Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Landsdækkende miljø for scanningssygeplejersker

I Hjørring er det tværfaglige samarbejde højt prioriteret. Også på den gynækologisk-obstetriske afdeling på Sygehus Vendsyssel, hvor flere faggrupper er sammen om at give tilbud til gravide og fødende. Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, var på besøg på Sygehus Vendsyssel i Hjørring.

Sygeplejersken 2013 nr. 6, s. 44-45

Af:

Sigurd Nissen-Petersen, chefredaktør

SY-2010-06-45aGitte Størup er scanningssygeplejerske med mere end 10 års erfaring i at scanne gravide. Her er det Pernille, der er til sin 2. scanning. Alt ser fint ud i løbet af de 40 minutter, scanningen varer. Foto: Simon Klein-Knudsen

På sygehuset i Hjørring går en ildsjæl rundt i hvide farver. Hun hedder Gitte Størup, og hun er sygeplejerske med en faglig sag. Hun har sammen med sine kolleger inviteret Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, i klinik for at fortælle om deres arbejde og vise sin afdeling frem.

En solbeskinnet torsdag i marts byder Gitte Størup velkommen i Sygehus Vendsyssels spritnye indgangsbygning, der forbinder de nye og gamle dele af sygehuset. Sygehuset i Hjørring dækker den del af Nordjylland, der grænser op mod Nordsøen og Skagerrak – ud til begge kyster. I regionen er der, udover sygehuset i Hjørring, kun universitetshospitalet i Aalborg, der er på samme niveau og højere, så oplandet er stort og opgaverne mange.

Gennem mere end 20 år har Gitte Størup haft sin gang på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling eller ”gyn-obs”, som de selv kalder afdelingen. Når hun kigger tilbage, kan hun i glimt undre sig over, at det er blevet til så mange år på det samme sted. Men det bliver hurtigt skubbet bort, for hun har aldrig kedet sig, og udfordringerne har hele tiden skiftet karakter.

Tværfagligt miljø

Gitte Størups brændstof alle årene synes at være et for sygeplejersker ganske velkendt brændende engagement for faget. Udover at være erfaren scanningssygeplejerske eller ”sonograf” er Gitte Størup stifter af en ”SiG-gruppe” (særlig interesse-gruppe, red.), som er en underafdeling af Dansk Sygeplejeråds faglige selskab for Gynækologiske og Obstetriske Sygeplejersker.

Arbejdet i gruppen har været en naturlig forlængelse af en af hendes store ambitioner, nemlig at skabe et landsdækkende fagligt miljø på tværs af faggrupper med fokus på prænatal diagnostik, herunder ultralydsundersøgelse af det ufødte barn. Derfor er der i dag et fortrinligt netværkssamarbejde i Dansk Føtalmedicinsk Selskab mellem forskellige faggrupper som f.eks. læger, sygeplejersker og jordemødre på tværs af regioner og landsdele. Det har Gitte Størup været med til at etablere.

”I SiG-gruppen har vi siden 2005 været på besøg på mange ultralydsafdelinger i landet: Aalborg, Skejby, Esbjerg, Horsens, Sønderborg, Odense, Hvidovre og Rigsho¬spitalet. Det har været utrolig givende og inspirerende, når vi kommer rundt og ser, hvordan de forskellige kolleger vælger at løse opgaverne,” siger Gitte Størup og tilføjer:

”Her på afdelingen har vi et rigtig godt samarbejde mellem de forskellige faggrupper. For mit vedkommende som scanningssygeplejerske arbejder jeg tæt sammen 
med andre sygeplejersker, men også med læger og jordemødre.”

Tavler giver overblik

Inde på Christina Østergaards kontor bydes der på morgenbrød, kaffe og kringle. Christina Østergaard er afsnitssygeplejerske på afdelingen. Med ved morgenbordet er afdelingens tillidsrepræsentant, Anne Nørgaard. På afdelingen arbejder 32, heraf er syv social- og sundhedsassistenter. Afdelingen er primært aktiv i dagtimerne, hvor de planlagte besøg kommer ind hele dagen til ventelokalet og ud på undersøgelsesstuerne.

Afdelingen har herudover vagtarbejde på fødestue, akutstue og operationsstue og altid med sygeplejersker i døgnvagt, f.eks. til det akutte kejsersnit.

Christina Østergaard fortæller, at de fleste af sygeplejerskerne på afdelingen har høj anciennitet. De bliver længe, og det er jo et godt tegn. Faktisk er hun den sidst tilkomne, når hun tænker sig om. Ude foran hendes kontor hænger en lille hvid tavle. På tavlen har hun skrevet sit program for ugen. ”Så kan kollegerne se, hvor jeg er henne.”

På den anden side af gangen hænger en sort tavle inddelt med felter. Den viser, hvem der er på arbejde, og hvilke stuer man har ansvaret for. Det kan virke gammeldags, men det virker stadig i en travl hverdag, hvor meget kan dreje sig om at skabe sig et hurtigt overblik.

Klar til akutte kejsersnit

På turen rundt på afdelingen stopper man på en af de fire fødestuer. Gitte Størup peger på en rød knap på væggen ved indgangen til fødestuen. ”Rødt sectio” står der, og når man trykker på den knap, betyder det, at barnet skal ud ved et akut kejsersnit under 15 minutter.

Turen går videre forbi den nyrenoverede ”sectio-stue”. Den er naturligvis tom, da vi er der, men den er altid klar. Onsdag bliver den brugt til de planlagte kejsersnit, resten af ugen venter den på de akutte indgreb.

Som noget af det sidste kommer Grete Christensen med til en scanning af en gravid. Hun hedder Pernille og er til sin anden scanning – også kaldet en misdannelsesscanning. Alt ser fint ud i løbet af de 40 minutter, scanningen varer. Gitte Størup er grundig, og de fastsatte 40 minutter bliver brugt alle sammen.

Tidligere under besøget har Grete Christensen spurgt ind til, hvorfor den anden scanning egentlig kaldes en misdannelsesscanning, og om det i virkeligheden kommer til at fremkalde unødig bekymring med sådan et navn?
Spørgsmålet sætter tanker i gang. Snakken bølger lystigt derefter. Den faglige diskussion fortsætter under resten af besøget.

Gitte Størup siger farvel. Hun nævner på vejen tilbage til udgangen af hospitalet, at hun lige har været på Haiti i en uge. For at lære haitianere op i at scanne gravide. En fantastisk oplevelse, siger hun. Mon det bliver den sidste?