Sygeplejersken 2007 ; (16): 19. Øvrige artikler >
Foto: Per Bodner
Forskere fra Tokyos Institut for Gerontologi peger på flere årsager til japanernes høje levealder:
- Den vigtigste årsag er den japanske kost. Kun 3 pct. af japanerne er overvægtige mod 11,4 pct. af danskerne og 32,2 pct. af amerikanerne. Japanerne indtager færre kalorier end den typiske europæer eller nordamerikaner. De spiser mere fisk, grøntsager, sunde fiskeolier og sojaprodukter som tofu, mens de undgår rødt kød og saltede færdigretter. Forbruget af alkohol er lavere end i Europa.
- Det japanske sundhedssystem. Den japanske sundhedsforsikring dækker de fleste japanere, og ældre over 65 år tilbydes regelmæssige helbredstjek.
- Tætte familiebånd: Selvom japanerne arbejder meget og lever i små boliger, så har de også et tæt sammenhold med familie og naboer især i landområderne.
- Social tryghed. I mange år har livslange ansættelser givet japanske ansatte en følelse af social sikkerhed. Livstidsansættelserne er dog mange steder under afvikling efter den økonomiske krise i Japan i 90'erne. Pensionssystemet er veludviklet, og fattigdom blandt gamle er et relativt sjældent fænomen.
Forskerne understreger dog også, at flere tendenser i det japanske samfund kan true den høje middellevetid. 46 pct. af de japanske mænd ryger. Nye kostvaner med mere fastfood sniger sig ind blandt de unge. Derfor er de japanske sundhedsmyndigheder i øjeblikket ved at forberede en national kostkampagne.
Kilde: OECD Health Data 2007 og The Guardian.
Emneord:
Ældre
International sundhed