Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hel hud er sikker hud

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker med arbejde i klinisk praksis og deres ledere. Artiklen indeholder en præcisering af de anbefalinger for håndhygiejne, som er udarbejdet af det Centrale afsnit for Sygehushygiejne.

Sygeplejersken 2007 nr. 17, s. 50-51

Af:

Jette Holt, hygiejnesygeplejerske, cand.pæd.pæd.,

Anne Kjerulf, afdelingslæge, ph.d.

1707-50-01-2Arkivfoto: Corbis

Det Centrale Afsnit for Sygehushygiejne (CAS) rådgiver og vejleder det danske sundhedsvæsen i metoder til forebyggelse af sygehusinfektioner, herunder korrekt håndhygiejne. Håndhygiejne er den bedst dokumenterede enkeltstående handling til forebyggelse af smittespredning ved kontaktsmitte mellem patienter, personale, miljøet og omvendt.

Overførsel af smitte via hænder er betinget af flere faktorer. Mikroorganismer skal kunne overleve på hænderne, de skal kunne overføres fra hænderne, og de skal have evnen til at trænge ind i og forårsage infektion i den modtagende organisme. Sår, rifter eller eksem på hænder, håndled og underarme vil virke som et reservoir for mikroorganismer og øge risikoen for smitteoverførsel betydeligt.

Antallet af mikroorganismer på huden er ens for henholdsvis intakt hud og hud med irritativ kontaktdermatitis. Hudfloraen på ødelagt hud udgøres dog i højere grad end på intakt hud af f.eks. staphylococcus aureus og enterokokker, der begge hyppigt er årsag til sygehusinfektioner.

En effektiv håndhygiejne og en makroskopisk hel og sund hud er derfor en vigtig forudsætning for at forebygge smitte i pleje- og behandlingssituationer. Ovenstående er baggrunden for den centrale anbefaling om brug af hudplejemidler og om at erstatte håndvask med hånddesinfektion i de situationer, hvor hænderne er tørre og ikke synligt forurenede, idet hånddesinfektion virker skånende på huden.

Handsker kan kompromittere hudens tilstand, og handsker skal derfor kun anvendes i de situationer, hvor der er risiko for kontakt med blod, sekret og ekskret som beskrevet i de procedurerelaterede retningslinjer. Alle de nævnte anbefalinger retter sig således mod forebyggelse af arbejdsrelateret håndeksem og mod beskyttelse af såvel patient som personale imod smitte ved brudt hud.

På den baggrund beskrives det i DS 2451-2 Krav til håndhygiejne, at en kompetent person som f.eks. afdelingsledelsen skal træffe beslutning om eventuel fraværsmelding eller overførsel til andet arbejde, hvis medarbejderen har tegn på infektion, eksem eller væskende sår på hænder, håndled eller underarme.

Brug af handsker

Handsker med en dokumenteret barrierefunktion mod mikroorganismer (f.eks. af latex) anbefales til beskyttelse mod kryds-smitte, men brug af handsker kan også give hudproblemer. Brugen af petroleums- og oliebaserede hudplejemidler i kombination med bomuldshandsker under beskyttelseshandsker ved procedurer over 10 minutters varighed er ikke beskrevet i infektionshygiejnisk litteratur i forhold til sundhedsvæsenet.

Visse petroleums- og oliebaserede hudplejemidler er kendt for at have en nedbrydende effekt på latex, hvorved handskens ønskede barriereegenskab mod mikroorganismer reduceres. CAS har således ingen viden om den mikrobiologiske betydning af disse hudplejemidler i kombination med brug af bomuldshandsker under medicinske engangshandsker og de infektionshygiejniske konsekvenser heraf. Dermed er det heller ikke muligt at fastlægge, hvilke krav man skal stille til disse beskyttelseshandsker.

CAS kan derfor ikke ud fra den nuværende viden anbefale brug af petroleums- og oliebaserede hudplejemidler i kombination med bomuldshandsker under medicinske engangshandsker, sådan som det blev beskrevet i Sygeplejersken nr. 6/2007 i artiklen "Hold huden sund." Området bør undersøges nærmere.

CAS anbefaler fortsat fokus på forebyggelse af håndeksem ved korrekt anvendelse af hånddesinfektionsmiddel, håndvask og brug af handsker, samt at håndhygiejnestandardens anbefaling om anvisning af andet arbejde uden direkte patientkontakt følges, når personalet har brudt hud.

Jette Holt og Anne Kjerulff er begge ansat ved Det Centrale Afsnit for Sygehushygiejne, Statens Serum Institut.

Video: Hånddesinfektion som intervention