Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Forelsket i it-muligheder

Missionær. "Tendensen i tiden er med os. Hvis vi ikke vil fremstå som en forstokket faggruppe, så er vi nødt til at hoppe på vognen og selv blive trend-sættere," siger ph.d.-stipendiat og sygeplejerske Jane Clemensen om Pervasive Healthcare (PHC) i det danske sundhedsvæsen.

Sygeplejersken 2006 nr. 17, s. 17

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

For Jane Clemensen har mødet med sundheds-it været en øjenåbner. Hun ser de kreative muligheder, som informationsteknologien skaber for fremtidens sundhedsvæsen.

"Selvfølgelig handler alting ikke om it. Så meget nørd er der ikke over mig. Jeg ser bare, at it kan være med til at løse en masse eklatante problemstillinger, som vi har i sundhedssektoren verden over," forklarer Jane Clemensen.

Problemstillingerne i sundhedsvæsenet handler overordnet om, at der bliver for få unge til at passe de for mange gamle. Desuden stiller patienten i fremtiden helt andre krav til sundhedssektoren.

"Vi har en ny kategori af borgere, som har nogle helt andre forventninger til sundhedssystemet, end vores bedsteforældre havde. Man skal være åben over for, at it er en helt åbenlys mulighed for, at man via teknologien kan tilbyde et behandlingsforløb på en fuldstændig anderledes måde, end vi gør i dag. Det viser sig oven i købet, at det er til det bedste for alle parter," siger Jane Clemensen, der taler på baggrund af sine erfaringer fra bl.a. forskningsprojektet om konsultation i eget hjem ved hjælp af videotelefoner for fodsårspatienter i Århus.

I forskningsprojektet konsulterede hjemmesygeplejerske og patient en læge og en sygeplejerske med sårspeciale på hospitalet over en videotelefon direkte fra hjemmet. En form, der fik sundhedspersonalet til at opleve, at de arbejdede i et team om behandlingen.

Hjemmekonsultationen indebar, at patienten kom til færre konsultationer på hospitalet. Patienten betragtede det som en gevinst at slippe for transport til hospitalet, men for sygeplejersken med sårspeciale indebar videokonsultationen mindre patientkontakt.

"For ekspertsygeplejersker er det en ny rolle. De var skeptiske forud for projektet, for de skulle jo give slip på deres patienter. De elsker at pille i sår, men det mister de, fordi de ikke får helt så mange patienter mellem hænderne. Der er man selvfølgelig nødt til at se på, om ekspertsygeplejerskerne kan opretholde deres ekspertise, når de ikke behandler helt så mange sår," siger Jane og tilføjer:

"Men da projektet blev pilottestet, opstod en ny rolle for ekspertsygeplejerskerne. De skulle nu fungere som konsulenter for hjemmesygeplejersken - en rolle, som de fandt både udfordrende og spændende."

Jane Clemensen tilføjer, at det er vigtigt, at man forbereder organisationen på den ændrede arbejdsfordeling og arbejdstilrettelæggelse.

BLÅ BOG.


Jane Clemensen blev færdiguddannet sygeplejerske i 1988. I 1997 blev hun kandidat i sygeplejevidenskab, og i 2006 afsluttede hun sit ph.d.-projekt om Pervasive Healthcare. Jane Clemensen har arbejdet som sygeplejerske i psykiatrien, uddannelseskonsulent og sygeplejekonsulent. Desuden har hun erfaring fra et job som managementkonsulent. Før hun startede på sin ph.d.-uddannelse i 2003, arbejdede hun i tre år som oversygeplejerske på en plastikkirurgisk afdeling i Århus.

I dag er Jane innovationschef på Alexandra Instituttet, hvor hun desuden fungerer som souschef for Center for Pervasive Healthcare og leder det nye højteknologiske netværk sundITnet.