Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Udfordringerne kan overvindes

Sygeplejersken har talt med tre sundhedsplejersker om faglige udfordringer for en dansker ved at arbejde i London.

Sygeplejersken 2014 nr. 5, s. 42-43

Af:

Henrik Boesen, journalist


LoneSproget er ikke noget problem

Lone Dahlstrøm, leder af sundhedsplejen i Høje Taastrup Kommune:

“Jeg havde rigtig svært ved at forstå nogen af dem med svære dialekter eller mangelfuldt engelsk, og mange af de mødre, jeg mødte i klinikken, forstod mindre engelsk, end jeg gjorde, da jeg begyndte at lære engelsk. Det vil blive en udfordring, men jeg er overbevist om, at man kommer hurtigt efter det, de bruger jo mange faglige termer og latinske ord, som vi kender i forvejen,” siger hun fortrøstningsfuldt.

Elsebeth

Masser af tværfaglighed

Elsebeth Johannesen, sundhedsplejerske, Næstved Kommune:

“Sundhedsplejersken lavede ikke en fysisk undersøgelse af barnet, da hun var på besøg. Det havde jordemoderen allerede gjort, da hun var der. Der er rigtig meget samarbejde på tværs af andre faggrupper. Det er meget anderledes end måden, vi gør det på.” 
  

Regina

Må prioritere mellem problemer

Regina Kanta, Sundhedsplejen Frederiksberg Kommune:

“Newham er et meget belastet område og er derfor meget anderledes i forhold til, hvad vi er vant til herhjemme. Men man skal stikke fingeren i jorden og arbejde ud fra den kontekst, man er havnet i. Man kan blive tvunget til at tilsidesætte noget,” siger hun og fortæller om et besøg hos en 16-årig nybagt mor, der led af astma, og som boede i et hus, der drev af fugt og var ramt af skimmelsvamp:

“Man kan ikke hjælpe med en ny bolig, og rigtig mange mødre i området er under 25 år. Sådan er det, og man må finde ud af, hvad der er vigtigst at gøre her og nu for barnet,” konstaterer hun og anbefaler, at danske sundhedsplejersker tager udfordringerne op:

”Det kan være vældig sundt at blive udfordret og se, at tingene kan være så anderledes i et land så tæt på lille trygge Danmark.”

Mindre tid til besøg

Alle tre sundhedsplejersker er med forskellige formuleringer enige om, at arbejdet som sundhedsplejerske i London er markant anderledes i forhold til den afsatte tid hos hver enkelt familie. Der er ingen narrativ dialogbaseret tilgang, det er tjek, tjek, tjek, ligefremme spørgsmål til moderen her og nu, og i tilfælde af problemer så henvises der videre til andre, som kan afhjælpe problemet.

Foto: Søren Svendsen 

Udlandsarbejde

London kalder danske sundhedsplejersker           

Udfordringerne kan overvindes