Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mavefornemmelse afløst af viden

Pårørende. I Aarhus tog to intensivsygeplejersker initiativ til at finde og dele viden om, hvordan man bedst støtter børn og unge som pårørende til kritisk syge patienter.

Sygeplejersken 2017 nr. 12, s. 49

Af:

Anne Witthøft, journalist

"Kan I ikke lige fortælle ham, hvad han kommer til at se, inden vi går ind?"

Det spørgsmål stillede en mor til en otteårig dreng intensivsygeplejerskerne Sine Axelsen og Anne-Mette Meldgaard for tre år siden. Drengens far var alvorligt syg og lå i respirator og kunstig lunge og var som følge heraf tilkoblet en masse overvågningsudstyr, ledninger og apparatur.

Selv om børn og unge som pårørende er en del af dagligdagen på intensivafdelingen, såede spørgsmålet alligevel en tvivl i de to sygeplejerskers sind, som rakte ud over den otteårige dreng.

Det gik nemlig op for de to sygeplejersker, at afdelingen hverken havde systematik eller retningslinjer for, hvordan man bedst informerer og støtter børn og unge som pårørende.

"Det skete mere ud fra den enkelte sygeplejerskes mavefornemmelse og erfaring," fortæller Sine Axelsen, som arbejder på Aarhus Universitetshospital, Operation og Intensiv Øst.

"Den dag blev det tydeligt, at der var en mangel på fælles viden."

Pjecer og konference

For de to sygeplejersker blev det startskuddet til en søgen efter viden i den eksisterende litteratur på området. Og efterfølgende satte de sig for at lave et implementeringsprojekt og søge økonomiske midler i fonde, der kunne hjælpe med at bringe deres nyerhvervede viden ud til både de pårørende og deres kollegaer.

TrygFonden støttede de to sygeplejersker med 373.000 kr.. De penge har muliggjort alderssvarende pjecer til børn og unge og informationsmateriale til forældrene på alle intensivafdelinger i Aarhus. Og i maj måned i år kulminerede det med en landsdækkende konference på Aarhus Universitetshospital med temaet om, hvordan man bedst støtter børn og unge i krise.

"I dag er der en helt anden opmærksomhed på området," fortæller Sine Axelsen.

"Vi er f.eks. begyndt at prioritere at gå to personaler med ind, hvis der er børn, så der er en ekstra støtte til børnene. Vi er også blevet klogere på, hvad der er normale reaktionsmønstre, og hvad der er unormalt. Og vi er blevet bedre til at forberede børnene på, hvad de skal ind til," siger Sine Axelsen, der kalder hele forløbet for en kæmpe gave til både pårørende og personale.

Læs også:

Børn og unge i krise skal ikke spises af med is

Tag jer lidt tid til at snakke med os