Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Opfinderen er sygeplejerske

Universelt. Det amerikanske koncept, hvor patienter underviser patienter, er med til at gøre sundhedsvæsenet mere humant, mener ophavskvinden bag konceptet, der selv er uddannet sygeplejerske.

Sygeplejersken 2006 nr. 4, s. 17

Af:

Anne Skrubbeltrang Thomsen, journalist

SY-2006-4-17-01"Der er en rolle for sundhedspersonale at spille. Det er bare en anden rolle, end de er vant til," siger Kate Lorig professor på Stanford University. Arkivfoto: Stanford Universtty

Chronic Disease Self-Management Program (CDSMP) hedder den model, det engelske patientskoleprogram bygger på, og som Sundhedsstyrelsen i Danmark nu også har købt patent på. Opfinderen er Kate Lorig, som oprindeligt er uddannet sygeplejerske og nu er professor på Stanford University i Californien.

Programmet er i dag udbredt til op imod 30 lande og oversat til mange sprog. De frivillige undervisere går alle steder frem efter samme manual og undervisningsmateriale. For at bruge det skal man købe licens af universitetet.

Kate Lorig ser ingen problemer i at køre samme program på tværs af kulturer.

"Smerte, åndenød, træthed er universelt for kronisk syge," siger hun. Idéen med programmet er, at det bliver drevet af patienter, men hun synes, at sundhedspersonale kan spille en rolle.

Rykker magtbalancen

"Der er en rolle for sundhedsprofessionelle at spille. Det er bare en anden rolle, end de er vant til.

De kan hjælpe med kvalitetskontrol og støtte op om de frivillige i baggrunden." Hun synes, at programmet er med til at gøre sundhedsvæsenet mere humant, fordi det rykker magtbalancen en lille smule.

Hun fortæller, at ideen til programmet opstod, da hun tilbage i 1970'erne - sammen med kollegaer fra universitetet - var med til at udvikle et selvstyringsprogram for gigtpatienter. Her fandt hun ud af, at deltagerne ofte havde mere end en kronisk sygdom. Og det samme billede tegnede sig for alle kronisk syge, der i gennemsnit havde 2,2 sygdomme.

"Vi indså, at der virkelig var brug for et program, som kunne gå på tværs af sygdomme. Da startede vi med at udvikle det program, vi kender i dag."

Programmet blev testet med over 1.000 deltagere.

"Det så ud til at hjælpe folk med at håndtere deres sygdom bedre og have færre symptomer og et lavere forbrug af sundhedsydelser," siger hun.