Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Der er en misbruger iblandt os

Abstinenser. Det er svært for sundhedspersoner at erkende et misbrug, fordi de risikerer at blive mødt med omverdenens fordømmelse. De har brug for et særligt tilbud.

Sygeplejersken 2006 nr. 11, s. 10-11

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

  

SY-2006-11-36-10
Foto: Michael Daugaard 

"Det føles som en stor lettelse at finde nogle mennesker, som forstår, hvad det vil sige at være misbruger. Andre mennesker forstår det ikke. Det er en higende fornemmelse. Det er ikke noget planlagt, det sker bare. Man er så skamfuld, og det gør så ondt. Man kan gå så mange gange frem og tilbage til det medicinskab, før man tager noget," siger sygeplejersken, som medvirker i artiklen "Man er så skamfuld, og det gør så ondt" i Sygeplejersken nr. 11/2006.

Hun er én af de otte sygeplejersker, som hver torsdag mødes på Bispebjerg Hospital til gruppeterapi for deres misbrugsproblemer med alkohol og stoffer. Behandlingen er et nyt tilbud til alle sundhedspersoner i regionen.

Hvert år kommer omkring 70 sygeplejersker og næsten lige så mange læger i Sundhedsstyrelsens søgelys på grund af deres misbrug. Formodentlig er der langt flere sundhedspersoner, der har et større eller mindre misbrugsproblem. Behandlere skønner, at omkring 10 pct. af befolkningen har misbrugsproblemer, og intet tyder på, at tallet er mindre for sundhedspersonale, som oven i købet er i kontakt med hårde stoffer via deres arbejde.

"Sygeplejersker er de små engle, der kan klare andres problemer. Det er svært at indse, at man har brug for hjælp," fortæller klinisk oversygeplejerske Marianne Gunst-Møller, der sammen med psykiater og overlæge Finn Zierau står for den nye behandling under Alkoholenheden i Hovedstadens Sygehusfællesskab.

"Og når sygeplejersker skal fortælle andre mennesker om deres misbrug, risikerer de at blive mødt med fordømmende bemærkninger som: "Hvor mange mennesker har du slået ihjel?""