Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lad os komme videre med ekspertuddannelsen

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen forventer, at en klinisk ekspertuddannelse i kroniske sygdomme bliver tilgængelig for danske sygeplejersker i løbet af 2012.

Sygeplejersken 2012 nr. 2, s. 57

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2012-02-57-1a
Foto: Søren Svendsen

”Der har jo været klar politisk vilje i Folketinget til at starte denne uddannelse, og regeringens økonomiudvalg har sat penge af fra 1. januar i år. Så jeg forventer bestemt, at vi kommer i gang i løbet af 2012,” siger Grete Christensen. Hun ærgrer sig over, at det har trukket længere ud end forudset med at få etableret uddannelsen.

”Desværre er der opstået en diskussion om, hvem der skal betale for de klinikperioder, der indgår i en specialuddannelse. Det kræver ifølge arbejdsgiverne, at de får tilført penge, og det har arbejdsgiverne og Uddannelsesministeriet ikke kunnet blive enige om.”

I kølvandet på de økonomiske diskussioner har arbejdsgiverne foreslået, at videreuddannelsen bliver en almindelig diplomuddannelse i stedet for den specialuddannelse, som en arbejdsgruppe med bl.a. Dansk Sygeplejeråd og Sundhedsstyrelsen har anbefalet.

Grete Christensen understreger, at det er vigtigt for Dansk Sygeplejeråd, at uddannelsen faktisk leverer det, der er brug for. En specialuddannelse vil have Sundhedsstyrelsens blå stempel, og derfor kan den sætte gang i den nødvendige opgaveflytning.

”Det væsentlige er, at vi får en uddannelse på et niveau, så man kan avancere inden for den kliniske sygepleje på det her område, hvor der helt tydeligt er brug for det,” siger hun. ”Det er medarbejdere, som både Danske Regioner og KL har brug for, hvis man skal gøre noget for at undgå, at kroniske patienter bliver indlagt på sygehusene.

Patienterne er der allerede, og i nogle områder af landet er det blevet en udfordring at få læger nok. Vi har brug for at få tilført nye kompetencer, så vi skal i gang.”

Lang sej kamp

Dansk Sygeplejeråd har i flere år arbejdet for at indføre kliniske ekspertsygeplejersker i Danmark og er kommet med forslag til Folketingets Sundhedsudvalg. Her var der i 2010 enighed blandt politikerne om, at der skulle etableres en videreuddannelse for sygeplejersker med særligt fokus på kronisk syge. Socialdemokraterne stillede i den forbindelse et beslutningsforslag om både en uddannelse og selvstændig ordinationsret.

Forslaget blev ikke vedtaget, men Folketingets Sundhedsudvalg besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Dansk Sygeplejeråd, Sundhedsstyrelsen, Undervisningsministeriet, Sundhedsministeriet, KL og Danske Regioner, som skulle komme med et bud på en ny uddannelse. Arbejdsgruppen var færdig med sit arbejde i 2011 og anbefalede en specialuddannelse på diplomniveau med mulighed for at specialisere sig i kronisk sygdom eller den ældre medicinske patient.

Regeringens økonomiudvalg har afsat penge til uddannelsen, som efter planen skulle være startet i januar 2012, men som er udskudt pga. uenigheder mellem arbejdsgiverne og regeringen om økonomien i uddannelsen.