Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fire til ferien

Ferie betyder for mange en bog mellem hænderne på en eksotisk terrasse, i et sommerhus eller foran en teltvæg. Her er fire bud på god litteratur, der kan købes eller lånes og læses med fornøjelse, hvad enten man er globetrotter eller fastligger på en campingplads.

Sygeplejersken 2014 nr. 8, s. 36-37

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Åsne Seierstad

En af os

Gyldendal 2014
508 sider – 299,95 kr.

EnAfOsEn sørgelig bog til en ferie, kan man mene, men den psykologiske vinkel på Anders Behring Breivik kan give en form for forklaring på, hvorfor han blev massemorder, og hvad der drev ham ud i nationalistisk højreekstremisme og dermed fik ham til at myrde otte mennesker i Oslo og 69 på Utøya.

Her holdt engagerede deltagere fra den socialdemokratiske ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylkning (AUF) sommerlejr. ”Nødvendige drab” kaldte Breivik selv sin udåd. Seierstad har rekonstrueret hændelserne på øen, og derfor er bogen barsk læsning indimellem.

Den 22. juli 2014 er det tre år siden, øen blev forvandlet til helvede på jord, og psykologiske undersøgelser af de overlevende viser, at det er kvinderne, som har det sværest.

De angiver alle at have gode netværk, men er tilbageholdende med at bruge det,  hvilket øger risikoen for PTSD markant. Den oplysning kan sygeplejersker godt bruge i arbejdet med kriseramte. 

Jón Kalman Stefánsson

Himmerige og helvede

Batzer & CO 2011
210 sider – 129,00 kr.

himmerige_og_helvedeBardur er ung, han er optaget af litteratur, han læser digte, lige indtil kaffen er drukket, og de seks fiskere fra den fælles åbne båd skal på havet for at fange torsk. De sejler ud fra Islands kyst, vejret er roligt, men undervejs til fangstpladsen begynder det at blæse. Bardur opdager, at han har glemt sin skindanorak, og da bølgerne begynder at slå ind over ham, er han dødsdømt. Den alvidende fortæller, som vi aldrig får noget navn på, han kaldes blot drengen, forsøger at banke varme i sin ven, men Bardur dør på havet.

Beskrivelsen af sejladsen, uvejret og døden, der indhenter Bardur, er så mættet, at man selv er til søs, mens det hele sker. Drengen vil egentlig begå selvmord efter Bardurs død, men opgiver tanken, da han møder mennesker, som vil ham det godt, og hvis historier er interessante.

Bogen behandler de store temaer, venskab, død, kærlighed – og falmende kærlighed – og de gode citater står i kø for at blive husket, mens man læser, f.eks. dette om Bardurs død: ”Nogle digte får dig til at glemme, glemme melankolien, håbløsheden, du glemmer skindanorakken, frosten opsøger dig, siger ”haps”, og du er død. Den, der dør, forvandles øjeblikkelig til fortid.”

Stefánsson er en fremragende forfatter, og denne bog er nummer et i en trilogi, så heldigvis er der mere at komme efter. Billedrigt, sanseligt og spækket med menneskekundskab.

Hallgrímur Helgason

Kvinden ved 1000°

Lindhardt og Ringhof 2013
564 sider – 295,03 kr.

h9788711409121Hera, eller Herbjørg Maria Bjørnsson, som hun hedder, er 80 år og i gang med at dø i en garage i Reykjavik. Hun tager sin forestående død med sindsro og har endda lavet en aftale med krematoriet på en fastsat dato, den dag vil hun brændes, og deraf bogens titel. Mens hun venter, fortæller hun om sit liv, og det har været farverigt, morsomt og krydret med skøre oplevelser. Det hele er tilsat en god del historie, både verdens, Islands og Danmarks.

Bl.a. tilbragte Hera som ganske ung pige under krigen en periode i Tyskland uden kontakt med sine forældre, og det gik ikke stille for sig, kan man forstå. De forskellige hjælpere, som kommer i garagen og bistår med personlig hygiejne, toiletbesøg og ernæring får deres bekomst, og det er som altid interessant at se sygepleje beskrevet af andre end sygeplejersker. Her med en temmelig ironisk vinkel.

Hera er barnebarn af Islands første præsident, men forfatteren lægger i forordet vægt på, at Heras beretning, selv om bogen til en vis grad bygger på virkelige hændelser, er opdigtet. Forfatteren lægger ikke fingrene imellem, hverken når han beskriver den danske eller islandske folkesjæl, og det gør bogen til en underholdende affære, som bør læses uden for mange afbrydelser.

Alice Munro

For meget lykke

Gyldendal 2013

350 sider – 327,73 kr.

ForMegetLykkeI 2013 fik Alice Munro Nobelprisen i litteratur. Hun skriver noveller, men de er fortættede som fyldt chokolade og skal læses, ligesom man spiser den slags. Langsomt og med nydelse og eftertanke. Af samme grund savner man ikke romanens grundform.

Nogle af novellerne er direkte voldsomme, andre er det under overfladen gennem en ildevarslende grundtone, og ofte har man en stærk fornemmelse af, at der kommer til at ske noget grumt eller dramatisk, men det foldes ud på en måde, så man skal tænke og overveje for helt at forstå, hvad der var essensen i det, man læste.

Her er noveller om forældre og deres børn, om parforhold, om venskab og en enkelt om en kvindelig russisk professor i matematik, Sofja Kovalevskaja, som blev født i 1850 og døde som 41-årig i Stockholm, hvor hun var blevet ansat på universitetet som verdens første kvindelige professor i matematik.

Sofja var både romanforfatter og videnskabskvinde, hvilket var en usædvanlig kombination på den tid og årsagen til fascinationen af hende. Novellerne i bogen bærer alle præg af, at Munro kender menneskene og deres komplicerede relationer.