Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Ukvalificeret sygepleje er en farlig panikløsning

Faglighed er alles sikkerhed for en kvalificeret pleje - den skal vi ikke gamble med. Hvad med, om vi i stedet for mere ufaglært arbejdskraft arbejdede for at få sygeplejersker tilbage til de afdelinger, hvor der er så stort behov for dem?

Publiceret: 

2. oktober 2023

Senest opdateret: 

23. februar 2024

Af:

Dorthe Boe Danbjørg

redaktionen@dsr.dk
60742391

Foto:

Nikolai Linares

Debatindlæg af Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde i DSR, bragt i Avisen Danmark

Sygeplejersker mangler kolleger alle steder i sundhedsvæsnet, men især på sygehusafdelinger med en høj grad af vagtarbejde, for eksempel intensivafdelinger.

Denne kendsgerning er for nyligt igen bekræftet og dokumenteret af Robusthedskommissionen, hvor jeg som næstforkvinde repræsenterede Dansk Sygeplejeråd.

Det er meget svært at være uenig i den kendsgerning.

Men vi ser igen og igen, at akutte og ubestridelige udfordringer bliver til trojanske heste for billige og dårlige løsninger.

Det er desværre også tilfældet i Robusthedskommissionen, hvor man blandt andet ønsker sig at løse problemet ved at introducere mere ufaglært arbejdskrafti sundhedsvæsenet.

Det har vi i Dansk Sygeplejeråd fået en mindretalsudtalelse imod i Robusthedskommissionens rapport.

For vi anbefaler, at så stor en andel som muligt af medarbejdere i sundhedsvæsenet, som varetager patient-og borgernære opgaver, skal have en sundhedsfaglig uddannelse. Der mangler sygeplejersker på afdelingerne. Men der mangler ikke i absolut forstand arbejdskraft. 5000 sybejdsmarkedet geplejersker har forladt det offentlige. Halvdelen ønsker at vende tilbage, hvis løn og arbejdsvilkår bliver bedre.

Dernæst, som nyvalgt formand for FH, Morten Skov Christensen, gjorde opmærksom på i Dagbladet Information forleden, så er der stadig 100.000 uden for ar i Danmark.

Hvad med, om vi i stedet arbejdede for at få sygeplejersker tilbage til de afdelinger, hvor der er så stort behov for dem? Og hvad med, om vi i stedet fik uddannet nogle af dem, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, til sygeplejersker? Altså i stedet for at underminere patientsikkerheden med ufaglært arbejdskraft? Faglighed er alles sikkerhed for en kvalificeret pleje - den skal vi ikke gamble med.

Hvad med, om vi i stedet arbejdede for at få sygeplejersker tilbage til de afdelinger, hvor der er så stort behov for dem?