Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Generationsskiftet må sikres

Gråhåret specialviden. Fire ud af fem sygeplejersker med specialuddannelse er over 40 år. Der skal uddannes flere, så sundhedsvæsenet ikke kommer til at mangle specialviden, når de holder op. Den bliver der nemlig mere og mere brug for.

Sygeplejersken 2006 nr. 11, s. 20-21

Af:

Lars Flindt Pedersen, journalist

SY-2006-11-21-01Der er mange specialuddannede sygeplejersker på vej mod pensionsalderen. Foto: Stig Stasig

Det bliver patienterne, det går ud over, hvis ikke der bliver uddannet flere specialuddannede sygeplejersker.

Ifølge beregninger, som Dansk Sygeplejeråd har lavet, er der lige godt 3.000 sygeplejersker, der i dag bruger deres specialuddannelse inden for anæstesi eller intensivsygepleje. Af de 3.000 er knap 80 pct. over 40 år.

Disse tal vækker bekymring hos Dansk Sygeplejeråd. De mener, at der er behov for, at amterne sammen med Sundhedsstyrelsen laver en strategi for, hvordan man i fremtiden vil sikre sig, at der er specialuddannede sygeplejersker nok. Undersøgelser peger på, at jo mere veluddannet sundhedspersonalet er, desto færre fejl bliver der begået.

"I mine ører lyder 3.000 specialuddannede sygeplejersker ikke af mange, når man tænker på alle de områder, som i dag har behov for specialuddannede sygeplejersker.

Det er også vigtigt at tænke ud i fremtiden. Der bliver behov i sygehusvæsenet, men også i kommunerne, f.eks. for specialuddannede i akutmedicinsk sygepleje, i kræftsygepleje og eventuelt inden for diabetesområdet," siger 2. næstformand Aase Langvad, Dansk Sygeplejeråd. Heller ikke formanden for Amtsrådsforeningens Sundhedsudvalg, Bent Hansen (S) er i tvivl om, at hvis sundhedsvæsenet skal styrkes, skal flere sygeplejersker have en specialuddannelse.

"Hvis man skal se fremadrettet og bl.a. kigge på kræftområdet, så vil der være behov for specialuddannede sygeplejersker. Der vil også være behov for specialuddannelser på en række andre specialer - det er jeg ikke i tvivl om," siger Bent Hansen.

Han frygter på sundhedsvæsenets vegne det, han kalder for den demografiske udfordring. "Der er i dag mange sygeplejersker i halvtredserne. De nærmer sig pensionsalderen, og det betyder, at vi har ophobet et problem med stor afgang af personale. Det gælder også for sygeplejersker med specialuddannelse. Og efterspørgslen på specialuddannede sygeplejersker bliver ikke mindre, når vi samtidig kan se en tendens til øget specialisering inden for sundhedsvæsenet med accelererede patientforløb osv.," siger han.

Dobbelt overarbejde

Beregningerne fra Dansk Sygeplejeråd viser også, at intensiv- og anæstesisygeplejerskerne har dobbelt så meget overarbejde som almindelige sygeplejersker. Det bekymrer Dansk Sygeplejeråd.

"Statistikken for overarbejde taler for sig selv. Der er behov for at specialuddanne flere sygeplejersker. Forskning viser, at overarbejde er belastende og går ud over sikkerheden for patienterne, men også over sygeplejerskerne. Desuden tror jeg, at de fleste sygeplejersker ønsker at have tid og ressourcer til andet end at være sygeplejerske," siger Aase Langvad, der igen bliver bakket op af Bent Hansen.

"Når der er så meget overarbejde, tyder det på, at der er nogle flaskehalse nogle steder. Og at man trækker ekstra meget på de specialuddannede sygeplejersker, der er til rådighed. Så må det jo tyde på, at 3.000 specialuddannede sygeplejersker er for lidt," siger Bent Hansen.

SYGEPLEJERSKER I REGISTER.

I dag er der ikke nogen myndighed, der har eksakt overblik over, hvor mange specialuddannede sygeplejersker der findes. Derfor vil Dansk Sygeplejeråd gerne slå på tromme for et centralt register placeret i Sundhedsstyrelsen, hvor man kan se, hvor mange sygeplejersker der bruger deres specialuddannelse.

"Det er utrolig vigtigt, at man ved, hvor mange der er aktive inden for de forskellige specialområder. Ellers kan man ikke vurdere, hvor mange specialuddannede sygeplejersker der er behov for, " siger 2. næstformand Aase Langvad.

Det er formanden for Amtsrådsforeningens sundhedsudvalg Bent Hansen (S) helt enig i. Og understreger, at det er vigtigt at kende det fremadrettede behov, der kommer i forbindelse med den nye sygehusstruktur.

I Sundhedsstyrelsen medgiver chefsygeplejerske Ruth Truelsen, at et centralt register vil være hensigtsmæssigt, og det står også på hendes ønskeseddel.

"Det er ikke noget, vi har drøftet i Sundhedsstyrelsen og derfor ikke noget, der vil blive afsat penge til endnu. Det kunne relativt nemt etableres med den teknologi, der er i dag," siger Ruth Truelsen.

Læs også artiklen "Nordjylland sparer intensivuddannelse væk" i Sygeplejersken nr. 11/2006