Eftertanken: Så hold dog mund

Tavshedspligt. Professionalisme er et positivt begreb, men kolleger må ind imellem minde hinanden om, hvad det betyder.

Jette Bagh
Jette Bagh
Sygeplejersker er troværdige, de var i 2019 nummer to på listen i den troværdighedsmåling, der hvert år udføres af et kommunikationsbureau. Professionalisme er, med alt hvad det indebærer, rammen om troværdigheden. Troede jeg. 

En ældre læser, lad os kalde ham Harald, som ringede til mig for to uger siden, fik rokket grundigt ved den forestilling. Han fortalte om en fest hos sin sygeplejerske-niece. Hun fyldte rundt og havde inviteret venner, kolleger og familie til middag. Under indflydelse af god mad og gode vine var stemningen fuld af liv og latter. Efter et par timer fortæller en sygeplejerske blandt gæsterne en drabelig historie fra sin tid på en akut modtageafdeling. Noget med en benprotese, der fløj gennem luften, dog uden at ramme den læge, som var målet. En ambulanceredder følger op med en længere fortælling om en afhugget hånd i en spand. De to kappes tydeligt om at levere den bedste, mest farverige og underholdende historie. En hjemmesygeplejerske vil være med og fortæller om sex på plejehjemmet, og fødselsdagsfestens deltagerne ler og ler. 

Som aftenen går, bliver fortællingerne mere detaljerede, og der bliver nævnt fornavne og særlige karakteristika på nogle af borgerne og patienterne. Fortælleren undlader ikke at pege på sin egen rolle i historien, især ikke hvis den har været tæt på at give heltestatus.

En anden vinkel på professionalisme er uniformsetikette, et ord som dufter af mølkugler, men blot dækker over, at en korrekt båret, ren uniform styrker tilliden til sygeplejerskens troværdighed og kompetencer. Påklædning drejer sig ikke kun om hygiejne. Blå negle og patientskjorte er no go. 

Til festen slår Harald på sit glas. Han er 69 år og en glimrende iagttager af livet. Desuden er han skræmmende velformuleret og ikke bange af sig, kan jeg forstå på vores samtale.

”Jeg er den sure gæst,” siger han og fortsætter: ”Jeg har lyttet til jeres mange fortællinger fra arbejdslivet, og de chokerer mig. Er jeres arbejde meget kedeligt? Det tror jeg ikke. Og derfor må I kunne gøre det bedre. I skal arbejde på at bevare andre menneskers tillid, også når I er til fest. I skal vise, at man kan stole på en sygeplejerske, frem for at udlevere detaljer om personer, hvoraf nogle kan genkendes her i vores lille lokalområde. Ellers tænker vi borgere, at vi ikke skal sige noget til en sygeplejerske, men kun tale med lægen. I skal lære at holde jeres mund, også når I er til fest!” 
Harald fortæller mig, at hans stemme dirrede af harme. Der var stille i lokalet i noget, der føltes som en evighed.  

Brud på tavshedspligten kan ikke gradbøjes, og det kan unifomsetikette heller ikke. Derfor er det oplagt, at kolleger henter bue og pil, når tavshedspligten ikke bliver overholdt, og uniformsetiketten knirker. 

Alle sygeplejersker har passet en dirigent eller en skorstensfejer med en spektakulær sygehistorie under hospitalsskjorten. Men hold mund med den. Tavshedspligten er en patientrettighed, hvad enten sygeplejersken er på konference eller til fødselsdagsfest. 

Se Sundhedsloven, kapitel 9. 

Emneord: 
Historie