Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 minutter med...Bente Mølkjær Maag Busch

”Jeg elsker kombinationen af det kliniske arbejde i form af stomipleje og så den mere terapeutiske del – at få spurgt patienterne ind til livet med stomi og ikke mindst at hjælpe dem til at acceptere og mestre stomien."

Sygeplejersken 2016 nr. 8, s. 7

Af:

Christina Sommer

Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Jeg blev mor lige efter gymnasiet og brugte mit sabbatår på barsel. Da jeg var klar til at læse videre, overvejede jeg både ergoterapeut, talepædagog og sygeplejerske. Jeg endte lidt tilfældigt på sygeplejerskeuddannelsen, og den blev ved med at fange mig. Jeg kan blive ved med at udvikle mig, også i dag, og det har jeg ikke lyst til at slippe.”

Hvad var dit første job?
”Sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Afdeling i Herning.”

Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for stomisygeplejen?
”Jeg elsker kombinationen af det kliniske arbejde i form af stomipleje og så den mere terapeutiske del – at få spurgt patienterne ind til livet med stomi og ikke mindst at hjælpe dem til at acceptere og mestre stomien. Specialet er desuden så komplekst, at det til stadighed vil kunne udfordre mig.”

Hvem har du lært mest af i din karriere?
”Mine kolleger har lært mig meget gennem årene både fagligt og personligt. Og så patienterne. Når jeg i dag ret hurtigt kan se, hvor jeg skal sætte ind i forhold til en patient, er det, fordi jeg har oplevet samme situation hos mange andre patienter før.”

Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”Det er én, som tør gå ind i en situation og bruge sig selv. Vi skal hele tiden være omstillingsparate fra at stå med et stomiskifte til pludselig at skulle tale om den sidste tid med en patient og de pårørende. Det kræver, at vi har os selv med hele vejen og tør stå ved, hvad vi kan og ikke kan.” 

Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”Vær nysgerrig og spørg både kolleger og patienter. Og tro på, at du har, hvad der skal til.”

Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
”Det er, når jeg hjælper et andet menneske til at nå en ny erkendelse. F.eks. en kommende stomipatient, der møder op i ambulatoriet, får et kryds på sin mave og skal lave et skifte med en prøvestomi. Jeg kan se, at patienten ofte falder lidt sammen og bliver ganske stille. Det er selvfølgelig ikke fedt, men det er enormt meningsfuldt for mig at være førstehjælper til en erkendelse i den konkrete situation, også i det videre forløb.”

Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
”Nogle patienter i vanskelige forløb f.eks. kronisk syge kan have et fastlåst og ofte negativt billede af deres situation og/eller sundhedsvæsenet. Det kan være svært at navigere i en situation med meget afmagt og vrede. Ofte er de ikke selv klar over, hvad de ønsker. Vil de blot af med deres frustrationer, ønsker de at klage? Dybest set ønsker jeg jo nok at ændre deres verdensbillede, men må acceptere, at det hverken kan eller skal jeg.”

Hvad kan holde dig vågen om natten?
”Jeg sover generelt godt, men hvis der har været mange afbrydelser f.eks. telefonopkald i løbet af en dag, kan jeg godt mærke uro i kroppen.”

Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”Det ærgrer mig, at man i hver region bruger ressourcer på forskellige elektroniske patientjournaler, der ikke kan tale sammen. Jeg kunne ønske, at ressourcerne blev brugt på en fælles sundhedsportal landet over. Et andet ønske kunne være fælles udbud mellem regioner og kommuner på stomiprodukter. I dag kører det separat, og vi bruger meget tid på bevillinger.”

Hvor ser du dig selv om fem år?
”Så vil jeg gerne have taget den etårige stomiterapeutuddannelse, som udbydes i bl.a. Norge og Sverige. Jeg arbejder stadig i stomiambulatoriet, forhåbentlig med mere og mere systematiseret undervisning af hjemmesygeplejerskerne, så de kan blive endnu bedre til at tage sig af de mange ofte komplekse stomipatienter, som i dag kommer hjem efter ganske få dage på hospitalet. De ringer tit til os for at få hjælp. Vi hjælper gerne, og det ville derfor være skønt at kunne være med til at klæde dem endnu bedre på fagligt.” 

Bente Mølkjær Maag Busch er 36 år. Hun er stomisygeplejerske i stomiambulatoriet og basissygeplejerske på sengeafdeling A1, Kirurgisk Afdeling, Regionshospitalet Herning.