Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2010 - 15

Download
Sygeplejersken_2010_15 - magasinforsiden

Tema om arbejdsmiljø

"Det er ikke sjovt at vide, de ikke vil have én"

Opbrud. Sygeplejerske Dorte Maigaard og mange af hendes kolleger på Ortopædkirurgisk Afdeling på Næstved Sygehus blev mere eller mindre tvunget ud i nye job pga. en omstrukturering, der gav andre sygeplejersker førsteret til jobbene.

Dårlige processer koster gode medarbejdere

Forvirring. Sygehusledelserne i Region Sjælland har trukket alt for store veksler på medarbejdernes loyalitet og i forvejen meget positive indstilling til forandringer, og det har kostet gode medarbejdere, mener Dansk Sygeplejeråds Kreds Sjælland.

Ledelsen siger: Der er sket beklagelige fejl

Klogere. Omstruktureringsprocessen på Ortopædkirurgisk Afdeling på Næstved Sygehus kunne ikke have foregået meget anderledes, mener ledelsen, der dog også erkender, at der er sket fejl.

Underligt at blive tilbage

Heldig. Selvom sygeplejerske Michaela Nørskov Andersen har fået opfyldt sit ønske om at blive på Ortopædkirurgisk Afdeling på Næstved Sygehus efter den 1. januar 2011, er hun langtfra begejstret.

Det blev først godt efter to år

Hold ud. Selv den barskeste organisationsændring kan ende i et nyt og stærkt fagligt fællesskab. Det er skadestuen på Århus Sygehus et eksempel på. Men det tog et par år.

Baggrund

Terapi til de glemte familier

Uden for fængslet. Foreningen SAVN hjælper familier, hvor far eller mor sidder i fængsel. Sygeplejerske og familieterapeut Dorte Bærentzen er én af foreningens frivillige. Hun har især fokus på børnene, som også bliver straffet, når en forælder sidder inde.

Bismervægt og Boel-test

Visit. Ny føljeton sender Dansk Sygeplejeråds formand i klinik. Første besøg i rækken er sundhedsplejen i Københavns Kommune.

Fælles akutuddannelse i Midt og Nord

Værdifuldt fællesskab. To regioner - Midtjylland og Nordjylland - tilbyder som de første danske regioner en fælles akutuddannelse for sygeplejersker og læger.

Faglig information

Klar besked om ventetid

Artiklen beskriver, hvordan personale kan anslå omtrentlig ventetid, f.eks. på en skadestue. Beregningerne kan desuden gøre det klart, hvor stor en kapacitet det enkelte behandlingssted er i besiddelse af.

Sygepleje i det virtuelle hospital

Artiklen beskriver et projekt på Frederiksberg Hospital, hvor KOL-patienter "udlægges" til hjemmet og plejes og behandles via en computerskærm.

Brug hinanden

Artiklen er skrevet af to sygeplejestuderende, som opfordrer andre studerende til at arrangere udveksling til hinandens afdelinger af et par dages varighed. De har haft stort udbytte af at besøge hinanden og planlægge sygeplejen til to patienter og følte sig efterfølgende rustede til snart at bære titlen "sygeplejerske".

Fag

Tidlig opsporing af sepsis redder liv

Artiklen henvender sig til sygeplejersker på intensivafsnit og på modtageafsnit. Den beskriver etableringen af en sepsispakke og en sepsisvogn, der systematiserer henholdsvis observation, identifikation og behandling af patienter med sepsis. Konsekvensen for praksis er, at flere patienter med begyndende sepsis fanges og behandles tidligere i forløbet.

Kommunale lovpligtige tilsyn - udviklingen gennem årene

Igennem de sidste 10 år har det været lovpligtigt at afholde kommunale tilsyn på landets plejecentre. Tilsynene har været foretaget af socialudvalgsmedlemmer, forvaltningschefer, visitatorer, tilsynskonsulenter mv., og indholdet har været meget forskelligartet. Artiklen præsenterer tilsynets historie og udvikling i Aabenraa Kommune fra 2001 til 2010.

Hjælp til kvinder med efterfødselsreaktion

Artiklen beskriver, hvordan sundhedsplejersker på Nørrebro screener mødre og fædre for efterfødselsreaktion. Hvis screeningen indikerer, at mødrene har en efterfødselsreaktion, tilbydes de et kognitivt gruppeforløb. Evalueringerne er positive, men forfatterne understreger, at et sådant gruppeforløb kræver, at sundhedsplejerskerne har efteruddannelse i kognitiv terapi.

I HVERT NUMMER

Videnskab og sygepleje