Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2006 - 4

Download
Sygeplejersken_2006_04 - magasinforsiden

Tema: Patienter på skolebænken

Giv magten tilbage til patienterne

Rollemodel. De engelske sygeplejersker støtter op om et program, hvor kronisk syge mennesker underviser andre i samme situation. Patienterne og deres foreninger er også glade for programmet. Der er dog udfordringer med at få de mindre ressourcestærke patienter til at melde sig.

Opfinderen er sygeplejerske

Universelt. Det amerikanske koncept, hvor patienter underviser patienter, er med til at gøre sundhedsvæsenet mere humant, mener ophavskvinden bag konceptet, der selv er uddannet sygeplejerske.

Power-farmor tager hånd om kronisk syge

Ildsjæl. Jean Thompson er gået fra at være en svækket gigtpatient og mor til at være farmor med styrke og overskud både til barnebarn og kronisk syge i hele England. Hun har ansvar for, at Ekspert Patient-programmet i alle hjørner af landet kører, som det skal. Og det har hun vundet den engelske dronnings højeste udmærkelse for.

I skole med patienter

Målvogterne. Et hold patienter er på patientskole efter amerikansk forbillede. Sygeplejersken har besøgt en skole i Wembley, England. Denne dag handler det om at sætte mål, der kan forbedre livet.

Patienterne skal selv styre deres sygdom

Principper og penge. En engelsk diabetespatient bruger ca. fire timer om året sammen med sundhedspersonale. Resten af tiden skal hun eller han tage sig af sig selv. Derfor skal patienter styre programmet hele vejen igennem, mener den øverste ansvarlige i det engelske sundhedsministerium. Hårdt presset indrømmer han, at den beslutning ikke bare handler om principper, men også om penge.

Fag

For børnenes skyld

Børn på tværs. Teamdannelse og nye arbejdsmetoder har skabt gode resultater for det sårbare barn og barnets familie i Faaborg Kommune. En af metoderne er familierådslagning, som giver familierne mulighed for at løse egne problemer vha. netværket.

Samarbejde i fokus

Velorganiseret. Samarbejde mellem den primære og den sekundære sundhedssektor har i en årrække været i fokus i Ringkjøbing Amt. Det har betydet udvikling af nye metoder til fremme af sundhed og et fælles fagligt fundament for de professionelle.

Sundhedspædagogiske udfordringer i skolen

Værdier. I skæringspunktet mellem udefrakommende forventninger og indre behov for at opbygge en faglig identitet må sundhedsplejerskerne ikke glemme de pædagogiske muligheder, når de arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse i skolen.

At lukke med manér

Trods alt. Selv om et afsnit må lukke, skal patienter og pårørende have en god behandling til sidste dag. Og medarbejderne skal kunne fortsætte i deres næste job med kræfter og engagement i behold.

I HVERT NUMMER

Tema om psykiatri

Instinktiv pleje

Ubevidst dygtige. Sygeplejersker, der arbejder med truende og voldelige patienter, er ualmindelig gode til deres arbejde. Ved at bruge forskellige strategier og metoder forebygger de i høj grad vold og tvang. Men sygeplejerskerne er ikke bevidste om, hvor dygtige de er. Og de finder sig i for meget fra ledelsen. Dermed løber andre faggrupper med æren og opmærksomheden, mens de selv brænder ud, siger udviklingschef Lene Lauge Berring på baggrund af sit speciale.

Små ændringer i tvang giver stor effekt

Mindre tvang. "Personalet er begyndt at betragte os som mennesker. Det troede jeg egentlig var indlysende. Men det er da en positiv kulturændring," siger formanden for landsorganisationen SIND om et stort anlagt projekt, der har fået tvangen på de psykiatriske afdelinger og afsnit til at falde landet over. Og som har gjort personalet mere tilfredse med arbejdet.

Faglig information