Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tal om den erfaring, du har

Med ærlighed kommer man længst i kampen om stillingerne, og erfaringer fra praktik er heldigvis ærlig snak. To eksperter giver gode råd om at gå til jobsamtale.

Sygeplejersken 2012 nr. 2, s. 32-33

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

Ærlighed er en dyd. Især når man går til jobsamtaler. En arbejdsgiver vil før eller siden gennemskue, hvis du har pyntet på dine kompetencer under jobsamtalen. Det fortæller jobkonsulent i Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse, DSA, Sine Stage.

”Mange nyuddannede tror, at der er rigtige og forkerte svar til samtalen, men i virkeligheden skal man bare være sig selv. Det er vigtigt, at svarene kommer fra hjertet, og man ikke siger, hvad man tror, arbejdsgiveren vil høre,” siger hun og understreger, at arbejdsgiveren ved, at man ikke kan det hele. 

Også Leif Fovig, der er medejer af rådgivningsvirksomheden Jobsamtalen, som bl.a. tilbyder træning i jobsamtaler, fremhæver ærlighed, når man skal svare på samtalens afgørende spørgsmål: Hvorfor søger du netop denne stilling?

”Den største fejl, mange ansøgere begår, er, at de ikke har forberedt sig på de spørgsmål, man kan være sikker på at blive stillet,” siger han og anbefaler, at man forbereder en præsentation af sig selv og lærer den udenad, så man kan svare ærligt, præcist og tilstrækkeligt, når man bliver bedt om at fortælle om sig selv. Når man er velforberedt, mindsker man også nervøsiteten, forklarer han.

Fra uerfaren til praktikerfaren

Som nyuddannet vil der være flere udfordringer i jobbet end for en erfaren, og det ved arbejdsgiveren, forklarer Sine Stage. Når hun læser ansøgninger fra de nyuddannede, skriver de tit, at de ikke har så meget erfaring.

”Men det har man jo fra praktikken,” siger hun og opfordrer til at flytte fokus, fra at man er uerfaren og nyuddannet, til at man har praktikerfaring og den nyeste teoretiske viden fra skolen.

”Tænk bredt, og træk alle dine kompetencer frem, ikke kun de sygeplejefaglige. Har man haft relevant frivilligt arbejde eller interesser, som man kan bruge i et job, så fortæl det,” siger hun. Samme råd giver Leif Fovig, som fremhæver, at man som nyuddannet skal sælge sit potentiale.

”Arbejdsgiveren vil se, at man har mulighederne for at udvikle sig,” fortæller han. Samtalen skal være lige så målrettet arbejdspladsen som CV og ansøgning. 

”Hvis man har været bartender og lageransvarlig, kan man f.eks. bruge det som et eksempel på, at man er ansvarsbevidst,” siger Leif Fovig og tilføjer: ”Så længe det altså er sandt.”

Standardspørgsmål
  • Fortæl om dig selv
  • Hvorfor søger du stillingen?
  • Hvad er dine styrker?
  • Hvad er dine svagheder?
  • Hvad brænder du for?
  • Hvorfor skal vi vælge dig?
Oplagt, men betydningsfuldt
  1. Kom til tiden.
  2. Kend den arbejdsplads, du søger, f.eks. ved at læse stillingsopslaget igennem igen og researche på nettet.
  3. Tag ansøgningen med til samtalen.
  4. Hvis du er nervøs, så sig det evt. højt til samtalen eller lav et par vejrtrækningsøvelser inden.
  5. Forbered dig på standardspørgsmålene, så dine svar bliver ærlige, præcise og tilstrækkelige.
  6. Klæd dig passende. Som sygeplejerske arbejder du med mennesker, og det skal du også signalere til samtalen.
  7. Lad være at ryge inden samtalen. Det lugter i fingre og tøj, og mange arbejdspladser er røgfrie.
  8. Hold øjenkontakten, vær høflig, smil og udstrål venlighed.
  9. Vær aktiv og engageret uden at være frembrusende. 
Sådan sælger du dig selv som nyuddannet
  • Udfordringer er med til at dygtiggøre dig, og der vil være flere udfordringer i jobbet som nyuddannet.
  • Nyuddannede har i højere grad lært at arbejde evidensbaseret. 
  • Som ny er du mere kritisk, og det er sundt for en arbejdsplads at få nye medarbejdere, som er kritiske over for praksissen.
  • Du har den nyeste teoretiske viden.
  • Du kommer fra en professionsuddannelse. Det betyder, at du har erfaring fra praktik.
  • Præsentér, hvad god sygepleje er for dig. Overvejelser om idealer og ambitioner er med til at vise arbejdsgiveren, hvem du er.

Til samtale uden at få jobbet

Det er altid godt at få feedback fra arbejdsgiveren. Så ring og spørg, hvorfor du ikke fik stillingen, og se det som konstruktiv feedback.
 
Husk, at en samtale i høj grad handler om kemi mellem arbejdsgiver og ansøger. Hvis der ikke er kemi, så er det måske ikke det rigtige job for dig, og så er et afslag ikke nødvendigvis dårligt.
 
Det er helt naturligt, at motivationen går op og ned. Når den rigtige stilling endelig er der, så er det vigtigt, at energien er der. Så husk også at gøre noget andet, der giver energi.