Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Søg indflydelse på alle niveauer

Sygeplejersker verden over skal træde mere i karakter og søge indflydelse på sundhedspolitikkerne for i højere grad at understøtte befolkningernes behov. Sådan lød det fra tre hovedtalere på ICN-kongressen. Sygeplejersker skal bl.a. forebygge og bekæmpe grænseoverskridende virusinfektioner og sætte ind mod ulighed i sundhed.

Sygeplejersken 2015 nr. 9, s. 49-50

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør,

Mads Krøll Christensen, journalist

Tre af hovedtalerne på ICN-Konferencen: Judith Shamian, sygeplejerske og formand for ICN, Margaret Chan, læge og generaldirektør i verdenssundhedsorganisationen WHO, og Sheila Tlou, sygeplejerske og tidligere sundhedsminister i Botswana, var enige om, at sygeplejersker skal stræbe efter at få mere indflydelse på alle niveauer i sundhedspolitikken, dvs. både lokalt, nationalt og internationalt. Sygeplejersker har meget at byde ind med, og mange af dem arbejder i den primære sundhedstjeneste, hvor hovedparten af befolkningen befinder sig, mente de samstemmende.

Især Margaret Chans tale til de mange sygeplejersker, som var til stede under ICN’s keynote speech, gav genlyd. Hun gennemgik de største trusler, kloden er ramt af lige nu og opfordrede kraftigt sygeplejersker til at træde i karakter for at ændre trusselsbilledet. Også læger og beslutningstagere fik et hint om, at der er brug for handling.


icn_11Med udgangspunkt i udbruddet af MERS (Middle East Respiratory Syndrome) i Sydkorea talte Margaret Chan om globalisering, som bl.a. betyder, at mange mennesker rejser fra verdensdel til verdensdel og tager sygdomme med. Sygeplejersker har en vigtig rolle i at forebygge og bekæmpe virusinfektioner, sagde hun.

I må tale højt
Chan pegede også på, at kroniske sygdomme, såsom hjerte-kar sygdomme, KOL og diabetes, udgør en stor udfordring, der kræver sygepleje. Forebyggelse er helt essentielt for at bremse udviklingen af disse sygdomme.
Ulighed i sundhed er endnu en udvikling, sygeplejersker kan være med til at pege på og forsøge at vende, lød det fra Margaret Chan.

”Halvdelen af menneskeheden lever i bymæssigt slum f.eks. under broer og på tomme byggegrunde. Dermed er deres sundhedsstatus på forhånd givet, og uligheden er generelt voksende. Og vi har ikke brug for rige lande med en voksende gruppe af fattige indbyggere. Der skal sættes ind imod den udvikling. I må tale højt og fortælle, hvad I ser, ” opfordrede hun og fortsatte:

”Samfundet har ikke råd til at ignorere sygeplejerskers viden og kunnen, lægerne skal afgive magt til sygeplejersker, så de kan optræde som en selvstændig profession, og der bør være sygeplejersker i alle besluttende forsamlinger.”

Flere sygeplejersker på banen
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, deltog også på ICN-konferencen, og repræsenterede Danmark i ICN’s styrende organ, Council of National Representatives, CNR. Hun bakker op om, at sygeplejerskers strategiske indflydelse skal styrkes.

”Sygeplejerskers rolle skal defineres anderledes, så vi i højere grad kommer til at understøtte befolkningens behov. I en tid med mange kroniske lidelser spiller vores profession en vigtig rolle. Det gælder ikke mindst i hele forebyggelsesindsatsen. Sygeplejersker med udvidede kompetencer kan gøre en stor forskel for befolkningen. Derfor er det helt nødvendigt at få flere sygeplejersker på banen,” siger Grete Christensen og tilføjer:

”Det handler også om at få flere sygeplejersker placeret på strategisk set indflydelsesrige positioner. Herhjemme kunne vi eksempelvis starte med at få en Chief Nursing Officer i Sundhedsstyrelsen. Men også i globale institutioner som f.eks. WHO, Verdensbanken, OECD og FN skal sygeplejerskers indflydelse styrkes. Det er et langt og sejt træk, som vi skal tage i fællesskab på tværs af landegrænser.”

Vigtigt internationalt engagement
Grete Christensen mener også, at Dansk Sygeplejeråd fortsat skal engagere sig aktivt i internationalt arbejde.
”I Dansk Sygeplejeråd og blandt danske sygeplejersker er der en  lang tradition for at engagere os internationalt. Det gælder både i humanitært arbejde rundt om på kloden, det gælder, når epidemier rammer, og det gælder i verdens brændpunkter,” siger hun og fortsætter:

”Men også under mere almindelige forhold bevæger vi os som sygeplejersker ud over landets grænser. Rigtig mange danske sygeplejersker rejser til udlandet for at arbejde i en periode. Omfanget af danske sygeplejersker, der rejser ud, svinger, men generelt har vi altid rejst ud, fået inspiration og tilegnet os ny viden, som det danske sundhedsvæsen efterfølgende nyder godt af. Og sådan skal det fortsat være.”

ICN på vej i en god retning
Selv har Grete Christensen igennem flere år været engageret i internationale sygeplejerskesammenslutninger. Hun har bl.a. været præsident for EFN, der er en sammenslutning af sygeplejerskeorganisationerne i Europa.

I dag er Grete Christensen formand for SSN, Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden, og repræsenterer samtidig Danmark i CNR – Council of National Representatives – som er det styrende organ i ICN.

”Under Judith Shamians (ICN-præsidenten, red.) ledelse synes jeg, at vi er kommet ind i en rigtig fornuftig udvikling i ICN. Vi arbejder med en lang række initiativer for at støtte sygeplejerskers positioner globalt set. Det handler om global sundhed og sundhedspolitik, men også regional og national sundhed er vigtige emner, som vi arbejder med. Det internationale arbejde giver os nyttig viden, inspiration og perspektiv. Vi skal ikke bare lukke os inde i vores egen verden. Tværtimod skal vi være i stand til at se ud over landegrænser. Og det er vi,” siger Grete Christensen.

I alt deltog repræsentanter fra 72 lande ved dette års CNR.

Dette tema består af følgende artikler: