Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rullende sygepleje til hjemløse

En minibus bemandet med en sygeplejerske og en socialarbejder og udstyret som en mindre skadestue kan fra efteråret 1998 køre rundt og opsøge de hjemløse i København, som kun sjældent benytter sig af det etablerede sundhedsvæsen. Mange af dem er på grund af psykiatriske lidelser eller massivt misbrug ude af stand til at begå sig i systemet og holder sig helt væk. Det betyder, at selv små skader får lov til at udvikle sig til alvorlige kroniske tilstande hos de hjemløse.

Sygeplejersken 1998 nr. 16, s. 16-17

Af:

Jesper Berg, journalist

Sygeplejerske Stine Riegels er udset til at lede projekt 'Sygepleje på Hjul', der retter sig mod hjemløse i København. Projektet har endnu ikke fundet penge til minibussen, men man forventer, at det vil falde på plads, så man kan sætte bussen på gaden i løbet af efteråret.

Stine Riegels har mange års erfaring i arbejdet med hjemløse og udstødte grupper, senest har hun været fem år i Mariatjenesten på Istedgade, hvor mange hjemløse holder til. Derudover har hun arbejdet blandt hjemløse i London i to år. Det er hendes erfaring, at der er et stigende behov for kvalificeret sygepleje til hjemløse.

''Det drejer sig især om behandling af sår, som uden den fornødne pleje og hygiejne kan udvikle sig til alvorlige infektionstilstande. Det er sådan noget, som vi andre enten ville klare selv eller få en læge til at kigge på, men som den hjemløse ikke får gjort noget ved. Men der er også de mere kroniske sygdomme, som hører med til det at være hjemløs. Det er de traditionelle fattigdomssygdomme som underernæring, dårlige tænder og lidelser, der knytter sig direkte til misbrug af alkohol eller narkotika. Men også mere akutte skader, der har relation til misbruget. Det kan for eksempel være faldskader hos alkoholikeren eller fejlfix hos narkomanen. Det er klart, at uden behandling så udvikler en mindre skade sig hurtigt til et alvorligt tilfælde, som kræver en længerevarende behandling. På lang sigt er målet at forhindre yderligere svækkelse af helbredet hos de mennesker, hvor misbrug udgør en trussel. Det kan være at behandle bylder og fejlfix på narkomaner for på den måde at hindre blodforgiftning eller amputationer. Men også at få sendt folk til yderligere behandling, hvis de har alvorlige lidelser, der kræver medicinsk behandling som luftvejslidelser, hepatititis og tuberkulose,'' siger Stine Riegels.

Med den rullende skadestue håber man at kunne forebygge de hyppigste skader hos de hjemløse og samtidigt lette vejen for dem til at komme i behandling. Ud over at yde akut hjælp er det meningen, at den rullende skadestue skal ledsage de hjemløse, når de har brug for at komme i behandling. En vigtig del af projektet bliver at etablere samarbejde

Side 17

med hospitaler og læger for at sikre en større forståelse for de hjemløses situation.

''En hjemløs og psykisk syg med misbrugsproblemer kan ikke finde ud af begå sig i et fyldt venteværelse på en skadestue. Det kniber meget hurtigt med tålmodigheden hos alle parter, og ofte vælger vedkommende at gå igen uden at have fået behandling. Næste gang holder han sig måske helt væk. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvordan man undgår den situation,'' siger Stine Riegels.

Fransk forbillede

Det københavnske projekt er inspireret af Samu Social i Paris (se 'Sygeplejersken' 8/97), hvor man siden 1993 har haft en særlig social medicinsk nødtjeneste. Grundprincippet for Samu Social er, at hjælpen skal ud, hvor der er behov for den. En vagtcentral med psykiatriske sygeplejersker, psykologer og socialarbejdere besvarer opkald på en gratis linje, der er specielt beregnet for hjemløse og andre i social nød. Når et menneske ringer og beder om hjælp, sender Samu Social en minibus med en sygeplejerske og en socialarbejder. Sygeplejersken fungerer som en slags visitator, og det er hendes vurdering på stedet, der afgør, hvilken hjælp man tilbyder.

Er der tale om sundhedsmæssige problemer, der ikke kræver hospitalsindlæggelse, kan sygeplejersken køre vedkommende til behandling på et specielt sygeherberg. Hvis det drejer sig om en seng at sove i eller noget at spise, kan man køre til et center for hjemløse. Alle overnatninger på disse centre betyder automatisk, at den hjemløse bliver tilset af en læge og får mulighed for at tale med en socialrådgiver.

Stine Riegels så gerne, at projekt 'Sygepleje på Hjul' udvikler sig i retning af det franske forbillede, og at man ved projektets udløb kan videregive erfaringer til det offentlige, der så kan føre det videre. En anden erfaring, som Stine Riegels har gjort sig på sin studietur, er et stort behov for fodpleje til hjemløse.

''De tilbagelægger mange kilometer dagligt, og det er kun sjældent, at de har mulighed for at skifte sko og strømper. Dårlige sko, som ikke bliver taget af i ugevis, og manglende mulighed for vask og rengøring fører ofte til sår på fødder og ben, der kan udvikle sig til alvorlige infektioner og eksem. Derfor skal fodpleje være et fast tilbud i den rullende klinik, ligesom vi vil tilbyde rene sokker og bedre fodtøj,'' siger Stine Riegels.

Foruden at blive tilset og behandlet af en sygeplejerske skal dem, der opsøger den rullende klinik, kunne tale med en socialarbejder, der eventuelt kan hjælpe dem med at finde et sted at sove. Samtidig skal der være suppe og varme drikke, ligesom man vil dele tæpper og overdækningsplastik ud til dem, som ikke vil eller kan få en seng på et herberg.

Hvis projektet bliver en realitet, vil man tilbyde både sygepleje- og medicinstuderende at komme i praktik for på den måde at øge kendskabet til de specielle socialmedicinske problemer, som kendetegner udstødte grupper.

Nøgleord: Hjemløse, misbrug, sygepleje.

Socialt udstødte