Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Konsultation hjemme i sofaen

Videokonsultation. At modtage behandling, gå til konsultation og kontroltjek behøver ikke indebære et besøg på et hospital eller hos den praktiserende læge. Et forskningsprojekt i Århus Amt har nemlig eksperimenteret med behandling af diabetiske fodsår i hjemmet, og projektet var en succes hos både det sundhedsfaglige personale og patienterne.

Sygeplejersken 2006 nr. 17, s. 16

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

Normalt vil en fodsårspatient jævnligt være nødt til at møde op til tjek på hospitalet. Det indebærer transporttid og ventetid, og der findes eksempler på, at patienter har fravalgt behandlingen med øget sandsynlighed for amputation til følge. Men i foråret 2005 kunne fem diabetiske fodsårspatienter læne sig tilbage i sofaen og vente på, at behandlingen kom til dem.

Konsultationerne i hjemmet foregår ved, at hjemmesygeplejersken er udstyret med en videotelefon. Med telefonen tager sygeplejersken billeder, der sendes direkte til en elektronisk sårjournal. Herefter ringer sygeplejersken op til lægen på hospitalet, der ud over at have adgang til billederne af patientens sår i journalen også er udstyret med en videotelefon. Under besøget er der således mulighed for at patient, hjemmesygeplejerske og sårspecialist kan kommunikere direkte med hinanden.

Det er smart

Den direkte kommunikation oplevede hjemmesygeplejerskerne, der deltog i projektet, som en stor fordel:

"Man har flere kompetente, professionelle øjne på det og får samtidig et godt, nært samarbejde med en sygehuslæge. Det er så smart, at man kan filme og lave video på det, fordi man kan se såret og diskutere udseendet af såret direkte med lægen eller sygeplejersken," forklarer hjemmesygeplejerske Agnethe Avlund, der har arbejdet i hjemmeplejen i Århus siden 1985.

Den nye teknologi skræmte hverken patienter eller sygeplejersker. Patienterne, der alle var ældre mennesker, var både trygge ved og tilfredse med denne form for behandling.

"Jeg tror, at patienterne bliver mere engagerede, fordi det jo er lidt spændende, at der "kommer fjernsyn på." Min patient var i forvejen meget interesseret i alting, men jeg tror også, at andre vil have glæde af det," fortæller Agnethe Avlund.

Teknikken er en fordel

Agnethe Avlund oplevede også selv den nye teknologi som en fordel.

"Jeg skulle selvfølgelig have hjælp, men jeg kunne sagtens lære det - også selv om jeg ikke er så ung. Jeg er helt sikker på, at det er noget, vi kan bruge fremover. Også til andre situationer og med andre læger. Det er nogle gode erfaringer, jeg havde med det," siger hun.

Projektet i Århus Amt blev kun gennemført med få patienter, men resultater fra et lignende telemedicinsk projekt i Vestsjællands Amt viste, at man opnåede vellykket sårbehandling, en gladere patient og en reduktion af omkostningerne med ca. 75 pct. i forhold til traditionelle behandlingsforløb.

TAG MASTERUDDANNELSE I SUNDHEDS-IT

Med en sygeplejerskeuddannelse og mindst to års erhvervserfaring er det muligt at tage en masteruddannelse i sundheds-it på IT-Universitetet i Ørestad. Formålet er at uddanne brobyggere mellem it og sundhedsområdet. Det tager to år på deltid at tage uddannelsen, der giver indsigt i it-tekniske og organisatoriske aspekter. Uddannelsen åbner for første gang dørene for et hold studerende den 25. august 2006 og optager 30-40 studerende.

Masteruddannelsen på IT-Universitetet er nu nedlagt

LINKS TIL HJEMMESIDER OM PERVASIVE HEALTHCARE

Teknologirådets rapport: Sundhedsydelser med IT: www.tekno.dk

Forskningsbaseret vidensnetværk sundITnet: www.alexandra.dk