Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Trauma queen med pillemisbrug

Nurse Jackie. Amerikansk komediedrama (2009- )

Sygeplejersken 2013 nr. 8, s. 28-28

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

SY-2013-08-28a
Foto: Nurse Jackie sæson 1, © Lionsgate Television 2010/SF Film Home Entertainment, Danmark

You know what this job is honey, this job is wading through a shitstorm of people who come here on the very worst day of their lives. And just for your information, doctors are here to diagnose, not heal. We heal.

Heltinde for nogle, skræmmebillede for andre. Amerikansk TV’s ”trauma queen”, sygeplejersken Jackie Peyton (Edie Falco) har delt vandene, og siden seriens begyndelse har seere og især sygeplejersker diskuteret hendes rolle. Nurse Jackie er nemlig ikke en særlig konventionel sygeplejerske eller TV-karakter i det hele taget.

Hun er fagligt dygtig, selvstændig og modig, men hun har også et årelangt pillemisbrug, er sin mand utro og handler i mange situationer uetisk. Det mener i hvert fald den amerikanske sygeplejerskeorganisation NYSNA (New York State Nurses Association), der ved seriestart i 2009 krævede, at programmerne skulle indledes med en advarsel under henvisning til, at Nurse Jackie bryder de sygeplejeetiske retningslinjer og bl.a. modtager piller mod seksuelle ydelser for at supplere sit misbrug. Kravet blev dog ikke imødekommet af TVstationen Showtime.

Kan ses fordi

Med Nurse Jackie har sygeplejersker med ganske få og mindre kendte undtagelser, som f.eks. TV-serien Hawthorne fra samme år, fået deres egen hovedperson. Stort set alle hospitalsserier har læger i hovedrollerne, og når sygeplejerskerne er med foran kameralinsen, har mediekritikere og journalister påpeget, at de oftest er passive og placeret i baggrunden.

”De fleste TV-læger er oversexede og selvoptagede. Men når der skal diagnosticeres og behandles, er de strålende.
Selvom formålet med serierne er at underholde, kan serier som Nurse Jackie og Hawthorne hjælpe med at overbevise befolkningen om, at sygeplejersker er betydningsfulde. Ikke kun fordi de er venlige, søde og uselviske, men fordi de
har den viden og de evner, som ofte gør forskellen mellem liv og død,” skrev Suzanne Gordon, der er journalist og forfatter til flere bøger om sygepleje, i The Boston Globe i juni 2009.

Hvordan slap de af sted med det?

Det er ikke første gang, seerne er blevet introduceret for en bister, pilleslugende sundhedsperson (bare tænk på Dr. House), men det er stadig et kontroversielt emne. Og måske slipper producenterne heller ikke helt så let af sted med, at Jackie Peyton igennem de første sæsoner har haft et massivt pillemisbrug. Selvom de fra starten af serien sagde, at det ikke ville ske, har seriens medforfatter Linda Wallem ifølge filmdatabasen imdb.com besluttet, at Jackie skal på en afvænningsklinik. Det skulle især være afledt af, at skuespilleren Edie Falco flere gange havde oplevet, at fremmede stolt fortalte hende, at de brugte samme medicin, som Jackie er afhængig af.

Ups!

I ”Silly String” (Sæson 2, episode 7) behandler Jackie et edderkoppebid ved at injicere penicillinpræparatet Amoxicillin, der kun findes i tabletform.