Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det hollandske koncept breder sig

Flere lande inklusive Norge har taget De Hogeweyks idé om en demenslandsby til sig. Et privat initiativ på Fyn vil udbrede konceptet i Danmark.

Sygeplejersken 2015 nr. 6, s. 48

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

I 2018 skal Norges første landsby for demente stå klar i hovedstaden i Oslo, og på landets plejehjem “Økernhjemmet” arbejder personalet allerede med at skabe en så normal hverdag for dets beboere som muligt. Begge dele inspireret af den hollandske demenslandsby De Hogeweyk.

Også herhjemme gør man mere end blot at skæve til den hollandske model. På Fyn har læge Aster Schepel og sygeplejerske og haveterapeut Mia Ebsen startet støtteforeningen “Margurittens Venner”, der sammen med OK-Fonden arbejder for at starte en dansk demenslandsby.

Demens_4
Caption 
Leder Katrine Selnes og en gruppe ansatte ved Økernhjemmet i Oslo har ladet sig inspirere af De Hogeweyk i Holland. Også i Danmark er interessen for demenslandsbyer stigende.
Attribution 
Foto: Stig Marion Weston.
“Mennesker med demens fortjener en demenslandsby, for det giver et fuldstændig andet liv og anden livskvalitet. Vi ønsker at skabe et miljø, som mennesker med demens og deres pårørende virkelig ønsker at bo og leve i,” siger formand for støtteforeningen Aster Schepel, der sammen med Mia Ebsen blev inspireret til en dansk demensby efter en privat tur til De Hogeweyk for to år siden.

DSR: Holland kan inspirere Danmark
Ifølge Aster Schepel har flere danske kommuner allerede vist interesse i at udbrede konceptet, og foreningen samarbejder allerede med én kommune og DemensAlliancen, som Dansk Sygeplejeråd er en del af. Sammen med DemensAlliancen sætter Dansk Sygeplejeråd bl.a. fokus på at skabe bedre boligmuligheder for demente.

“Når boligområdet er taget med, er det for at se på helheden og få skabt en sammenhæng i hele indsatsen omkring borgere med demens. Vi ved, at de rette omgivelser er med til at skabe tryghed hos borgere med demens og dermed kan være med til at øge livskvaliteten. Når man f.eks. bygger og indretter boliger, hvor sikkerheden er i top, forebygger vi samtidig ulykker og hospitalsindlæggelser,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

Hun mener, at Danmark på mange måder kan lade sig inspirere af De Hogeweyk. Dog kan hun ikke se for sig, at Danmark kopierer landsbyens idé om, at kontakten med beboerne i høj grad bygger på en frivillig indsats.

“Udviklingen af demensvenlige by- og boligmiljøer skal kobles sammen med en stærk sundhedsfaglig kvalitet, så demensramte borgere oplever et samspil og en sammenhæng mellem gode fysiske forhold og høj faglig kvalitet hos de sundhedsprofessionelle,” siger hun.

Læge Aster Schepel forklarer, at “Margurittens Venner” har videreudviklet konceptet fra De Hogeweyk. F.eks. skal det være muligt i den danske by at have par boende. Desuden skal der tilknyttes et videnscenter, og byen skal også have plads til beboere i et tidligt demensstadie.

“Vi er sikre på, at en dansk demenslandsby bliver til virkelighed indenfor den nærmeste fremtid, og at den kan være til meget stor nytte, men der er stadig meget, der skal falde på plads,” siger hun.

Også Frankrig, New Zealand, Tasmanien og flere stater i USA er i gang med at bygge demenslandsbyer inspireret af De Hogeweyk. Tre nye landsbyer er på tegnebrættet i Holland.

Læs også artiklen "Landsbyen hvor demente får en hverdag".