Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nordjylland sparer intensivuddannelse væk

Kortsynet. Nordjyllands Amt har to gange sløjfet et helt hold på uddannelsen i intensiv sygepleje. For at spare. En risikabel strategi, lyder det fra Amtsrådsforeningen.

Sygeplejersken 2006 nr. 11, s. 18-19

Af:

Lars Flindt Pedersen, journalist

SY-2006-11-18a
Foto: Stig Stasig 

For anden gang sparer Nordjyllands Amt en hel årgang væk på specialuddannelsen i intensiv sygepleje.

Det er især vikarudgifter i de afdelinger, hvor sygeplejerskerne er ansat, der gør uddannelsen dyr. For at spare har amtet nu valgt at sløjfe de 16 uddannelsespladser, der skulle have begyndt den 1. juli i år. Det er anden gang inden for kort tid. I 2004 blev der heller ikke uddannet intensivsygeplejersker i Nordjylland.

I forvejen er Nordjyllands Amt det sted i landet med færrest uddannede intensivsygeplejersker. Her har kun 50 pct. af de ansatte på intensivafdelingerne taget uddannelsen. Hos Fagligt Selskab for Anæstesi-, Intensiv- og Opvågningssygeplejersker (FSAIO) ser man med stor bekymring på de nedlagte uddannelsespladser.

"En indstilling af uddannelsen vil betyde en kvalitetsforringelse for patienterne, der i forvejen er hospitalssystemets allersvageste. Samtidig med at man sparer, stiller man større krav til personalet. I dag sederer man f.eks. ikke patienterne i samme grad som hidtil, og det kræver højere tilsyn og større ekspertise fra sygeplejerskernes side," siger Birte Barktoft, der er formand for FSAIO.

Nedlæggelsen af holdet kommer på trods af, at formanden for Amtsrådsforeningens Sundhedsudvalg, Bent Hansen (S), flere gange har udtalt, at det er vigtigt for hele sundhedsvæsenet, at sygeplejerskerne specialiserer og efteruddanner sig. Han kalder Nordjyllands Amts besparelse på intensivspecialuddannelsen for kortsigtet.

"Det er en risikabel strategi, synes jeg. Jeg kender ikke normeringen i Nordjylland, men der er i hvert fald problemer forskellige steder i landet. Derfor har vi brug for at have den nødvendige kapacitet til rådighed.

Om nordjyderne mener, at de har den nødvendige kapacitet - det ved jeg ikke. Men hvis det er et generelt problem, at man holder igen med at uddanne specialuddannet personale, så tænker amterne kortsigtet," siger Bent Hansen.

Pengene brugt på frit valg

Også i Dansk Sygeplejeråd stiller man sig meget undrende. 2. næstformand Aase Langvad siger om besparelserne:

"Inden for sygehusvæsnet ser vi, at patienterne bliver dårligere, og sygeplejen bliver mere kompleks. Der er behov for højtuddannede sygeplejersker til at varetage, pleje og behandle de patienter. Undersøgelser viser, at jo højere uddannelse plejepersonalet har, desto større er chancen for overlevelse.

Derfor kan det være svært at forstå, at Nordjyllands Amt nedprioriterer uddannelsen, og i sidste ende kan det blive dyrere bl.a. i form af genindlæggelser. Det har omkostninger og store konsekvenser for den enkelte patient, hvilket er uacceptabelt, men bestemt også for amtet," siger hun.

I Nordjyllands Amt er man ikke glade for igen at indstille intensivuddannelsen. Man forsvarer sig med, at det kun er en midlertidig løsning.

"Det er min forventning, at vi får rettet op på underskuddet af specialuddannede intensivsygeplejersker. Det er en diskussion for det kommende regionsråd," siger Karl Borenhøft (SF), der er formand for sundhedsudvalget i Nordjyllands Amt.

"Men jeg vil ikke lægge skjul på, hvorfor vi bliver nødt til at finde besparelser på sygehusbudgettet. Det er, fordi behandlingsgaranti og frie valg udsuger amtets pengekasse. Det bliver de kommende regionsråd og regeringen nødt til at finde en løsning på, ellers bliver det umuligt at lave langsigtede løsninger i sundhedsvæsenet."

Læs også "Generationsskiftet må sikres" i Sygeplejersken nr. 11/2006