Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fælles akutuddannelse i Midt og Nord

Værdifuldt fællesskab. To regioner - Midtjylland og Nordjylland - tilbyder som de første danske regioner en fælles akutuddannelse for sygeplejersker og læger.

Sygeplejersken 2010 nr. 15, s. 30

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2010-15-30aArkivfoto: iStock

Region Midtjylland har i samarbejde med Region Nordjylland udviklet en fælles akut--uddannelse for de sygeplejersker og læger, der skal arbejde i fremtidens store fælles akutmodtagelser.

Akutuddannelsen er etårig for sygeplejersker og toårig for læger.

"Den store fordel ved det her uddannelsestilbud er, at det er tværfagligt og omfatter teamtræning, hvor både sygeplejersker og læger deltager. Det giver en utroligt god dynamik, at vi kan stå og træne sammen med de kolleger og faggrupper, vi også arbejder sammen med til hverdag. Vi trænes på kryds og på tværs. Det giver os et fælles fundament og en værdifuld viden om hinandens kompetencer," fortæller udviklingssygeplejerske på Århus Universitetshospital, Annette Jakobsen, som er uddannelsesansvarlig for akutuddannelsen i Århus og selv kursusdeltager.

Den etårige akutuddannelse for sygeplejersker består dels af klinisk undervisning, afhængigt af den enkelte sygeplejerskes kompetencer, og dels af 30 teoridage fordelt over året. Derudover skal kusisterne i praktik i ca. fire uger på deres eget sygehus i de specialer, de mangler.

Uddannelsen blev oprindeligt udviklet i Region Midtjylland, hvor den også startede i oktober 2009. Men allerede tidligt i forløbet blev der etableret et samarbejde med Region Nordjylland omkring udviklingen og gennemførelsen af uddannelsestilbuddet. Det betyder, at kursister fra Nord- og Midtjylland jævnligt mødes til fælles kurser og får mulighed for at udveksle erfaringer.

På længere sigt skal der etableres fælles akutmodtageafdelinger på fem hospitaler i Region Midtjylland samt et antal steder i Region Nordjylland. Århus Universitetshospital samles i fremtiden på marken ved det nuværende Skejby Hospital. Planen dér er at etablere en akutmodtagelse med i alt 100 senge og 500 ansatte. Men p.t. er der ikke overblik over, hvor mange der skal igennem akutkurset, og hvor hurtigt det skal ske. I første omgang har man valgt at uddanne de erfarne sygeplejersker med minimum to års arbejde på en akutafdeling. Ca. et halvt hundrede sygeplejersker og 24 læger fra Nord- og Midtjylland er i gang med uddannelsen.

Moduler kun for sygeplejersker

En helt ny type modulopdelt akutuddannelse, som kun er for sygeplejersker, vil efter al sandsynlighed kunne tilbydes fra foråret 2011, fortæller uddannelseskonsulent i Koncern HR, Region Midtjylland, Niels Kristian Villumsen.

Den nye moduluddannelse laves også i et samarbejde mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland, og Niels Kristian Villumsen håber, samarbejdet kan virke inspirerende på de øvrige af landets regioner.

"Man regner med, at op mod 70 pct. af alle patienter i fremtiden vil blive færdigbehandlet på akutafdelingerne. Der bliver tale om kæmpeafdelinger, og det øger samtidig behovet for en bred akutuddannelse til de sygeplejersker, der skal arbejde her. Vi får brug for en uddannelsesopbygning, der kan tilgodese alle de patientgrupper, der kommer på en akutafdeling," siger han.

Moduluddannelsen vil bestå af et basismodul samt to spor for hhv. akutsygepleje og behandlersygepleje. Niels Kristian Villumsen siger:

"Jeg tror ikke, det er realistisk, at alle sygeplejersker på akutafdelingerne vil få sig en diplomuddannelse. Dét, der er behov for, er en uddannelse for de mange. Mit håb er, at vi får en fælles uddannelse, der betyder, at sygeplejersker uden problemer kan flytte fra en del af landet til en anden."

Læs også artiklen "Akutsygeplejersker må stå sammen"