Østdanmark.

Udfordringerne i Region Sjælland skal da også løses, da der eksempelvis er væsentligt færre sygeplejersker pr. borger i regionen, når man sammenligner med Region Hovedstaden.

Således er der 13,1 sygeplejersker i Region Hovedstaden pr 1.000 indbyggere, mens der i Region Sjælland er 10,8 sygeplejersker pr. 1.000 indbyggere.

Men sammenlægningen af de to regioner efterlader flere åbne spørgsmål om sygeplejerskers ansættelsesforhold og arbejdsvilkår. For risikerer sygeplejersker f.eks. pludselig at skulle arbejde over store afstande?

”Skal man som sygeplejerske den ene dag møde ind i Herlev for den næste dag at skulle møde i Nykøbing Falster? Forandrede strukturer kan gøre mange gode ting, men det kan så sandelig også gøre det mere besværligt at være sundhedspersonale, og det kan jeg være bekymret for er tilfældet her,” siger Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd.

Men en sammenlægning giver ikke flere sygeplejersker og løser dermed ikke en af sundhedsvæsenets centrale udfordringer.

”Hvis vi skal sikre flere sygeplejersker, skal man se på, hvordan man kan lave rammerne mest muligt attraktive for sundhedspersonalet, så vi kan tiltrække det nødvendige personale. Her ser vi desværre elementer, der kan trække i den forkerte retning,” siger forkvinden.

Flere gode initiativer

Regeringens udspil til en sundhedsreform kommer på bagkant af, at den nedsatte Sundhedsstrukturkommission tilbage i juni afleverede sine anbefalinger. 

Udspillet rummer da også flere gode initiativer til at styrke sammenhængen i de forskellige sundhedstilbud. Eksempelvis er sundhedspakker til borgere med kronisk sygdom, en fælles national sundhedsplan og en folkesundhedslov, der har fokus på forebyggelse, alle gode og vigtige initiativer.

Desuden lægges der op til, at der skal laves en ny platform for datadeling, hvilket Dansk Sygeplejeråd ser frem til.

For som det er i dag, er det over halvdelen af de kommunale sygeplejersker, som ikke har adgang til data fra andre sektorer, end der hvor de selv arbejder.

”Hvis sygeplejersker ikke har adgang til den nødvendige information, så går det i sidste ende ud over borgere og patienter, som oplever en manglende sammenhæng mellem det, de oplever i region, kommune, på plejehjemmet eller i eget hjem. Så jeg er meget glad for, at regeringen nu vil gøre det nemmere for medarbejdere at dele og få adgang til data på tværs af sundhedsvæsenet,” siger Dorthe Boe Danbjørg.


Akutsygeplejersker fra kommuner til regioner

Men trods flere gode initiativer, har Dansk Sygeplejeråd en bekymring for, at netop sammenhængen svækkes, da regeringen har foreslået at rykke akutsygeplejerskerne fra kommunerne til regionerne.

”Akutsygeplejersker er specialiserede sygeplejersker, som hver dag er med til at sikre, at borgere med komplekse problemstillinger kan være i eget hjem. Når man rykker dem væk fra kommunerne, kan jeg være bekymret for, at man ikke vil være i stand til at løse lige så komplekse opgaver, som vi ved, der kun kommer flere af i kommunerne. Det kan i sidste ende gå ud over patienter og borgere,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Samtidig udtrykker hun bekymring for, at flytningen af akutsygeplejersker kan være med til at skabe nye overgange for borgere og patienter.

”Det vil i særdeleshed gå ud over sårbare og ældre borgere, som er nogle af dem, der kan være i særlig risiko for at opleve sygdomsforværring eller unødvendig indlæggelse,” siger Dorthe Boe Danbjørg.