Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Drop floskler, pizzabuddet og romanlange CV'er

Sygeplejersken har samlet en række gode råd til, hvordan man viser alle sine kvalifikationer i ansøgningen og skriver, så den kommende arbejdsgiver ikke kan lægge ansøgningen væk igen.

Sygeplejersken 2012 nr. 2, s. 26-27

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

”I henhold til opslag bla bla bla”

De første par linjer i en ansøgning er afgørende for, om arbejdsgiveren gider læse videre. Det er spild af plads at remse det op, modtageren allerede ved, som f.eks. at stillingen overhovedet er slået op: ”I henhold til jeres opslag den 1. februar 2012 om stillingen som …” Giv i stedet ansøgningen en overskrift, der på én linje opsummerer, hvorfor de skal ansætte netop dig. ´

Husk, at du skriver for at blive kaldt til samtale. Derfor er der ingen grund til allerede i første linje at undervurdere dig selv eller gøre opmærksom på, hvis du f.eks. ikke har så meget erfaring. Der er stor forskel på at skrive ”Nyuddannet sygeplejerske søger arbejde” og ”Hårdtknoklende sygeplejerske glæder sig til at udfordres i hjemmeplejen”.

Det, jeg vil, er …

En af de mest grænseoverskridende ting er at skrive om fremtiden. Spring alligevel ud i det. Skriv om, hvad du vil lave og kan bidrage med, og ikke om, hvad du allerede har lavet. Dine faglige evner fremgår af dit CV, og ansøgningen skal fortælle om, hvordan de fremad vil gavne det arbejdssted, du søger. Vis dem, at du ved, hvad arbejdet går ud på, og hvad der kræves, ved at fortælle, hvordan du vil gribe det an og hvorfor.

Din motivation for at søge arbejdet er det, der skal få arbejdsgiveren til at læse videre og skille dig ud fra konkurrenterne. Vær ikke bange for at ramme forkert. Arbejdsgiveren ved godt, du ikke ved alt, men du giver en idé om, hvordan det vil være at have dig ansat.

Show it – don’t tell it

Journalister lærer, at de skal vise det, de vil sige, i stedet for at fortælle det. Det er også et godt råd, når man skriver ansøgninger. Pas derfor på med påstande. ”Jeg er altid i godt humør” siger ikke noget om dig, og det er sandsynligvis heller ikke rigtigt. Hvis du synes, din evne til at skabe en god kollegial stemning er en af dine stærke sider, så lad teksten vise, at du har en positiv personlighed. Kom evt. med et eksempel på, hvordan du løftede stemningen på din afdeling eller dit studie. Men gør det, så du samtidig viser, at du tager dit arbejde seriøst.

”Jeg brænder for mit arbejde” er også en oftest brugt vending, som ikke siger meget. Du kan f.eks. i stedet skrive om, hvordan du om fredagen ikke kan vente med at se hr. Jensen igen på mandag, fordi han sagde dette eller gjorde hint, hvor det gik op for dig, hvor meget dit arbejde betyder.

Kan du gætte, hvad jeg søger?

Din ansøgning skal være så fuld af arbejdspladsen, at arbejdsgiveren ikke kan lade være med at blive imponeret over, hvor godt du har sat dig ind i stedet. Derfor er en god øvelse at få en ven til at læse ansøgningen igennem. Fjern stillingsbetegnelsen og arbejdsstedets navn, og få din gennemlæser til at gætte på, hvilken stilling du søger, hvor du søger den henne, og hvilke opgaver du skal løse. Hvis vedkommende kan det, vil arbejdsgiveren sandsynligvis også kunne genkende sig selv i din ansøgning. ´

Husk, at genbrug er forbudt i ansøgninger. Hver enkelt skal skrives forfra. De skal være så målrettede, at læseren ikke sidder tilbage med fornemmelsen af, at du har lavet en universalløsning.

Gør det korrekt

Stavefejl og grammatiske fejl får dine gode budskaber til at drukne. Sæt tid af til at gennemgå det hele, så det er fejlfrit og pænt, og sørg for, at arbejdsgiveren ikke sidder tilbage med ubesvarede spørgsmål. Husk at have dine kontaktoplysninger og personlige data med på CV’et, gerne med et billede.

 Afslut ansøgningen imødekommende og venligt. Du kan f.eks. skrive. ”Hvis I har spørgsmål, er I selvfølgelig meget velkomne til at kontakte mig på tlf. eller mail. De bedste hilsner NN”.
Den gode ansøgning fylder maks. en A4-side. Det nytter ikke at snyde med linjeafstande eller skriftstørrelse. Romaner er for uoverskuelige at læse, når arbejdsgiveren får en bunke ansøgninger ind.

CV’et

Ud over dine personlige data skal dit CV indeholde dine relevante erfaringer. Fyld ikke på med alle mulige job for at få det til at se imponerende og længere ud, hvis jobbene ikke er relevante. Jo flere ligegyldige data, jo større er risikoen for, at de vigtige bliver overset. Hvis du har en særlig fritidsinteresse, som giver dig nogle ekstra kompetencer, så skriv det gerne til sidst.

Det vigtigste i CV’et er som i ansøgningen at fange arbejdsgiveren.

Fedteri

Det kan synes som en sjov gimmick at sende ansøgningen af sted med pizzaer til hele afdelingen. Det er det ikke. Det får dig til at fremstå useriøs og klæbende og sætter din måske kommende arbejdsgiver i en ubehagelig situation. Omvendt behøver du ikke at sidde med hænderne i skødet og vente på at blive ringet op.

Du kan f.eks. ringe til arbejdsgiveren og præsentere dig som kommende ansøger, der gerne vil have svar på nogle selvfølgelig intelligente spørgsmål. Hav respekt for, at de sandsynligvis har travlt, og udvis taknemmelighed for den tid og de svar, du får. Luk aldrig døre, men fortæl dem i stedet, du håber at komme i betragtning en anden gang.

Bevar optimismen

Det er benhårdt at søge job. Håb på det bedste, men indstil dig på, at det kan være en langvarig proces. Lad dig ikke slå ud af, at det måske kræver mange ansøgninger at komme til en samtale. Gem i stedet dine ansøgninger og afslag, og læs dem løbende igennem. Du vil sandsynligvis kunne se, at dine ansøgninger bliver bedre, for hver gang du har lavet en ny.

Kilder: www.dsa.dk og www.journalistforbundet.dk