Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: På vagt juleaften kan være den største julegave

Nogle vil gøre meget for at bytte vagt. Andre melder sig gerne frivilligt. Julevagten har gennem årene været et tilbagevendende tema i Sygeplejersken.

Sygeplejersken 2014 nr. 14, s. 15

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Læs artiklen som PDF side 15      

historie-dengangBilledet stammer fra et ukendt sygehus, hvor sygeplejerske og børn beundrer juletræet i ca. 1960. Arkivfoto Dansk Sygeplejehistorisk Museum
 

Dengang

”At skabe en juleaften for mennesker, som måske har modvilje mod at skulle fejre jul på et hospital, er et stort ansvar at lægge på en sygeplejerskes spinkle skuldre.” Sådan skriver fire elever fra Københavns Amts Centralsygeplejeskole, som i 1960 tilbragte deres første juleaften på hospitalet.

”Det kan være svært at få de trætte øjne til at smile, men når de sidste lys pustes ud om aftenen, puderne rettes til hvile for natten, og det sidste godnat så ledsages af et stille ”tak”, så føler man, at man trods alt har slået til. Og det at skulle være i vagt juleaften forekommer pludselig ikke så trist, som man troede, måske netop sådan en vagt er den største julegave.” Sådan lyder den opløftende konklusion fra de fire elever i Tidsskrift for Sygeplejersker i 1960.

Et par numre senere  slår en anden sygeplejeelev dog skår i juleglæden med denne kommentar til juleartiklen:
”Ude hos os finder vi juleartiklen forfærdelig. Det ser ud, som om eleverne virkelig har været lykkelige for at være på afdelingen juleaften, det er der ingen af mine kammerater, der ville bryde sig om. Vi kunne nok tænke os at være der om eftermiddagen, men er det ikke forståeligt, vi hellere vil hjem til vore egne den aften?

historie-nuTanja Irlind fotograferet i 2012, hvor personalet til ære for fotografen viste lidt af deres julepynt frem, som ellers hænger på personaletoilettet. Arkivfoto Søren Svendsen
 

Nu

Sygeplejerske Tanja Irlind har arbejdet ni år på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet og har haft julevagten hvert år – bortset fra sidste år, hvor hun var på barsel. I år skal hun på vagt julenat.

”Jeg kan godt lide at have julevagt, og vi ansatte gør meget ud af at hygge os med hinanden og de pårørende, som vælger at være her juleaften. Vi spiser i to hold, så vi kan spise sammen, og vi har traditioner som f.eks. pakkeleg,” fortæller Tanja Irlind.

Allerede i slutningen af november begynder markeringen af jul på Rigshospitalet. Fire juletræer bliver sat op på taget foruden et stort træ foran hovedindgangen. Forhallen bliver pyntet, og centralkøkkenet bager brunkager og klejner. I løbet af december er der arrangementer som korsang, julemusik og oplæsning.

På Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet står personalet for at pynte op til jul. Et sted bliver der gjort ekstra meget ud af dekorationen, nemlig på personaletoilettet, som en julenisse sørger for at overpynte, så det ifølge Tanja Irlind ligner Hr. og Fru Sands Stue fra De Nattergales tv-serie ”The Julekalender”.

Der er dog en ting, der fremover kan afholde Tanja Irlind fra at melde sig til julevagten fremover.

”Nu har jeg jo fået et barn, så næste år kan det godt være, at jeg vil synes, at det er hyggeligere at blive hjemme.” 
 

 HISTORISKE BILLEDER AF JULEN PÅ HOSPITALET  

931011F037%20behPå Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding er der mange fotografier fra julen på de danske hospitaler.

Det ældste er fra en flersengsstue i 1898 Frederiks Hospital, hvor man ser de mandlige patienter beundre juletræet.

Frederiks Hospital lå i Bredgade og blev i 1910 afløst af det nybyggede Rigshospital. De gamle hospitalsbygninger huser nu Kunstindustrimuseet.

Se billederne på sygeplejemuseets hjemmeside