Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Stafetten: Tør vi sætte os ud over os selv ?

"50 pct. af alle danskere dør i en hospitalsseng. Hvis et nationalt mål var at nedbringe det til 25 pct., så ville der ske noget," mener kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune, Helene Bækmark. Sygeplejerskens stafetdebat tager aktuelle emner under behandling, denne gang: Det nære sundhedsvæsen. Debattørerne giver på skift stafetten videre til en person, som de forventer, har en anden holdning end dem selv.

Sygeplejersken 2016 nr. 6, s. 37

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Helene BækmarkSom leder i sundhedsvæsenet er kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune, cand.jur. Helene Bækmark, optaget af den etiske udfordring, der ligger i at tænke på tværs af sundhedsvæsenet og dermed ud over det område, hun selv er ansvarlig for.

”Jeg mener, det er en frugtesløs diskussion at tale om, hvilke opgaver vi hver især bør tage os af, for som borger har man ikke det offentlige bevillingssystem i hovedet, når man møder en sundhedsaktør,” siger Helene Bækmark og uddyber:

”Vi misforvalter vores ledelse, hvis vi tror, at egen institution skal shine. Derimod løfter vi vores lederskab og dermed den etiske udfordring rigtigt, når vi sætter os ud over os selv i bestræbelsen på at møde borgeren eller patienten der, hvor borgeren og patienten skal mødes,” siger hun og giver et eksempel på, hvordan hver sektor i dag tænker inden for egne grænser: 

”Borgere med psykiatriske diagnoser dør 20 år før os andre i gennemsnit, og de 40 pct. af overdødeligheden kan tilskrives øget forekomst af selvmord, mens de 60 pct. dør af banaliteter, der kunne være behandlet. Og det er, fordi vi ikke møder borgerne der, hvor de er. Måske ved vi ikke, hvad vi skal gøre. I stedet for at hente hjælp på den rigtige og relevante måde kommer vi måske til at skubbe borgeren eller patienten videre i systemet. Hvis vi blev bedre til at hente hjælp fra andre, så ville vi ikke diskutere, om kommunerne skulle have de praktiserende læger, om hjemmesygeplejen skulle trækkes ind på sygehuset osv. Så ville vi i langt højere grad være optaget af at løse opgaven for patienten.” 

Når sundhedsvæsenets aktører undlader at hjælpe patienterne på den bedste måde, så mener Helene Bækmark, at en af de vigtigste grunde skal findes i sundhedsvæsenets økonomiske incitamentsstruktur.

”Uanset, hvor gode intentioner vi har, så kan vi ikke løfte den etiske fordring i det offentlige lederskab, så længe vi bliver afregnet efter aktivitet, og pengene er bundet til den enkelte institution. Derfor kommer vi til at skubbe borgerne og patienterne rundt. Før vi tør se det i øjnene, så gør vi det ikke muligt for ledere i sundhedsvæsenets forskellige operatørområder at sætte patienten i centrum og gøre det reelt bedste for patienten. Vi har brug for hjælp fra beslutningstagerne til at få jævnet den vej,” siger Helene Bækmark, som har forhåbninger til, at det kan ske. 

”Sundhedsvæsenet har brug for nationale mål, som alle kan blive holdt ansvarlige for at arbejde frem mod. F.eks. dør 50 pct. af alle danskere i en hospitalsseng. Hvis et nationalt mål var at nedbringe det til 25 pct., så ville der ske noget. Sverige er på vej med nationale mål for det samlede sundhedsvæsen, og vi burde gøre det samme.” 

Helene Bækmark giver stafetten videre til sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner, Erik Jylling.

 

Tidligere stafetdeltagere

Christian Freitag: Politikerne har glemt det kommunale sundhedsvæsen

Mette Touborg: Alle borgere skal sikres en høj faglig kvalitet

Vibeke Krøll: Det nære sundhedsvæsen fjerner os fra hinanden