Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Svært at være indlagt med gamle mennesker

Som ung patient har man brug for et fristed, hvor man ikke skal tænke på sygdom, siger Malene Christensen, der i dag går i 10. klasse.

Sygeplejersken 2010 nr. 21, s. 20-21

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2010-21-21Malene Christensen i færd med at spille bordfodbold i ungecaféen ”Hr. Berg” på Rigshospitalet. ”Jeg er også blevet behandlet på Odense Universitetshospital, og det er ærgerligt, at de ikke har et tilbud for de unge,” siger Malene Christensen. Foto: Søren Svendsen.

17-årige Malene Christensen lider af den arvelige sygdom, cystisk fibrose. Indtil hun var 12 år, passede hun sin skole samtidig med, at hun fik medicin og gik til kontrol hver tredje måned. Men siden da begyndte det at gå ned ad bakke, fordi hendes lunger klappede sammen. Da hun var 15 år, fortalte lægerne hende, at hun skulle på venteliste til nye lunger, og i december 2009 blev Malene Christensen transplanteret. På det tidspunkt havde hun ventet på nye organer i 19 måneder.

Malene Christensen er lille og spinkel. Hun fortæller velovervejet og uden selvmedlidenhed om fem år med hårde sygdomsperioder og social isolation. I mere end 12 måneder var hun så dårlig, at hun kun kunne ligge hjemme på sofaen, se tv og læse bøger, mens hun ventede på organer. På det tidspunkt var hun så syg, at hun ikke havde overskud til at få besøg af kammerater.

Men den 14. december 2009 ringede telefonen.  Der var organer på vej fra Sverige, og i løbet af kort tid ville hun og forældrene blive hentet af en ambulance.

”Lige da jeg fik det at vide, begyndte jeg at græde af glæde. Men da jeg først kom ind i ambulancen, var jeg virkelig spændt. Jeg tænkte på, om transplantationen virkelig ville blive til noget.”

Klokken seks om morgenen blev Malene Christensen opereret.  Efter nytår kom hun ud af sin isolation, og en af de første ting, hun gjorde, var at opsøge unge-caféen på Rigshospitalet.

Pause fra sygdom

”Jeg trængte i den grad til at komme væk fra hvide vægge og rigtigt syge gamle mennesker. Det er svært at se på, når man er ung. Man bliver ked af det på deres vegne, fordi det går dem så skidt. Jeg blev mat og gad ikke noget. Men da jeg kom ud fra afdelingen og mødte andre unge, fik jeg energi. Det er jo vigtigt med nogle pauser, hvor man slipper for at tænke på sygdom,” siger Malene Christensen. I caféen mødte hun andre unge, og hun blev gode venner med to piger, der også er lungetransplanterede.

Malene Christensen efterlyser, at andre hospitaler laver særlige tilbud til unge patienter: ”Jeg er også blevet behandlet på Odense Universitetshospital, og det er ærgerligt, at de ikke har et mødested for unge.”

I dag går Malene Christensen i 10. klasse i Kerteminde. Hun er meget bevidst om, at hun skal spise sundt og sørge for at bevæge sig for at klare sig som lungetransplanteret.  Og så er hun i gang med at opbygge et socialt liv.

”Jeg har fået nogle rigtig gode venner i 10. klasse. Mine veninder er lidt nervøse for at invitere mig til fester, fordi de ikke ved, om jeg kan tåle at drikke. Men jeg har fortalt dem, at jeg nok selv skal sige til og fra. Nu kan jeg endelig komme ud blandt kammerater, og det skal bare udnyttes. Jeg vil leve livet.”