Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flere mænd skal vælge sygeplejen

Sygeplejefaget har altid haft svært ved at tiltrække danske mænd. Selv i dag er kun 3 pct. af sygeplejerskerne i Danmark mænd. Det arbejder projektet ”Manden Som Sygeplejerske” på at lave om.

Sygeplejersken 2013 nr. 7, s. 46

Af:

Kristian Fristed Eskildsen, journalist

Kvinder er gode til omsorg. Mænd er gode til teknik. Sådan tænker mange mennesker. Ifølge chefpsykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, opfattelsen bygget op over århundreder.

”Man siger, at køn er en konstruktion. Der ligger ikke noget genetisk i, at manden ikke skulle kunne yde omsorg,” siger Svend Aage Madsen. Han har i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd og ”Tænketanken VM – viden om mænd” søsat projektet ”Manden Som Sygeplejerske”. Projektets formål er at nedbryde kønsstereotyper forbundet med valg af uddannelse, så flere mænd vil vælge at uddanne sig til sygeplejerske. I dag er kun 3 pct. af danske sygeplejersker mænd.

”Det er vigtigt, vi får blødt op for andelen af mænd i sygeplejen. Vi har en meget lav procentdel af mænd i sygeplejen, også hvis vi sammenligner os med lande som Norge og især Italien,” siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Projektet har bl.a. spurgt kvindelige sygeplejersker, hvorfor de tror, mænd bliver sygeplejersker. Her mener kvinderne, at mænd bliver sygeplejersker ud fra et ønske om at arbejde inden for naturvidenskab og medicin og for at redde liv. Men sandheden er, at mænd søger ind i sygeplejen for at arbejde med mennesker og gøre en forskel. Nøjagtigt samme motiver som kvindernes. ”Hvis man fokuserer på, at det er teknikken i sygeplejefaget, der tiltaler mænd, så fastholder man en anden fordom: Nemlig at mænd altid er dem, der står for teknik,” siger Svend Aage Madsen og fortsætter:

”Der er masser af ting i sygeplejen, der er traditionelt maskuline, men der er også omsorgsfunktioner. Og dem kan mænd også udføre, uden at de bliver feminine eller bøsser.” Tidligere måtte en mand ikke vise omsorg, men de seneste 20 til 30 år er den opfattelse ændret. Med det moderne faderskab kan en mand godt være omsorgsfuld.

I 70’erne kom den bløde mand med hønsestrik, der var blottet for maskulinitet. Denne figur blev for latterlig og endte hurtigt i skraldespanden. I midten af 80’erne kom så Gillette-manden med reklamer, der klippede mellem manden, der kørte bil og besteg bjerge, til manden i bar overkrop, der gav sit barn et knus, fortæller Svend Aage Madsen.

Satser to steder

Projektet ”Manden Som Sygeplejerske” sætter ind to steder. Det ene sted er i skolernes erhvervspraktik, det andet sted er på arbejdspladserne.

For at sprede viden til sygeplejerskers arbejdspladser har tillidsrepræsentanter og afdelingssygeplejersker fra Rigshospitalet været til workshop for at høre om projektets resultater.

Projektet ”Manden Som Sygeplejerske” fortsætter indtil udgangen af 2013.

Læs også: Udsmider eller sygeplejerske?    

Erhvervspraktik i sundhedssektor skal appellere til drenge

Nyt website om erhvervspraktik på hospitalet skal rokke ved mange drenges opfattelse af sundhedsvæsenet og få dem til at opdage nye karriereveje. De færreste drenge i folkeskolen har gjort sig overvejelser om at komme til at arbejde i sundhedssektoren. Det er en af de væsentligste årsager til, at sygeplejerskeuddannelserne har så få mandlige studerende. Et nyt website fra Region Hovedstaden skal bane vejen for at ændre på det.

Allerede i dag har Region Hovedstaden lavet formaliserede praktikforløb på flere af regionens hospitaler, hvor skoleelever kan lære forskellige funktioner at kende. Men det er næsten kun piger, der vælger disse forløb, fortæller Marie Valentin Beck fra projektet ”Manden Som Sygeplejerske”.  Projektet har udpeget netop erhvervspraktikken som en vigtig mulighed for at få drengene til at overveje en karriere som sygeplejerske.

”Hvis du er dreng og undgår de her praktikforløb, får du simpelthen ikke indblik i, hvilke muligheder der måske er for dig som dreng,” siger hun. Når Region Hovedstaden vælger at lave et website, skyldes det, at eleverne selv står for at finde en praktikplads.

Derfor skal informationen være tilgængelig, når eleverne skal i gang med at søge. Websitet bliver nøje balanceret, så det både appellerer til drenge og piger, fortæller Marie Valentin Beck.

Projekt ”Manden Som Sygeplejerske” samarbejder med Rigshospitalet og Dansk Sygeplejeråd, hvor næstformand Dorte Steenberg siger: ”I Dansk Sygeplejeråd arbejder vi for, at der kommer en betydeligt større andel af mænd i sygeplejen. Det er nok for meget forlangt, at vi kan nå et mål, der hedder 50/50. Men at komme op på en andel som f.eks. i Italien, hvor der er 25 pct. mænd, ville jeg synes er absolut ønskværdigt. Også som et realistisk mål.”

Det nye website lanceres i slutningen af august. Navnet ligger endnu ikke fast.