Historisk: Sankt Joseph-søstrene sælger deres bygninger

1940’erne var Sankt Joseph-ordenens storhedstid i Danmark, hvor den katolske organisation rådede over 1.700 sengepladser på fem hospitaler og åbnede en sygeplejeskole. Nu er de sidste af Sankt Joseph-søstrenes bygninger solgt.

Dengang
Historie_foerEn operationsstue på Skt. Josephs Hospital i København fra omkring 1920’erne. Foto Dansk Sygeplejehistorisk Museum


I 1856 ankom fire Sankt Joseph-søstre til København på opfordring fra en dansk kvinde, som havde oplevet det arbejde, de katolske søstre gjorde for børn og syge i Savoyen (i dag Frankrig). Det viste sig dog, at den katolske menighed i Danmark næsten ingen penge havde til drift af et hospital. Ved hjælp af midler fra konverterede danske kvinder lykkedes det Sankt Joseph-søstrene at erhverve en lille ejendom med ganske få senge.

I 1875 åbnede så landets første katolske sygehus i Griffenfeldtsgade i København. De næste 25 år grundlagde Skt. Joseph-ordenen yderligere syv somatiske sygehuse i provinsen, der alle hed Sankt Josephs Hospital. I de katolske hospitalers storhedstid i 1930’erne og 40’erne rådede de over ca. 1.700 sengepladser i hele landet.

I 1936 blev der oprettet en fælles sygeplejeskole ved Sankt Josephs Hospital i København.

Sankt Josephs Hospital i København lukkede i 1979, og det sidste hospital i provinsen, i Aalborg, drejede nøglen om i 1990. I 1977 lukkede også Sankt Josephs Sygeplejeskole.

Kilde: ”Katolske sygeplejeordners grundlæggelse og virke” af Susanne Malchau.


Nu
Historie_nuSankt Joseph-ordenens hovedkvarter på Strandvejen i København, som skal ombygges til ældreboliger og plejehjem. Foto Sankt Joseph Søstrenes Ordenssamfund


Efter 160 års langt virke i Danmark rinder tiden ud for Sankt Joseph-ordenen. I 1940’erne og 1950’erne var der omkring 500 Sankt Joseph-søstre i Danmark, men i dag er der kun 35 tilbage, heriblandt tre af de tidligere sygeplejersker fra Sankt Josephs Hospital.

I november 2014 blev det besluttet at sælge de sidste bygninger, hovedkvarteret på Strandvejen nord for København. Københavns Kommune og det almennyttige boligselskab Lejerbo overtager om to år bygningen, som skal omdannes til ældreboliger og plejecenter. Alle Sankt Joseph-søstre får adgang til en ældrebolig eller en bolig i plejecentret, når det står ombygget omkring 2019.

”Det er en beslutning, vi selv har taget. Det er ikke økonomisk ansvarligt at have så store bygninger stående ubenyttet, vi har jo både køkken, rengøring og plejeafdeling, og de sidste 10 år eller mere har vi haft civilt personale ansat i vores plejeafdeling,” fortæller provincial priorinde for Sankt Joseph-Søstrene, Marianne Bode.

Marianne Bode konstaterer, at staten i dag har overtaget omsorgen for danskerne.

”Nu er der nød på det åndelige område, og vi oplever stor søgning på vores retrætecenter, hvor folk kommer for at tilbringe en weekend i stilhed for at overveje deres liv,” siger hun.

Retrætecentret Stella Matutina i Kokkedal er Sankt Joseph-søstrenes sidste ejendom, som de har valgt at beholde.

”I andre lande er der opgang for Sankt Joseph-ordenen, og med salget af bygningerne på Strandvejen får vi nogle penge, som vi kan bruge til at støtte projekter andre steder. Det er selvfølgelig vemodigt, at en tid rinder ud i Danmark, men så er det godt at vide, at man er del af en stor familie,” siger Marianne Bode.

Emneord: 
Religion